Muzeji, galerije podravska regija

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož

Pokrajinski muzej Ptuj je splošni muzej z zbirkami in oddelki za arheologijo, zgodovino, kulturno zgodovino, etnologijo, z restavratorskimi delavnicami, knjižnico ter pedagoško službo. Njegov nastanek sega v leto 1893, ko so na Ptuju ustanovili Muzejsko društvo in razstavili arheološke najdbe v tedanji nižji gimnaziji. Leta 1895 so zbirko dopolnili s številnimi podarjenimi muzealijami različnih zvrsti. Po donatorju prof. Franzu Ferku so muzej imenovali Mestni Ferkov muzej. Z leti je postalo razstavišče pretesno, zato se je leta 1928 preselil v nekdanji dominikanski samostan. Po letu 1945 je dobil v upravljanje še grajski kompleks in tako pridobil večino sedanjih stavb. Sočasno je širil območje svojega delovanja in dobil leta 1963 naziv Pokrajinski muzej Ptuj. (več na museum.si)

Pokrajinski muzej Maribor

Pokrajinski muzej Maribor je dedič zbirk Knezoškofijskega muzeja (ust. 1896), Muzejskega društva v Mariboru (ust. 1902) in Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko (ust. 1903), ki so se v enotno muzejsko zbirko združile leta 1924. Mariborski mestni grad daje streho muzeju od leta 1938 dalje.
Pokrajinski muzej Maribor je danes multidisciplinarni muzej z bogato arheološko, etnološko in kulturnozgodovinsko dediščino. Muzej hrani okoli sto tisoč muzealij, ki izvirajo iz različnih obdobij, od mlajše kamene dobe do danes, in so razdeljene v enajst zbirk.  (več na museum.si)

Muzej narodne osvoboditve Maribor

Muzej ima prostore v meščanski vili, ki jo je dal sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja zgraditi mariborski podjetnik Scherbaum. Poleg zanimivih in bogatih muzejskih zbirk sta zelo bogata muzejska fototeka in arhiv. Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi Scherbaumovo vilo, kjer je neobaročni salon. V pripravi je dopolnitev stalne razstave, kjer bodo predstavljeni pomembni ljudje, ki so oblikovali zgodovino Maribora in okolice. Predstavljeni bodo mejniki dvajsetega stoletja –prva in druga svetovna vojna, vojna za samostojno Slovenijo, življenje ljudi na tem območju, stiska preprostih ljudi, ki so živeli popolnoma drugače kot bogati na drugi strani družbene lestvice, pa čeprav v istem mestu. (več na museum.si)

Kozjanski park

Kozjanski regijski park, pokrajina na vzhodu Slovenije, ob slovensko-hrvaški meji, je eno najstarejših in najobsežnejših zavarovanih območij v Sloveniji. Park daje turistom, popotnikom in naključnim obiskovalcem ter prebivalcem veliko priložnosti za odkrivanje, saj se tu nenehno prepletata naravna in kulturna dediščina. V Kozjanskem parku je razvito pohodništvo, saj je označenih in urejenih več poti.

Museums

Vojaški muzej Slovenske vojske

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.