Naravne znamenitosti koroška

DRAVOGRAD

ČRNA NA KOROŠKEM

 DRAVIT – MAGNEZIJEV TURMALIN 
Na Dobrovi pri Dravogradu je leta 1883 avstrijski znanstvenik Tschermak odkril takrat še nepoznani mineral rjave barve iz skupine turmalinov. Zaradi bližine reke Drave ga je poimenoval dravit. Kot svetovno redkost so magnezijev turmalin dravit razstavili v vseh večjih svetovnih zbirkah.

STOLETNA DREVESA 
Drevo je starodavni simbol življenja. Tudi v dravograjski občini najdemo ob starih kmetijah stoletne lipe, ki so ponos domačije in na daleč vidni okras pokrajine.

KRAJINSKI PARK KOšENJAK – VELKA 
Krajinski park Košenjak – Velka obsega najlepši in naravoslovno najzanimivejši del dravograjske pokrajine. Pričenja se tik nad mestom pri Starem gradu in se preko Goriškega vrha in Ojstrice vzpne do Košenjaka, ki je s 1522 metri nadmorske višine najvišji vrh občine. Na vzhodu sega do Kozjega vrha, od koder se po čudoviti dolini potoka Velke spusti do Drave,

BUKOVJE 
Severozahodni obronki Pohorja se spuščajo proti Dravi v strmem skalovitem pobočju, imenovanem Bukovje. Geološko podlago tvorijo stare kamenine, ki se v enaki sestavi nadaljujejo severno od Drave v vznožju Košenjaka. Senčno in vlažno pobočje porašča predalpski gozd bukve in velike mrtve koprive, ki je edinstveno rastišče te združbe na Pohorju.

DRAVOGRAJSKO JEZERO
Dravograjsko jezero je nastalo leta 1943, ko je bil zgrajen jez hidrocentrale Dravograd. Ojezena površina se je razvila v močvirje z otoki in trstičjem, ki je bogat življenjski prostor redkih rastlin in živali. Najzanimivejše so ptice. Zaninh je preko 150 vrst, ki tukaj gnezdijo ali pa se tu ustavljajo v času selitve ali prezimovanja. Zato je Dravograjsko jezero tudi mednarodno pomembna ornitološka lokacija.

MEŽICA 
Sedež občine, idilično mestece Mežica, je imensko, alpsko in rudarsko turistično središče Mežiške doline. Pod Peco so rudarili že Rimljani, danes pa sta v njenem podzemlju turistični rudnik in muzej. Na bližnjih pobočjih so lepa smučišča, v vse okoliške hribe pa vodijo urejene gozdne ceste in planinske poti. Popeljejo vas tudi do doma na Mali Peci, kjer v bližnji votlini spi kralj Matjaž.

MISLINJA 
Za naključnega popotnika je Mislinja, sedež istoimenske občine, kraj s cerkvijo in nekaj hišami na obeh straneh glavne ceste, dejansko pa združuje pet nekdanjih starih zaselkov. Razvoj kraja je povezan z lego ob antični cesti Celeia – Colatio – Virunum, zato so se tem laže razvili trgovina, tovorništvo in železarstvo.

MUTA 
Občina je položena v naravno zibel med Pohorjem, Dravo in Kobanskim. Muti, sedežu občine, so v preteklosti dajale pečat kovačije in fužine. To večstoletno dejavnost verno ohranja muzej na Muti. Od številnih kulturnih spomenikov omenjamo graščino Kienhofen, kjer je dobil prostore muzej, in okroglo podružnično cerkev sv. Janeza Krstnika. Mirne in lepe sprehode v idilični naravi v vseh letnih časih ponujajo sosednji kraji Gortina, Pernice, Sveti Primož in Sveti Jernej nad Muto.

PODVELKA 
JANŽEVSKI VRH
RAZGLEDNA POT PO KAPLI
SRČKOVA POT

PREVALJE
 
RADLJE OB DRAVI 
Na stari grad vodi gozdna in zgodovinska učna pot. Dolga je 3 km, hoja ob zmernem tempu in s postanki na označenih točkah po njej pa traja od 2 do 3 ure. Učna pot se začne in konča pri dvorcu. Njen vrhunec pomeni vzpon na stari grad, kjer se odpira prelep razgled na Radlje, Pohorje in Dravsko dolino. Med potjo lahko opazimo tudi nekatere kraške pojave, npr. hudo luknjo- jamo, ki jo je izdolbla voda.

RAVNE NA KOROŠKEM

RAVBARSKA LUKNJA
Vhod v Ravbarsko luknjo, edino znano jamo v pegmatitu, katere nastanek še ni povsem pojasnjen.

IZDANKI EOCENSKIH KAMNIN
Številni fosilni ostanki foraminifer, ki so se v apnencu ohranili do danes, dokazujejo, da je bilo nekoč na območju Kotelj in Podgore morje. Slikovit geološki pojav ponuja zanimivo možnost vključitve v učno-izobraževalno in turistične programe.

RASTIŠČE OGROŽENE VISOKOGORSKE FLORE
Uršlja gora ali Plešivec je obsežen in izoliran gorski kompleks v vzhodnih Karavankah ter znana izletna točka in razgledni vrh. Je območje visokogorskega krasa z značilnimi površinskimi in podzemnimi kraškimi pojavi. Zaradi paše je bila v preteklosti gozdna meja znižana, po opustitvi paše pa se spet dviga. Ovršje Uršlje gore je reliktno rastišče redkih, ogroženih in zavarovanih rastlinskih vrst in združb ter bivališče redkih živali.

MOČVIRNA DOLINA
Scopolijev okar Lopinga achine je na Koroškem zelo redek in ogrožen. Nič bolje se mu ne godi tudi drugod po Evropi, zato je zavarovan z Konvencijo o varstvu prostoživečega evropskega rastlinstva in živalstva.

DOLINA ČRNEGA POTOKA PRI KOTLJAH
V okolici Kotelj najdemo nekaj zanimivih manjših mokrišč, ki nudijo zadnje zatočišče številnim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Z naravovarstvenega stališča so posebej pomembni travniki ob ČRNEM POTOKU v bližini kmetije Lakovnik, kjer je bilo doslej zabeleženih prek 70 vrst dnevnih metuljev, med njimi tudi nekatere evropske ogrožene vrste, kot so jesenov pisanček, škržolični pisanček in sviščev modrin. Sprehod ob vijugavi strugi Črnega potoka, popestreni z majhnimi slapiči in tolmuni, bo navdušil vsakega ljubitelja narave.

IVARČKO JEZERO
Podgora je lepa gozdna pokrajina nad Preškim vrhom. V tej čudoviti okolici je Ivarčko jezero, ki se je iz nekdanjega naravnega jezera spremenilo v lep rekreacijski center z urejenimi športnimi igrišči, prostori za oddih in sončenje, z manjšim bifejem in vsemi drugimi rekreacijskimi površinami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.