Mesečni napovednik dogodkov Novo mesto

29. 07. 2019 – 25. 08. 2019

Ponedeljek, 29. 7. 2019

KRVODAJALSKA AKCIJA
Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Splošna bolnišnica Novo mesto, ob 7.00
Krajevna organizacija RK Mali Slatnik vabi vse svoje krajane na krvodajalsko akcijo, ki bo v ponedeljek, 29. julija 2019, na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer od 7.00 do 11.00.
Vabljeni vsi, ki lahko darujete kri, se počutite zdravi, ste stari od 18 do 65 let in v zadnjem času (ženske 4 mesece, moški 3 mesece) niste darovali krvi.
Za sprejem je potreben osebni dokument s fotografijo.
Hvala za objavo in lepo pozdravljeni!

ŠKIS RUNDA! – VEČERI TAROKA NA PUMPENCI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 19.00
Tarok je miselna igra, ki je nastala v prvi polovici 15. stoletja v Italiji. Od tod se je igra razširila proti Franciji in v nemško govoreče dežele. V habsburški monarhiji je bila izredno priljubljena – prinesla je celo vzdevek celotni državi: Tarockanien. V njej so se razvile številne krajevne različice taroka, danes pa se tarok v takšni ali drugačni obliki igra v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Sloveniji, na Češkem, na Slovaškem, v Romuniji in v Ukrajini; v domovini Italiji pa ni več tako priljubljen.~
Mi pa smo mnenja, da tarok ni le navadna igra s kartami, temveč strast! Če se strinjaš z nami, in če si želiš svoje poletne večere ob ponedeljkih v juliju in avgustu preživeti ob reki Krki, ter v miru narave kartati to odlično igro; si torej lepo vabljen/a na “Škis rundo!” pod zvezde! V ozadju se bo predvajala jazz glasba, vsakič pa bo na voljo tudi prigrizek kot spremljava k degustaciji različnih vrst piva in vina! (vedno kaj novega, pustite se presenetiti)
Za pultom bodo pripravljeni listki za lažje beleženje točk, zato vam res ni treba s seboj prinesti nič drugega kot dobro voljo in svoje srečne tarok karte! (Dva kompleta kart za pozabljive, bosta na voljo tudi iz naše strani.)
V primeru dežja dogodek odpade!


Torek, 30. 7. 2019

ZAKLJUČNI TEDEN V NARAVI
Novo mesto, ob 9.00
DRAGI OTROCI
Da bodo vaše počitnice še bolj zabavne, smo za vas v Hiši sožitja pripravili pester poletni program, ki se bo v JULIJU odvijal ob TORKIH in ČETRTKIH od 9. do 11. ure!
SPOZNAJMO ZGODOVINSKO PLAT NOVEGA MESTA (8. 7. – 12. 7. 2019)
SPOZNAJMO POKLICE (15. 7. – 19. 7. 2019)
Spoznali bomo poklice, ki so vsakodnevno povezani z naravo.
SPOZNAJMO ŽIVLJENJE Z ŽIVALMI (22. 7. – 26. 7. 2019)
Spoznali bomo sobivanje med ljudmi in živalmi.
ZAKLJUČNI TEDEN V NARAVI (29. 7. – 1. 8. 2019)
Raziskovali bomo okolico Novega mesta in se 1. 8. 2019 družili na zaključnem pikniku.
Delavnice so brezplačne!
Če bo zaradi vremenskih razmer in dejavnikov, na katere nimamo vpliva, prišlo do sprememb, vas bomo o tem pravočasno obvestili. O dejavnostih boste obveščeni tedensko preko oglasne deske, spletne strani društva www.upokojenci-nm.si in preko elektronske pošte. Več informacij dobite na telefonski številki 07/302 12 40 ali po e-pošti upokojenci2@t-2.net. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se pravočasno prijavite na enega od navedenih kontaktov!
Društvo upokojencev Novo mesto

POLETNE AKTIVNOSTI – ORIENTACIJSKE VEŠČINE, VOJAŠNICA SLOVENSKE VOJSKE
Vojašnica SV Novo mesto, Straška cesta 26, ob 9.00
Podčastnik Slovenske vojske nas bo podučil o veščinah orientacije v naravi, nato pa bomo to znanje testirali na poligonu vojašnice.
Zberemo se ob 9.00 uri na parkirnem prostoru pred Vojašnico SV, v Bršljinu.
VABLJENI OTROCI, ŠOLARJI, DEDKI, BABICE IN STARŠI.


