Na Otoku: festival Nagrada Darko Bratina se ves teden poklanja viziji Daliborja Matanića

Na Otoku: festival Nagrada Darko Bratina se ves teden poklanja viziji Daliborja Matanića

16/11/2016

Med 22. in 29. novembrom bo sedem mest v čezmejnem prostoru med Slovenijo in Italijo obiskal prejemnik letošnje Nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, hrvaški režiser Dalibor Matanić. Zavod Otok se 25. novembra v Izoli pridružuje karavani s projekcijo dveh filmov ob prisotnosti nagrajenca.

Monografski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji Kinoateljeja iz Gorice vsako leto izbere avtorja, ki estetske vrednote dopolnjuje s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja. Dalibor Matanić je nagrado letos prejel za impresiven in osupljivo raznolik korpus del, ki ga je ustvaril na področju filma v slabih dvajsetih letih in ga v kontekstu hrvaške kinematografije vzpostavlja kot eno najbolj edinstvenih figur generacije, usmerjene v družbeno sedanjost. V njem je namreč dobila svoje idealno utelešenje prva prava postjugoslovanska generacija režiserjev.

 

”V tem hetoregonem opusu je nadvse težko najti rdečo nit. Pa vendar se zdi upravičeno domnevati, da imajo Matanićevi filmi vsaj dve konstanti. Prva je družbena angažiranost oziroma bolje težnja, da bi se posnelo tako filmsko delo, ki bo podžgalo čustva in spodbudilo javno debato. Druga pa je slogovna všečnost. V nasprotju z „low-tech“ verizmom in grobim hiperrealizmom evropskega filma drugega milenija, je Matanić cineast učinkov in podobe, avtor, ki rad „šminkersko“ zavaja svoje občinstvo.”

Jurica Pavičić, pisatelj, novinar in filmski kritik

 

V Izoli se bomo z nagrajencem srečali v petek, 25. novembra.  Ob 20.30 uri v Art kinu Odeon začnemo s projekcijo njegovega kratkega filma Suša (2002, 14′), premierno predstavljenega v Cannesu in dobitnika več mednarodnih festivalskih nagrad. Suša je drugi del omnibusa njegovih šestih kratkih filmov z naslovom 6/6, ki obravnavajo intimno življenje šestih deklet na različnih koncih sveta, a v nekem namišljenem »zdaj«.

 

Temu sledi Matanićev celovečerni prvenec Blagajničarka bi šla na morje (Blagajnica hoće ići na more, 2000, 70′), s katerim je na puljskem festivalu osvojil kar tri zlate arene ter nagrado za najboljšega režiserja debitanta. Film je izjemen uspeh doživel tudi v komercialni distribuciji; uvrstil se je med tri najbolj gledane filme v hrvaških kinodvoranah v zadnjih desetih letih. Matanić je s to trpko družbeno satiro prodrl tudi v mednarodni prostor, saj mu je ta prinesel številne festivalske nagrade. Mlada Barica je zaposlena v enem izmed diskontov v predmestju Zagreba. Razmišlja le o tem, kako svoji bolni hčerki omogočiti, da doživi poletne počitnice na morju. A ko se že zdi, da ji je uspelo nadrejene prepričati v to, da ji namenijo tako željeni poletni dopust, pa se prično stvari močno zapletati. V trgovini se kot njihova nova sodelavka zaposli dolgonoga lepotica, ki začne manipulirati z nadrejenimi.

 

 

Kinoatelje nagrado že 17 let podeljuje v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino, filmskega kritika, sociologa in politika, ki je menil, da je filmski medij najboljše sredstvo za razumevanje družbe, zgodovine in kulture. Monografski festival v enotedenskem potovanju poveže najpomembnejše filmske institucije po Sloveniji in Italiji.

 

Večerna svečana podelitev nagrade bo potekala v sredo, 23. novembra, v goriški Hiši filma, kjer se bo čez dan odvijal masterclass pod mentorstvom Daliborja Matanića. Niz projekcij in srečanj z avtorjem se bo sicer začel v torek, 22. novembra, v Vidmu, se vmes ustavljal v Novi Gorici, Gorici, Špetru Slovenov, Ljubljani in Izoli ter sklenil v torek, 29. novembra, v Trstu.

 

Vsi dogodki v okviru monografskega festivala so brezplačni!

 

Celoten program festivala ter več o nagradi in letošnjem nagrajencu si lahko preberete na tej povezavi.

 

Dogodek v Izoli soorganiziramo zavod Otok, Art kino Odeon in nosilec, Kinoatelje.

 

Lepo vabljeni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.