Muzeji, galerije pomurska regija

Galerija Murska Sobota

Galerija Murska Sobota ima v stalni zbirki slike, skulpture, grafike, risbe in umetniške fotografije pomurskih in drugih likovnih umetnikov. Poseben del zbirke predstavljalo dela, odkupljena z Jugoslovanskih bienalov male plastike in Mednarodnih trienalov male plastike. Stalna zbirka šteje 547 umetniških del. Galerija je zaprta ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih.

Galerija-Muzej Lendava

V galerijski zbirki hrani likovno dediščino lendavskih umetnikov ter zbirko umetnin, nastalih v okviru tradicionalnih mednarodnih likovnih kolonij. V sklopu muzejske zbirke so na ogled stalna arheološka, zgodovinska in etnološka razstava ter spominska soba najznamenitejšega lendavskega kiparja Györgya Zale. Ob omenjenih stalnih zbirkah je čez leto na ogled več likovnih in muzejskih občasnih razstav. Najnovejša pridobitev pa je muzejska depandansa v Glavni ulici mesta z naslovom Meščanstvo, tiskarstvo in dežnikarstvo Lendave.

Pokrajinski muzej Murska Sobota

Pokrajinski muzej Murska Sobota je osrednja regionalna ustanova za varovanje premične kulturne dediščine na območju Pomurja. Njegovo poslanstvo je kompleksna muzejska dejavnost, ki obsega evidentiranje, zbiranje, raziskovanje, dokumentiranje, varovanje, izobraževanje in različne oblike predstavljanja vseh vrst materialne in duhovne kulturne dediščine, ki so jo od prve naselitve do danes ustvarili prebivalci te pokrajine. V njej so prepleteni kulturni vplivi sosednjih pokrajin in držav ter enkratna ustvarjalnost, ki izvira iz etnične, nacionalne in verske raznolikosti, kakor se je oblikovala skozi stoletja v današnji čas.

Splošna knjižnica Ljutomer

Muzejska zbirka Taborsko gibanje na Slovenskem v kraju 1. slovenskega tabora predstavlja prva množična narodnopolitična zborovanja Slovencev med leti 1868 in 1871. Tabori so s svojim celovitim narodnim programom združili Slovence, ki so prišli v narodnih nošah in zastavah ter zahtevali Zedinjeno Slovenijo in uradno priznanje slovenskega jezika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.