Sreda, 31. 7. 2019

FOTOPUB 2019
Park rastoče knjige, ob 17.00
Ob 17.00 performans v Parku rastoče knjige: Fotopub Repete: Karma Fails – The Cool Couple
Ob 18.00 performans na Glavnem trgu: Rocking Chairs – Mila Panić, Đejmi Hadrović, Saša Tatić
Ob 20.00 otvoritev festivala pri OŠ Grm: 1999 – The Orale Told Me I’d Fall in Love with the One – Milica Mijajlović, Luka Cvetković, Tamara Spalajković, Rafal Zajko; Kuratorica – Natalija Paunić
Ob 21.30 večerja z jagenjčkom v Beach baru Loca
Ob 22.00 večerni program v Beach baru Loca
Šesta izvedba festivala Fotopub ponovno preizprašuje in širi ustaljene meje umetniških, kuratorskih in geografskih diskurzov. Na festivalu prihaja do združevanja mednarodnih umetnikov in kuratorjev, čigar prakse so na razpotjih in presečiščih med sodobnimi vizualnimi umetnostmi, novimi mediji in tehnologijo. Letos bo na Fotopubu predstavljena vrsta novih projektov, ki na kritičen način vznemirjajo in preizprašujejo, kako razni družbenopolitični rituali sodelujejo pri tvorbi novih pomenov in kako te pomene oblikujejo strukture moči. Razstave posredno tematizirajo neskladje med fikcijo in resničnostjo, ki lahko postane orodje konstruiranja kolektivnih in individualnih identitet skozi vizualne in popularne kulture ter informacijske tehnologije, ki so pogojene z divjim kapitalizmom.
Od 31. julija do 4. avgusta 2019 bo na Fotopubu organizirana vrsta formalnih in neformalnih dogodkov – mednje sodi 6 razstav, 3 projekti, kuriran večerni glasbeni program in Fotopub Portfolio Review; ta bo v Novo mesto pripeljal znane in spoštovane umetnike, kuratorje, založnike, in novinarje iz mednarodne umetniške scene. Letos bo 27 umetnikov in kuratorjev iz 10 držav (Bosna in Hercegovina, Kitajska, Hrvaška, Nemčija, Italija, Poljska, Slovaška, Slovenija, Srbija, Nizozemska in Velika Britanija) predstavljalo svoje delo izključno v nekonvencionalnih in/ali zapuščenih prostorih v mestnem središču, novomeške ulice pa bodo prizorišče lokacijsko specifičnih instalacij in performansov.
Več na http://fotopub.com/
Program na http://sl.fotopub.com/program

PRISLUHNI MELODIJI TIBETANSKIH POJOČIH POSOD
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 20.00
V sredo 31. 7. in v četrtek 1. 8. bomo zvečer od 20h do 22h, na Pumpenci, združili ogenj, vodo, zemljo in zrak v ljubezni do zvoka.
Vsi naši čuti bodo zasedeni s prijetnim, da se bo naša misel lahko osredotočila na višje dobro v nas samih, ter da se naše telo lahko v stiku z naravo popolnoma umiri.
Ema Imamovič nas bo tokrat popeljala v zvočno kopel – meditacijo. Legli bomo na travnik ali se kakorkoli drugače udobno namestili ob ognju in reki Krki, spremljali bomo naš dih, bili prisotni, ozemljeni.
Ustavite se za trenutek ali dva, sprostite napetosti vsakdana v prijetni družbi.
Četrtek, 1. 8. 2019

POLETNE AKTIVNOSTI – ZAKLJUČNI PIKNIK
Ribnik Jerman, Dolenje Grčevje, Otočec, ob 9.00
Za zaključek poletnih aktivnosti se bomo družili z ribiči na ribolovu postrvi in uživali na pravem pikniku ob potoku in ribniku.
Zberemo se ob 9.00 uri pred Ribnikom Jerman, Dolenje Grčevje, Otočec.
VABLJENI OTROCI, ŠOLARJI, BABICE, DEDKI in STARŠI.

FOTOPUB 2019
Park rastoče knjige, ob 11.00

11.00performans @ Park Rastoče Knjige
Fotopub Repete: Karma Fails
The Cool Couple
15.00performans @ Glavni Trg
Rocking Chairs
Mila Panić, Đejmi Hadrović, Saša Tatić
17.00performans @ Park Rastoče Knjige
Fotopub Repete: Karma Fails
The Cool Couple
18.00otvoritev razstave @ Hotel Windischer
Luca Marcelli, Peter Kolárčik, Michael Kelly, Rok Hudobivnik
Curated by Deja Bečaj and Samra Šabanović
Fotocubs Mentorship Programme
20.00otvoritev razstave @ Mestni Park
Fotopub Repete: Turborage
The Cool Couple
21.30večerja z golažem @ Mestni Park
22.00večerni program @ Mestni Park
Kalu

PRISLUHNI MELODIJI TIBETANSKIH POJOČIH POSOD
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 20.00
V četrtek, 1. 8., bomo zvečer od 20h do 22h, na Pumpenci, združili ogenj, vodo, zemljo in zrak v ljubezni do zvoka.
Vsi naši čuti bodo zasedeni s prijetnim, da se bo naša misel lahko osredotočila na višje dobro v nas samih, ter da se naše telo lahko v stiku z naravo popolnoma umiri.
Ema Imamovič nas bo tokrat popeljala v zvočno kopel – meditacijo. Legli bomo na travnik ali se kakorkoli drugače udobno namestili ob ognju in reki Krki, spremljali bomo naš dih, bili prisotni, ozemljeni.
Ustavite se za trenutek ali dva, sprostite napetosti vsakdana v prijetni družbi.

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI
Knjigarna Goga, ob 20.00
Ob 20.00 Novomeška kinematografija in film
Klemen Žun, Karmen Horvat, Žiga Virc, Kaja Cvelbar (moderatorka).
Pogovorni večer
Pestri zgodovini novomeške kinematografije je posvečena prva številka letošnje revije Rast. Prve žive slike je v Novem mestu prikazal edinstven »fotografični ugledni samogib« leta 1902, prve znane filmske projekcije s standardnega filmskega traku je leta 1909 prikazoval Fran Cerkvenič, lastnik potujočega Kinematografa Pathé. Čez deset let so bile stalne projekcije stalnica v kinematografu Jugoslavija. Sledili so Kino Meteor, Kino Dom in konec tridesetih let preteklega stoletja Kino Krka, vmes smo imeli tudi potujoči kino, kasneje Kino Dom JLA. V najboljših časih je novomeške kinematografe obiskalo 250 tisoč obiskovalcev letno. Danes novomeški filmarji s filmi osvajajo državo, planet in vesolje.
*V primeru dežja Galerija Simulaker.
Ob 21.30 Neomi
Koncert
Neomi so ljubljanska skupina, ki je v slovenski prostor zaplavala v letu 2011 s prvim albumom Poglej in pesmimi, kot so Odpri očiČudovito ter Poglej. Od pretežno akustičnega jazz pop-a so sedaj obrnili ploščo in se prelevili v nekaj bolj surovega. Žanrsko bi se najbolje umestili med orkestralni elektronski pop in downbeat kitarski indie-soul.
Neomi so:
Saša Vipotnik (pevka, avtorica besedil in pesmi), Mario Babojelić (kitarist, avtor aranžmajev), Dejan Slak (basist), Erik Marenče (klaviaturist), Marko Grubar (bobnar).
*V primeru dežja odpade.


