Naravne znamenitosti gorenjska

NARAVNA Z.  GORENJSKA

BLED

Blejsko jezero

Jezero je nastalo ob umiku Bohinjskega ledenika. Dolgo je do 2120, široko do 1380 m, največja globina je 30,6 m, po izvoru je tektonsko. Bohinjski ledenik je naravno tektonsko udorino po zadnji würmski poledenitvi poglobil in ji dal današnjo obliko.Kotlino je zalila voda, ko se je led stopil. Večjih naravnih pritokov jezero nima, napaja ga le nekaj studencev. Termalni vrelci v severovzhodnem delu so zajeti v treh plavalnih bazenih – Grand hotela Toplice, hotelov Park in Golf. Slikovitost poudarja otok v zahodnem delu jezera.

Soteska vintgar
Sotesko v neposredni bližini Gorij, približno 4 km severozahodno od Bleda, sta februarja leta 1891 odkrila Jakob Žumer, gorjanski župan, kartograf in fotograf Benedikt Lergetporer. Odkritje je bilo naključno, in to v času, ko je bil vodostoj Radovne, ki teče skozi Vintgar, izredno nizek. Na svojo raziskovalno pot sta se podala iz Spodnjih Gorij proti Blejski Dobravi.

Pokljuška soteska
Leži nad dolino reke Radovne in je od vasi Krnica oddaljena le 1 km, od Gorij 2 km in od Bleda 7 km. Do teh krajev se lahko pripeljete z avtobusom, z lastnim prevozom pa prav do vhoda v sotesko nad Krnico; dostopna je tudi z Zatrnika.

Jama pod Babjim zobom
Jama leži na nadmorski višini 1008 m in do njenega vhoda je potrebno premagati 350 m višinske razlike po gozdni poti. V jami je stalna temperatura 8 C. Priporočamo planinsko obutev, toplo obleko, rezervno majico, tekočino in malico.

Slap pod Iglico
V prepadnih pečinah Iglice, tik nad Bohinjsko Belo, se skriva 24 m visok slap potoka Suhe, ki pada čez navpično steno iz permijskih neoschwagerinskih apnencev.

Osamelci nad jezerom

Urejene stezice nas popeljejo na griče osamelce nad jezerom. Pogledi na pokrajino s Straže, Osojnice, Ojstrice, Gradu, Dobre Gore, Kozarce ali Kuhovnice so najnežnejši balzam za dušo, ki išče počitka in miru.

Pokljuka

Od 1100 do 1400 m visoka kraška planota je porasla s temnimi smrekovimi gozdovi in prepredena z visokogorskimi pašniki – planinami. Redka naselja, kot so Gorjuše, Koprivnik, Podjelje, in manjši zaselki, so večinoma na pobočjih vzhodnega in južnega roba planote. Na planinah Praprotnica, Uskovnica, Javornik, Kranjska dolina, Lipanca, Zajamniki in Konjuščica, se od junija do septembra še vedno pase živina in pri pastirjih lahko kupite mleko, skuto in sir

Jelovica

Planota, ki se dviga južno od Bleda, je podobna Pokljuki. Planin in senožeti je na Jelovici manj, zato pa tudi živine, ki bi se tod pasla. Dostopi so možni prek Radovljice in Lancovega na Talež (710 m), Goško ravan (1000 m – planinska koča) in Vodiško planino (1108 m) oz. preko Bohinjske Bistrice in Nemškega Rovta na Rovtarico (1100 m ) ali Ratitovec (1672 m).

Mežakla

Ozka, 1000 do 1300 m visoka planota je večinoma porasla z gozdom. Od Pokljuke sta jo odrezala ledenik in Radovna. Z Bleda je dostopna po gozdni cesti z Gorij preko vasi Laze na Ravne (960 m). Imenitni razgledni točki in planinska cilja sta tudi Jerebikovec (1593 m) in Planski vrh (1299 m).

Triglavski narodni park
edini narodni park v državi, leži v neposredni bližini Bleda. Zajema enega najlepših in najbolj privlačnih predelov Slovenije, saj obsega skoraj vse Julijske Alpe pri nas. Ozemlje narodnega parka je zelo slikovito in raznoliko. V njegovem središču leži najvišja gora Slovenije Triglav (2864 m), po katerem nosi park svoje ime. Od Triglava se na vse strani pahljačasto odpirajo globoke in strmo zarezane doline, večji del ledeniškega izvora.

BOHINJ

Triglav
Triglavsko pogorje z najvišjim slovenskim vrhom Triglavom (2864 m) so slovenski planinci že koncem 19. stoletja opremili s planinskimi potmi in tod …

Bohinjsko jezero
Okolica Bohinja je podoba značilne alpske pokrajine, idiličnih planinskih pašnikov in planin, ki se zrcalijo v prosojnosti Bohinjskega jezera. Jezero, ki je …

Slap Savica
Vode iz jezer, ki ležijo v dolini vode iz podzemlja Doline Triglavski jezer prihajajo na dan v steni Komarče kot slap Savica.  Voda, ki prevre iz kraške jame pada kot dvopramenski slap v obliki črke A 78 metrov globoko. Slap je vedno privlačil različne ljudi. Med drugimi naravoslovca Baltasharja Hacqueta in avstrijskega nadvojvodo Ivana, o čemer priča tudi spominska plošča na razgledni ploščadi.

CERKLJE NA GORENJSKEM

Ribnik Lahovče

Med priljubljenima izletniškima točkama sta tudi ribnika Lahovče in Češnjevek, ki vam v objemu neokrnjene narave omogočata tudi športni ribolov.
Ribnik Češnjevek
je vas, na robu katere so še pred desetletji izdelovali opeko. Jame, v katerih so kopali glino, je zalila voda. Tako je nastalo več ribnikov.

GORJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.