Muzeji, galerije koroška regija

Koroška galerija Slovenj Gradec

Koroška galerija likovnih umetnosti je muzej moderne oz. sodobne likovne umetnosti.
Vse od ustanovitve leta 1957 v njej raziskujejo, zbirajo, hranijo, razstavljajo, popularizirajo in posredujejo vedenje o vizualnih umetnostih. Nadaljujejo tudi koncept razstavne dejavnosti s poudarkom na angažiranih likovno-vizualnih praksah in predstavitvah zbirk, zaradi katerih je galerija prepoznavna doma in v tujini.

Koroški pokrajinski muzej

Koroški pokrajinski muzej je bil konstituiran junija leta 2002 z Odlokom o ustanovitvi, ki ga je podpisalo dvanajst občin koroške regije. V nov muzej sta se združila dotedanja Koroški muzej Ravne na Koroškem in Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec. Leta 1951 je bil po dveh letih priprav ustanovljen Okrajni muzej NOB, ki je v petdesetih letih delovanja prerasel vsebine Muzeja ljudske revolucije, ki so bile vezane zgolj na obdobje 2. svetovne vojne. Leta 1981 je muzej dobil pokrajinski status. Idejo o preoblikovanju muzeja iz posebnega v splošni muzej je narekovala tudi potreba po širitvi muzeja iz ozko specializiranega muzeja v muzej z razvejano splošno dejavnostjo, v katerega se je muzej preoblikoval deset let kasneje.

Muzej premogovništva Slovenije

V podzemlje se spustimo s 120 let starim rudniškim dvigalom 160 metrov globoko. Z vodnikom, multivizijo in s scenami z lutkami rudarjev v naravni velikosti spoznavamo delo v premogovnikih nekoč in danes. Na začetku ogleda nas pozdravi zaščitnica rudarjev sv. Barbara, ki ima tukaj kapelico, v najgloblji jedilnici v Sloveniji se okrepčamo s knapovsko malico, ogled podzemnega dela pa sklenemo z vožnjo s podzemnim vlakom. Ogled muzeja je mogoč tudi za invalide na vozičkih.

Muzej Velenje

Danes je v Muzeju Velenje na ogled enajst stalnih muzejskih in galerijskih zbirk. Poleg zbirk v prostorih na Velenjskem gradu predstavlja muzej tudi Muzej usnjarstva na Slovenskem, Grilovo domačijo v Lipju pri Velenju, Kavčnikovo domačijo v Zavodnju nad šoštanjem, ki je zaradi svoje dimnične zasnove izjemen kulturni spomenik ljudske arhitekture, ter spominski sobi v Topolšici in na Graški Gori.

Podzemlje Pece – Turistični rudnik in muzej

Na obrobju Mežice, nad regionalno cesto, ki pelje proti Črni na Koroškem, je vhod v turistični rudnik in muzej. Za oglede je urejen del revirja Moring, do katerega se obiskovalci popeljejo z rudarskim vlakom. Po nekajminutni vožnji pot nadaljujejo peš, spoznavajo tehnično dediščino in zgodovino rudarjenja skozi tri stoletja. Od prvih začetkov v 17. stol, ko so rudarji delali še povsem ročno, pa vse do ustavitve proizvodnje leta 1994, ko je bil rudnik opremljen s sodobnimi stroji. Podzemni del muzeja dopolnjujejo zbirke, urejene v nekdanji jamski upravi pred vhodom v rudnik. Poleg jamomerske ter zbirke rud, mineralov in fosilov je predstavljeno tudi rudarsko stanovanje iz obdobja pred drugo svetovno vojno, kjer obiskovalci spoznavajo vsakdanje življenje in bivanjsko kulturo rudarskih družin. Posebnost mežiškega rudnika je več kot pet kilometrov dolga podzemna kolesarska pot, kjer izkušeni vodniki z gorskimi kolesi popeljejo obiskovalce skozi skrivnostne rove, ki v razpokah skrivajo lesketajoče se kristale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.