Petek, 2. 8. 2019

FOTOPUB 2019
Park rastoče knjige, ob 11.00

11.00performans @ Park Rastoče Knjige
Fotopub Repete: Karma Fails
The Cool Couple
15.00voden ogled festivala @ Hostel Situla
17.00performans @ Park Rastoče Knjige
Fotopub Repete: Karma Fails
The Cool Couple
18.00otvoritev razstave @ Glavni Trg
Rocking Chairs
Mila Panič, Đejmi Hadrović, Saša Tatić
20.00otvoritev razstave @ Prešernov trg 8
Danilo Milovanović
N
ote:Link:Transfer
22.00večerni program @ Beach Bar Loca
Balans, Kukla, Kalu, Gabi
Visuals: Beam Team

Sobota, 3. 8. 2019

FOTOPUB 2019
Park rastoče knjige, ob 11.00

11.00performans @ Park Rastoče Knjige
Fotopub Repete: Karma Fails
The Cool Couple
15.00voden ogled festivala @ Hostel Situla
16.00performans @ Glavni Trg
Rocking Chairs
Mila Panić, Đejmi Hadrović, Saša Tatić
17.00performans @ Park Rastoče Knjige
Fotopub Repete: Karma Fails
The Cool Couple
18.00otvoritev razstave @ Glavni Trg 6
Fotopub Repete: Poisonous Antidote
Mark Farid
20.00otvoritev razstave @ Hotel Windischer
Fotopub Repete: When the Twins Were Still Beautiful
Thomas Kuijpers
22.00večerni program @ Beach Bar Loca
Container Doxa, Kalu & The Gradient, Loutseau, Some1else
Visuals: Beam Team

RISANKE POD ZVEZDAMI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 20.00
Letošnje poletje bo za vas, dragi prijatelji, na Pumpenci, vsako soboto, pričarano pravo pravljično vzdušje! Risanke pod zvezdami!
Mamice, očkati, babice, dedki, bratci in sestrice, tete in strici! Vstop je dovoljen le v spremstvu osebe mlajše od 10 let! Za otroke bomo Zavod Pumpenca, na čudoviti lokaciji ob reki Krki, v neposredni bližini Novega mesta, na platnu od začetka julija pa vse do konca avgusta predvajali stare dobre risanke, katerih se vsi dobro spomnimo!
Nogalo nam bo obrnil svet na glavo, Liné nam bo na lica zvabil nasmeh, Bojan bo pobarval naš svet, Krtek nam bo pokazal kako lep je svet, Jajo in Pajo bosta z nami delila navihane ideje, svoj laboratorij nam bo razkazal Baltazar, nenazadnje pa bomo s Pipi in Melkijadom odpujsali domov Mar ne zveni odlično?
Vstopnina: Najljubša plišasta igrača (ali dve)
V primeru dežja dogodek na tisti dan odpade!

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI
Knjigarna Goga, ob 20.00
Ob 20.00 Pogovor Gogakrimi
Tadej Golob, Mirt Komel, Miha Mazzini, Agata Tomažič (moderatorka).
Literarni večer
Pri Založbi Goga podiramo prodajne rekorde z Jezerom in Leninovim parkomTadeja Goloba. V knjižnicah se vijejo dolge čakalne vrste. Medsočje Mirta Komela vztrajno ruši in obrača na glavo klasična žanrska pravila. Knjiga Zemljevidi tujih življenj Mihe Mazzinija pa se, poleg umora, predvsem ukvarja z njegovimi posledicami, vestjo, naj bo na individualni ali kolektivni (tudi medijski) ravni. Pri nastajanju naših romanov avtorji sodelujejo s strokovnjaki za realne umore: forenziki, detektivi, strokovnjaki za sodno medicino in poligraf. Od kod obsesija z literarnimi romani na sončni strani Alp, kjer je umorov relativno malo. Z avtorji se bo pogovarjala prekaljena novinarka in naša pisateljica Agata Tomažič.
*V primeru dežja Galerija Simulaker.
Ob 21.30 Hišni band Ana Čop & prijatelji
Koncert
Hišni band nam bo tokrat predstavil glasbo Cecile McLorin Salvant, ki je znana po skladbah cinične in humoristične narave.
Zasedba: Ana Čop (vokal), Thilo Seevers (klavir), Ivar Roban Križić (kontrabas), Žiga Smrdel (bobni).
*V primeru dežja Galerija Simulaker.


Nedelja, 4. 8. 2019

FOTOPUB 2019
Hostel Situla, ob 10.00

Ob 10.00 bo poslovilni zajtrk v Hostlu Situla
Ob 12.00 bo potekal voden ogled festivala v Hostlu Situla


Ponedeljek, 5. 8. 2019

KRVODAJALSKA AKCIJA
Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Splošna bolnišnica Novo mesto, ob 7.00
Krajevni organizaciji RK Dolž in Regrča vas vabita vse svoje krajane na krvodajalsko akcijo, ki bo v ponedeljek, 5. avgusta 2019, na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer od 7.00 do 11.00.
Vabljeni vsi, ki lahko darujete kri, se počutite zdravi, ste stari od 18 do 65 let in v zadnjem času (ženske 4 mesece, moški 3 mesece) niste darovali krvi.
Za sprejem je potreben osebni dokument s fotografijo.
Hvala za objavo in lepo pozdravljeni!

