Naravne znamenitosti dolenjska

TREBNJE

DOLINA REKE TEMENICE

Vzhodno od Trebnjega, proti Ponikvam vabi skrivnosten svet suhih strug in ponorov Temenice. Kadar ponori ne morejo požirati naraslih voda, tečejo vode do zadnjega požiralnika Risavnice pod Sveto Ano po površinski strugi, ki je med njivami, travniki in skozi gozd lepo vidna. Ob vhodu v Risavnico je tudi zanimiv naravni most.

DOLINA REKE MIRNE

V Zgornjem toku reke Mirne se je na dnu nekdanjega Panonskega morja izoblikovala razsežna dolina, obdana skorajda v krogu z gorskimi obronki, ki so danes posejani z obdelovalnimi površinami ali pa z gozdovi. Poseben svet v Mirnski dolini so ostanki močvirji v kotlini vzhodno od Račjega sela in okrog Prelesja. Križni vrh pa predstavlja eno najlepših razglednih točk na Mirnsko dolino.

DOBRNIŠKA KOTLINA

Je del Suhe krajine. Kotlino zapirajo obrobne kraške, z gozdom porasle planote, med katerimi je najvišji Vrhtrebnje 581m.

LIPA

V vasi Razbore si lahko ogledate približno 400 let staro lipo. Razkošna in mogočna lipa se nahaja v središču vasi ob eni najstarejših hiš. Hiša je mogoče stara toliko kot lipa in je mogočno grajena, podkletena in obokana s kamnitimi oboki. V višino meri preko 20 metrov. Na višini metra in pol je obseg njenega debla okoli 5 metrov. Prebivalci vasi skrbijo, da bi se ohranila še vrsto let.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.