Na Krvavcu nova pravljično-doživljajska pot pastirskih škratov

Na Krvavcu nova pravljično-doživljajska pot pastirskih škratov

Na Krvavcu so odprli novo pravljično-doživljajsko pot, poimenovano Pot pastirskih škratov na Krvavcu. Gre za inovativen integralen turistični produkt, namenjen družinam, šolam in vrtcem, ki zagotavlja gibanje v naravi in učenje skozi doživetje.

Kot so sporočili iz Rekreacijsko turističnega centra Krvavec, Brunarice Sonček in Zavoda Škrateljc, gre za izvirno in posebno pridobitev, ki je v tem delu Evrope edinstvena. Projekt sodi v sam vrh ponudbe družinskega turizma. S strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je bil prepoznan kot inovativen integralni turistični produkt in bil izbran za sofinanciranje iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Pot pastirskih škratov na Krvavcu bosta danes ob 10. uri slovesno odprli državna sekretarka z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Odprtja poti se bo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije udeležilo tudi okoli 60 otrok.

Urejena pohodna pot se začne na zgornji postaji gondole, nato pa se od Brunarice Sonček povzpne mimo Luže do Plaže, nato preči do Bleka in se spusti nazaj do gondole. Projekt so skupaj zasnovali partnerji na Krvavcu, zavod za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc pa je poskrbel za koncept, vsebinsko in oblikovno izvedbo.

Nova pravljično-doživljajska pot obiskovalce popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca. Obiskovalci se podajo na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščejo Škratov vrt, izkusijo življenje v pastirski bajti in prisluhnejo Gori zvokov.

Pot temelji na izvirni zgodbi iz nove slikanice O pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna in povezuje ključne identitetne elemente Krvavca. To so pašništvo, zdravilna zelišča in življenje v gorah. Otroci slednje doživljajo, se o teh temah učijo in jih spoznavajo na neposreden in zabaven način.

Otroci s pomočjo Škratove beležke in pedagoško didaktičnih tabel na poti rešujejo naloge ter iščejo simbole škratorunščine, starodavne škratovske pisave. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so dela petih ustvarjalcev z motorno žago.

vir: rtckrvaveckrog.sta.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + nineteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.