ŠKIS RUNDA! – VEČERI TAROKA NA PUMPENCI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 19.00
Tarok je miselna igra, ki je nastala v prvi polovici 15. stoletja v Italiji. Od tod se je igra razširila proti Franciji in v nemško govoreče dežele. V habsburški monarhiji je bila izredno priljubljena – prinesla je celo vzdevek celotni državi: Tarockanien. V njej so se razvile številne krajevne različice taroka, danes pa se tarok v takšni ali drugačni obliki igra v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Sloveniji, na Češkem, na Slovaškem, v Romuniji in v Ukrajini; v domovini Italiji pa ni več tako priljubljen.~
Mi pa smo mnenja, da tarok ni le navadna igra s kartami, temveč strast! Če se strinjaš z nami, in če si želiš svoje poletne večere ob ponedeljkih v juliju in avgustu preživeti ob reki Krki, ter v miru narave kartati to odlično igro; si torej lepo vabljen/a na “Škis rundo!” pod zvezde! V ozadju se bo predvajala jazz glasba, vsakič pa bo na voljo tudi prigrizek kot spremljava k degustaciji različnih vrst piva in vina! (vedno kaj novega, pustite se presenetiti)
Za pultom bodo pripravljeni listki za lažje beleženje točk, zato vam res ni treba s seboj prinesti nič drugega kot dobro voljo in svoje srečne tarok karte! (Dva kompleta kart za pozabljive, bosta na voljo tudi iz naše strani.)
V primeru dežja dogodek odpade!


Torek, 6. 8. 2019

ODHODI V SVET
Knjižnica Škocjan, ob 9.00
Ob Knobleharjevem letu vas v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Skupaj vabimo na sklop bralno-ustvarjalnih srečanj, katerih rdeča nit bo življenjska pot in delo misijonarja in raziskovalca Belega Nila v Afriki dr. Ignacija Knobleharja.
Vljudno vabljeni!
Na prvem srečanju se bomo v prijetni senčki Metelkovega doma pogovarjali o odhodih v svet, saj je tudi Knoblehar že kot mlad fant odšel po znanje in izkušnje v tuje dežele. Prebrali bomo zanimivo in nagrajeno pravljico o špagetu in širnem svetu in ustvarjali zanimive izdelke.


Četrtek, 8. 8. 2019

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI
Knjigarna Goga, ob 20.00
Ob 20.00 Pogovor o romanu Kruh, prah
Marko Sosič in Ksenija Horvat (moderatorka).
Literarni večer
Vojne na Balkanu so minile, a ostale so zgodbe, ki jih ni še nihče zapisal, ostali so obrazi, ki smo jih pozabili, prah, v katerega so se povrnili ljudje, katerih imena so pozabljena. Glavni junak romana, prežet z občutki krivde, ker med člani njegove rodbine ni bilo dovolj posluha za sorodnike z vojnega področja, si želi prav to: povrniti obraze in zgodbe, pa čeprav za ceno nenavadnega potovanja po Srbiji in Bosni v času rekordnih poplav. Med potjo prihajajo iz daljav v misli pripovedovalca prijatelji in sorodniki, ki s svojimi zgodbami tkejo tapiserijo melanholične povojne krajine. Kot vsak dober roman tudi Kruh, prah govori o ljubezni in smrti.
Z Markom Sosičem se bo pogovarjala Ksenija Horvat, natančna, senzibilna in ena najbolj profesionalnih novinark v Sloveniji.
*V primeru dežja Galerija Simulaker.
Ob 21.30 Ana Čop in Thilo Seevers
Koncert
»Intima, da boli,« obljublja Ana Čop.
Zasedba: Ana Čop (vokal), Thilo Seevers (klavir).
*V primeru dežja Galerija Simulaker.


Petek, 9. 8. 2019

DELAVNICA: IZDELAVA ZAPESTNIC
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 17.00
Vsak drugi petek v juniju, juliju in avgustu se bomo mladi zbrali na terasi/travniku/zavetju Pumpence, ter migali naše spretne prste in ročice na ustvarjalni delavnici, pod vodstvom naše vsestranske umetnice Dolores Padewsky.
Na voljo bodo najrazličnejši odtenki bombažnih prejic, zato smo prepričani, da se bo prav za vsako (pa še tako “odštekano”) idejo našla pot! Drug drugemu bomo izdelovali zapestnice prijateljstva ter se hkrati skupaj učili najrazličnejših barvitih vzorcev! Tokrat je dogodek namenjen še posebej tistim, ki štejete 15-20 let, z namenom, da vas zvabimo ven, v naravo, čas preživljat brez ekranov, v dobri in nasmejani družbi. Naučimo se skupaj nekaj novega ter hkrati utrdimo naše dragocene prijateljske vezi! “Z glavo v naravo!”
V primeru rahlega poletnega dežja, se bomo pred njim umaknili pod streho!
Vstopnina: Prostovoljni prispevek za material za izdelavo svoje zapestnice


Sobota, 10. 8. 2019

RISANKE POD ZVEZDAMI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 20.00
Letošnje poletje bo za vas, dragi prijatelji, na Pumpenci, vsako soboto, pričarano pravo pravljično vzdušje! Risanke pod zvezdami!
Mamice, očkati, babice, dedki, bratci in sestrice, tete in strici! Vstop je dovoljen le v spremstvu osebe mlajše od 10 let! Za otroke bomo Zavod Pumpenca, na čudoviti lokaciji ob reki Krki, v neposredni bližini Novega mesta, na platnu od začetka julija pa vse do konca avgusta predvajali stare dobre risanke, katerih se vsi dobro spomnimo!
Nogalo nam bo obrnil svet na glavo, Liné nam bo na lica zvabil nasmeh, Bojan bo pobarval naš svet, Krtek nam bo pokazal kako lep je svet, Jajo in Pajo bosta z nami delila navihane ideje, svoj laboratorij nam bo razkazal Baltazar, nenazadnje pa bomo s Pipi in Melkijadom odpujsali domov Mar ne zveni odlično?
Vstopnina: Najljubša plišasta igrača (ali dve)
V primeru dežja dogodek na tisti dan odpade!


