Naravne znamenitosti gorenjska

Kamnita miza
je skrita v gozdu na poti iz Žirov proti Ravnam, v Rupi. Kamnita miza je posebnost, ki jo je ustvarila narava, ko je položila dve skali eno na drugo tako, da ob pogledu nanju dobimo občutek, da gledamo dejansko mizo. Miza je visoka nekje od 3 do 4 metrov ter 5 metrov široka.

Račevsko ali smreško jezero
se nahaja v bližini Žirov, natančneje ob cesti Žiri – Smrečje. Jezero je  poznano predvsem po svoji posebnosti. To jezero je namreč presihajoče – včasih je povsem suho, včasih povsem polno vode. Globina jezera je bila na najgloblji točki izmerjena celo 5.5 metra, medtem ko je dolžina jezera merjena na diagonali severovzhod-jugovzhod dosegla celih 134 metrov. Od jezera vas vodi pot naprej na hrib Sv. Treh Kraljev, kjer se lahko spočijete od hrupov in mestnih vrvežev, ter se pri tem naužijete prelepih pogledov na Žiri in okolico v objemu mirne in spokojne okolice.

Maršotna jama

se nahaja na Ledinici pod cerkvijo Sv. Ane. V jami je tunel, ki vodi v  cerkev Sv. Ane. Tunel in jama sta v času Turških napadov domačinom predvsem pomenila zavetišče in varno skrivališče.  O Maršotni jami so poznani tudi razni miti, ki pripovedujejo o “babnici” Maršoti, ki je živela na Ledinici, a je bila vsem domačinom v napoto, zato se je v begu pred njimi preselila v jamo, v njej živel in tudi umrla.Mnogi menijo, da so v jami še dandanes skriti njeni zakladi.

Pri Podklancu
je več kraških izvirov, ki imajo zaledje v Zavraški planoti. V enem izmed njih se pojavlja samorodno živo srebro, v obliki majhnih kapljic, ki so opazne, če pobrskamo po peščenem dnu. Luskasta zgradba širšega zaledja z lomsko završkim prelomom je del škofjeloško trnovskega pokrova, v katerem leži idrijsko rudišče. Živo srebro se tam pojavlja v karbonsko permskem črnem skrilavem glinavcu (t.i. srebrni skrilavec). Voda, ki prihaja na dan v izvirih je v zaledju verjetno v povezavi s karbonsko permskimi skladi. Živosrebrni izvir pri Podklancu je edini doslej znani izvir s samorodnim živim srebrom v Sloveniji.

Žirk (zlasti od evharističnega križa, do katerega se pride po poti od muzeja)

Goropeški grič (Pikrej)

Peskov grič

Čičev grič

Kmetija pri Bukovcu (Žirovski vrh)

Goli vrh

Vrh Svetih Treh Kraljev (884 m)

Kendov grič, Opale

Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)

Glavni mejnik 38, Mrzli Vrh (pogled proti zahodu)

Nebeškarjev hrib (Koprivnik, TV pretvornik)

Korita (s ceste v Ledine, nad domačijo Žnidar)

Mravljišče (nad domačijo, pri kamnu na koti 867 m)

ŽIROVNICA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.