Ponedeljek, 12. 8. 2019

KRVODAJALSKA AKCIJA
Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Splošna bolnišnica Novo mesto, ob 7.00
Krajevna organizacija RK Stopiče vabi vse svoje krajane na krvodajalsko akcijo, ki bo v ponedeljek, 12. avgusta 2019, na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer od 7.00 do 11.00.
Vabljeni vsi, ki lahko darujete kri, se počutite zdravi, ste stari od 18 do 65 let in v zadnjem času (ženske 4 mesece, moški 3 mesece) niste darovali krvi.
Za sprejem je potreben osebni dokument s fotografijo.
Hvala za objavo in lepo pozdravljeni!

OSNOVE RAČUNALNIŠTVA – KOŠ IN NASTAVITVE ZASLONA
Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto (rumena stavba v kompleksu Tuš), ob 11.30
S pomočjo mentorja se boste podali v svet računalništva, kjer se boste lahko naučili osnovne uporabe računalnikov. Računalniki s sodobno programsko opremo so na voljo za uporabo v Središču za samostojno učenje (kjer se učenje izvaja), imate pa tudi možnost uporabe lastnega prenosnega računalnika. Za vse udeležence je udeležba brezplačna.

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Galerija Simulaker, ob 14.00
Vsak dan med 14. in 16. uro v Galeriji Simulaker
Odprti prostor / Open Space
Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.
Prost vstop.

ŠKIS RUNDA! – VEČERI TAROKA NA PUMPENCI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 19.00
Tarok je miselna igra, ki je nastala v prvi polovici 15. stoletja v Italiji. Od tod se je igra razširila proti Franciji in v nemško govoreče dežele. V habsburški monarhiji je bila izredno priljubljena – prinesla je celo vzdevek celotni državi: Tarockanien. V njej so se razvile številne krajevne različice taroka, danes pa se tarok v takšni ali drugačni obliki igra v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Sloveniji, na Češkem, na Slovaškem, v Romuniji in v Ukrajini; v domovini Italiji pa ni več tako priljubljen.~
Mi pa smo mnenja, da tarok ni le navadna igra s kartami, temveč strast! Če se strinjaš z nami, in če si želiš svoje poletne večere ob ponedeljkih v juliju in avgustu preživeti ob reki Krki, ter v miru narave kartati to odlično igro; si torej lepo vabljen/a na “Škis rundo!” pod zvezde! V ozadju se bo predvajala jazz glasba, vsakič pa bo na voljo tudi prigrizek kot spremljava k degustaciji različnih vrst piva in vina! (vedno kaj novega, pustite se presenetiti)
Za pultom bodo pripravljeni listki za lažje beleženje točk, zato vam res ni treba s seboj prinesti nič drugega kot dobro voljo in svoje srečne tarok karte! (Dva kompleta kart za pozabljive, bosta na voljo tudi iz naše strani.)
V primeru dežja dogodek odpade!

JAZZINTY 2019
Kulturni center Janeza Trdine, ob 20.00

Otvoritev festivala
ob 20. uri

Mladi raziskovalci II: Gašper Livk in Tisa Neža Herlec

Zvočno-vizualni performans interdisciplinarnega tandema. Svojo vsebino bo dostavil skozi reinventiran sistem v pluralnosti izraznih medijev. DIY elektronika, 360°MoogerFooger na platnu in impulziven angažma.

Gašper Livk – double bass, electronics

Tisa Neža Herlec – vocals, visuals, electronics

ob 21. uri

Dré A. Hočevar: Coding of Evidentiality

Plošča Coding of Evidentiality, ki jo je Dre A. Hočevar izdal leta 2015 velja za enega najboljših in najradikalnejših pristopov k improvizirani glasbi. Na Jazzintyju bomo kodiranje poslušali v sanjski zasedbi Lester St. Louisa, newyorškega čelista in enega najvidnejših sodobnih improvizatorjev in Brama De Looze, belgijskega pianista. Na ploščo se je kot producent podpisal Drejev mentor in legendarni bobnar Michael Carvin.

Dre A. Hočevar – drums and composition
Lester St. Louis – cello
Bram De Looze – piano

Vstop 5€

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Kulturni center Janeza Trdine, ob 22.00

Vsak večer med 22. in 02. uro v Kulturnem centru Janeza Trdine

Igrišče / Playground

Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.

Prost vstop.


Torek, 13. 8. 2019

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Galerija Simulaker, ob 14.00
Vsak dan med 14. in 16. uro v Galeriji Simulaker
Odprti prostor / Open Space
Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.
Prost vstop.

JAZZINTY 2019
Kulturni center Janeza Trdine, ob 20.00
ob 20. uri
Mladi raziskovalci II: Gašper Livk Solo
Gašper Livk bo predstavil svojo kodo v solo formatu. Prostor bo napolnila jata lebdečih zvočnikov z nekompatibilnimi osebnostmi.
ob 21. uri
Fabian Almazan & Linda Oh
Eden najbolj plodovitih in zasedenih duetov na trenutni jazzovski jazz sceni bo v intimnem vzdušju pričaral nepozaben večer. Linda in Fabian bosta izvajala skladbe s svojih najnovejših albumov.
Vstop 5€

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Kulturni center Janeza Trdine, ob 22.00

Vsak večer med 22. in 02. uro v Kulturnem centru Janeza Trdine

Igrišče / Playground

Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.

Prost vstop.


Sreda, 14. 8. 2019

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Galerija Simulaker, ob 14.00
Vsak dan med 14. in 16. uro v Galeriji Simulaker
Odprti prostor / Open Space
Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.
Prost vstop.

JAZZINTY 2019
Kulturni center Janeza Trdine, ob 20.00
ob 20. uri
Mladi raziskovalci II: code::source
Zasedba, ki se je zbrala pod kuratorstvom Gašperja Livka, umetnika v rezidenci pri projektih Mladi Raziskovalci pod umetniškim vodstvom in mentorstvom Dreja A. Hočevarja. code::source se je krstil na Jazz festivalu Cerkno 2019 in rekordiral na Ljubljana Jazz festivalu 2019. Uporabljena metodologija jim omogoča samogenerativno delovanje ter osamosvojitev iz institucionalnih in kulturoloških paradigem.
Gašper Livk – kontrabas, elektronika
Neža Zupanc – flavta, elektronika
Leonard Medica, električna kitara, elektronika
Brina Kren – alt in bariton saksofon
Lenart de Bock – alt in sopran saksofon
Filip Mozetič – bobni, elektronika
ob 21. uri
Michael Mayo Solo
Eden najbolj zaželjenih pevcev na newyorški jazz sceni nam bo v večeru solo koncertov predstavil svoj pogled na vokal. Z uporabo efektov in elektronike je solo način nastopanja postal njegov zaščitni znak.
Vstop: 5€

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Kulturni center Janeza Trdine, ob 22.00

Vsak večer med 22. in 02. uro v Kulturnem centru Janeza Trdine

Igrišče / Playground

Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.

Prost vstop.


Četrtek, 15. 8. 2019

23. SPOMINSKI POHOD NA GORJANCE
Agroservis v Žabji vasi, ob 6.30 in Gabrje ob 9.00
Planinsko društvo Krka Novo mesto vabi vse ljubitelje gorskega sveta, narave, šumečih gozdov in cvetočih travnikov, predvsem pa Gorjancev, na že 23. spominski pohod na Gorjance.
ODHOD:
POTEK TURE (zahtevnejša varianta): Ob 6.30 uri Agro servis v Žabji vasi – Novo mesto 202 m) – Šentjošt – Pangrč Grm – Planinski dom pri Gospodični (828 m – Trdinov vrh (1178 m) – Sv. Miklavž (964 m) – Krvavi kamen (921m) – Planinski dom pri Gospodični – Gabrje.
POTEK TURE (lažja varianta): Ob 9. uri Gabrje (368 m) – Planinski dom pri Gospodični (828 m) – Krvavi kamen (921m) – Sv. Miklavž (964 m) – Krvavi kamen (921 m) – Planinski dom pri Gospodični (828m) – Gabrje (368 m).
TURA – zahtevnejša varianta: Zbrali se bomo pred Agroservisom v Žabji vasi v Novem mestu. Pot nas bo vodila naprej po markirani poti do naselja Šentjošt, nato pa po dolini mlinov ob potoku Klamfer. Večino le teh ne deluje več, so le spomin na čas preteklosti. V naselju Pangrč Grm bomo ob poti lahko občudovali cerkev Sv. Miklavža z izjemno umetnostno preteklostjo. Pozornost širše javnosti pa je cerkev vzbudila, ko so se leta 1958 v njeni notranjščini pokazale gotske freske. Od tu naprej se pot dokaj hitro strmo dviguje in preko najlepših košenic bomo v dobrih treh urah prišli do Planinskega doma pri Gospodični. Tam bomo navzoči na kulturni prireditvi ob 11. uri. Sledi še vzpon na Trdinov vrh in spust po eni lepših košenic do Sv. Miklavža (postanek za počitek in prijateljsko srečanje). Nadaljujemo hojo do Planinskega doma pri Gospodični, nakar sledi še spust do Gabrja.
TURA – lažja varianta: Zbrali se bomo Gabrju. Pot nas bo vodila po markirani poti Šumeči potok – Planinski dom pri Gospodični, slabo uro hoda. Sledi počitek in prisotnost na prireditvi ob 11. uri. Pot nato nadaljujemo do Sv. Miklavža (daljši postanek za počitek in prijateljska srečanja). Vrnemo se do Planinskega doma pri Gospodični, nakar sledi še spust do Gabrja.
Brezplačen prevoz na izhodišče v Gabrje bo organiziran ob 8.30 uri iz Novega mesta in ob 16. uri nazaj v Novo meto, če bo vsaj 40 prijav! V nasprotnem primeru si prevoz na izhodišče in domov organizira vsak sam.
SKUPAJ HOJE:
– zahtevnejša varianta. 6 – 7 ur
– lažja varianta: 3 – 4 ure
VIŠINSKA RAZLIKA : 976 m (Novo mesto, 202 – Trdinov vrh, 1178 m) 596 m (Gabrje, 368 m – Sv. Miklavž, 964 m) HRANA: Iz nahrbtnika, možnost tudi v obeh domovih.
PRIJAVE: Za prevoz z avtobusom se lahko prijavite v pisarni PD vsak torek med 16. in 18. uro, na elektronski naslov pd.krka.nm@gmail.com ali na telefon 041 693 195 (Tone Progar)
VODENJE: Pohod iz bosta iz Gabrja vodila vodnika PZS Rudolf in Rozi Skobe, iz Novega mesta pa Dušan Okleščen.

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Galerija Simulaker, ob 14.00
Vsak dan med 14. in 16. uro v Galeriji Simulaker
Odprti prostor / Open Space
Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.
Prost vstop.

GASILSKA VESELICA Z ANSAMBLOM NEMIR
PGD Smolenja vas, Smolenja vas 15 E, ob 17.00

Vljudno vabljeni na veliko vrtno veselico, ki bo v četrtek, 15. avgusta 2019, v Smolenji vasi pri gasilskem domu. Za zabavo bo poskrbel ansambel Nemir, za hrano in pijačo pa domači gasilci.

JAZZINTY 2019
Kulturni center Janeza Trdine, ob 20.00

A Different Point of View

Koncert mentorjev delavnice Jazzinty 2019, ki se nam bodo predstavili s konceptom »A Different Point of View«. Gre za interpretacijo zimzelenih jazz standardov na mojstrski način. Enkratna priložnost, da vse odlične mentorje vidimo skupaj na odru.

Roberto Pistolesi – drums

Jonathan Finlayson – trumpet

Tineke Postma – saxophone

Lage Lund – guitar

Linda Oh – bass

Fabian Almazan – piano

Alina Engibaryan – voice

Michael Mayo – voice

Vstop: 5€

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Kulturni center Janeza Trdine, ob 22.00

Vsak večer med 22. in 02. uro v Kulturnem centru Janeza Trdine

Igrišče / Playground

Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.

Prost vstop.


Petek, 16. 8. 2019

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Galerija Simulaker, ob 14.00
Vsak dan med 14. in 16. uro v Galeriji Simulaker
Odprti prostor / Open Space
Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.
Prost vstop.

JAZZINTY 2019
Kulturni center Janeza Trdine, ob 20.00
Alina Engibaryan Group
Prejemnica prve nagrade Montreux Vocal Competition je imela priložnost sodelovati z legendarnim Al Jarreaujem, ki je dejal, da v petju Aline začutiš srce. Pred kratkim je posnela ploščo pri založbi GroundUP Music, pod vodstvom Michaela Leaguea, basista in vodjo skupine Snarky Puppy. Na albumu “We Are” Alino spremlja jazzovski “dream team”, Michael League na bas kitari, Chris Potter na saksofonu, Taylor Eigsti na klaviaturah in Kendrick Scott ter Larnell Lewis na bobnih. S svojim edinstvenim konceptom fuzije tradicije in modernega jazz-a je Alina ena najperspektivnejših pevk svetovne jazz scene. Na Jazzintyju bo predstavila album »We Are«, z mešanico mentorjev in slovenskih glasbenikov.
Alina Engibaryan – klavir, vokal
Marko Črnčec – klavir
Tineke Postma – saksofon
Roberto Pistolesi – bobni
Domen Bohte – električni bas
Vstop: 5€

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Kulturni center Janeza Trdine, ob 22.00

Vsak večer med 22. in 02. uro v Kulturnem centru Janeza Trdine

Igrišče / Playground

Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.

Prost vstop.


Sobota, 17. 8. 2019

JAZZINTY 2019 – ODPRTI PROSTOR
Galerija Simulaker, ob 14.00
Vsak dan med 14. in 16. uro v Galeriji Simulaker
Odprti prostor / Open Space
Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.
Prost vstop.

JAZZINTY 2019
KC Janeza Trdine, ob 20.00
Final Concert
Letošnji zaključni koncert udeležencev se nam predstavlja v novi preobleki. Predstavilo se nam bo 9 zasedb, ki bodo igrale glasbo vsakega mentorja. V zasedbah se bodo predstavili vsi udeleženci delavnice, prvič pa bodo z njimi igrali tudi mentorji. Tematske zasedbe bodo: Vocal, European, Guitar, New York, Film, Swing, M-Base, Composition, Basic Ensemble.

RISANKE POD ZVEZDAMI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 20.00
Letošnje poletje bo za vas, dragi prijatelji, na Pumpenci, vsako soboto, pričarano pravo pravljično vzdušje! Risanke pod zvezdami!
Mamice, očkati, babice, dedki, bratci in sestrice, tete in strici! Vstop je dovoljen le v spremstvu osebe mlajše od 10 let! Za otroke bomo Zavod Pumpenca, na čudoviti lokaciji ob reki Krki, v neposredni bližini Novega mesta, na platnu od začetka julija pa vse do konca avgusta predvajali stare dobre risanke, katerih se vsi dobro spomnimo!
Nogalo nam bo obrnil svet na glavo, Liné nam bo na lica zvabil nasmeh, Bojan bo pobarval naš svet, Krtek nam bo pokazal kako lep je svet, Jajo in Pajo bosta z nami delila navihane ideje, svoj laboratorij nam bo razkazal Baltazar, nenazadnje pa bomo s Pipi in Melkijadom odpujsali domov Mar ne zveni odlično?
Vstopnina: Najljubša plišasta igrača (ali dve)
V primeru dežja dogodek na tisti dan odpade!


Ponedeljek, 19. 8. 2019

KRVODAJALSKA AKCIJA
Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, ob 7.00
Krajevna organizacija RK Brusnice vabi vse svoje krajane na krvodajalsko akcijo, ki bo v ponedeljek, 19. avgusta 2019, na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer od 7.00 do 11.00.
Vabljeni vsi, ki lahko darujete kri, se počutite zdravi, ste stari od 18 do 65 let in v zadnjem času (ženske 4 mesece, moški 3 mesece) niste darovali krvi.
Za sprejem je potreben osebni dokument s fotografijo.
Hvala za objavo in lepo pozdravljeni!

POLETNE POČITNICE ZA ŠOLSKE OTROKE
Juhuhulica – Mestna igralnica, ob 7.30
Vabljeni, da se pridružite poletnim počitnicam za šolske otroke, od 19. do 23. avgusta, od ponedeljka do petka od 7.30 do 16. ure. V programu Spoznaj moje mesto, bodo otroci lahko spoznavali poklice v mestnem jedru, se igrali miselne in zabavne igre, ter imeli športni dan na Loki. Pohitite s prijavami, na voljo je 12 mest na termin.
Kontakt: 051 681 126

ŠKIS RUNDA! – VEČERI TAROKA NA PUMPENCI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 19.00
Tarok je miselna igra, ki je nastala v prvi polovici 15. stoletja v Italiji. Od tod se je igra razširila proti Franciji in v nemško govoreče dežele. V habsburški monarhiji je bila izredno priljubljena – prinesla je celo vzdevek celotni državi: Tarockanien. V njej so se razvile številne krajevne različice taroka, danes pa se tarok v takšni ali drugačni obliki igra v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Sloveniji, na Češkem, na Slovaškem, v Romuniji in v Ukrajini; v domovini Italiji pa ni več tako priljubljen.~
Mi pa smo mnenja, da tarok ni le navadna igra s kartami, temveč strast! Če se strinjaš z nami, in če si želiš svoje poletne večere ob ponedeljkih v juliju in avgustu preživeti ob reki Krki, ter v miru narave kartati to odlično igro; si torej lepo vabljen/a na “Škis rundo!” pod zvezde! V ozadju se bo predvajala jazz glasba, vsakič pa bo na voljo tudi prigrizek kot spremljava k degustaciji različnih vrst piva in vina! (vedno kaj novega, pustite se presenetiti)
Za pultom bodo pripravljeni listki za lažje beleženje točk, zato vam res ni treba s seboj prinesti nič drugega kot dobro voljo in svoje srečne tarok karte! (Dva kompleta kart za pozabljive, bosta na voljo tudi iz naše strani.)
V primeru dežja dogodek odpade!
Torek, 20. 8. 2019

POLETNE POČITNICE ZA ŠOLSKE OTROKE
Juhuhulica – Mestna igralnica, ob 7.30
Vabljeni, da se pridružite poletnim počitnicam za šolske otroke, od 19. do 23. avgusta, od ponedeljka do petka od 7.30 do 16. ure. V programu Spoznaj moje mesto, bodo otroci lahko spoznavali poklice v mestnem jedru, se igrali miselne in zabavne igre, ter imeli športni dan na Loki. Pohitite s prijavami, na voljo je 12 mest na termin.
Kontakt: 051 681 126

POLETJE NA KUGLU
Kegljišče Vodnjak, Germova 4, ob 18.00

Ekipno tekmovanje registriranih tekmovalcev


Sreda, 21. 8. 2019

POLETNE POČITNICE ZA ŠOLSKE OTROKE
Juhuhulica – Mestna igralnica, ob 7.30
Vabljeni, da se pridružite poletnim počitnicam za šolske otroke, od 19. do 23. avgusta, od ponedeljka do petka od 7.30 do 16. ure. V programu Spoznaj moje mesto, bodo otroci lahko spoznavali poklice v mestnem jedru, se igrali miselne in zabavne igre, ter imeli športni dan na Loki. Pohitite s prijavami, na voljo je 12 mest na termin.
Kontakt: 051 681 126


Četrtek, 22. 8. 2019

POLETNE POČITNICE ZA ŠOLSKE OTROKE
Juhuhulica – Mestna igralnica, ob 7.30
Vabljeni, da se pridružite poletnim počitnicam za šolske otroke, od 19. do 23. avgusta, od ponedeljka do petka od 7.30 do 16. ure. V programu Spoznaj moje mesto, bodo otroci lahko spoznavali poklice v mestnem jedru, se igrali miselne in zabavne igre, ter imeli športni dan na Loki. Pohitite s prijavami, na voljo je 12 mest na termin.
Kontakt: 051 681 126

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI
Knjigarna Goga, ob 20.00
Ob 20.00 Pogovor o knjigi V Elvisovi sobi
Sebastijan Pregelj in Svetlana Slapšak (moderatorka)
Literarni pogovor
V Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države. Aljoša Harlamov, avtor spremne besede, je zapisal, da se Jan, osrednji junak roman, ne more nikoli več vrniti v Elvisovo sobo, lahko pa se vrne V Elvisovo sobo – topo bolečino nostalgije za preteklostjo lahko izpiše v življenjsko izkušnjo romana, ki pa ne bo ničesar prikrival, ničesar olepševal, ničesar gladil, ampak bo zgodovino pripovedoval z vso njeno kompleksnostjo in vsemi niansami; vsem njenim zlom in z vso lepoto. Bila je mladost in bila je država, ki ju ni več – je pa roman o njima.
S Sebastijanom Pregljem se bo pogovarjala Svetlana Slapšak, ena najvidnejših intelektualk v Sloveniji, avtorica mnogih znanstvenih razprav, angažirana kolumnistka in pisateljica.
*V primeru dežja Galerija Simulaker.
Ob 21.30 Full Moon Collective
Koncert
Full Moon Colective je glasbena skupina, ki je plod razcveta sodobne slovenske klubske scene in je nastala septembra 2016.
Na pobudo saksofonista Lovra Ravbarja se je nekaj uveljavljenih glasbenikov združilo v kolektiv, ki ob vsaki polni luni izvede koncert v novem ljubljanskem klubu Soho.
Ob navdušenem odzivu publike so se po nekaj inštrumentalnih jazz, funk, soul koncertih pridružile tudi glasbene gostje z izbranim vokalnim repertoarjem.
Full Moon Collective so:
Lovro Ravbar (altovski saksofon), Igor Leonardi (električna midi kitara), Tadej Kampl (električna bas kitara), Lazaro Hierezuello (tolkala), Enos Kugler (bobni), glasbeni gostji: Kaja Caf in Ana Vipotnik (vokalistki).
*V primeru dežja odpade.


Petek, 23. 8. 2019

POLETNE POČITNICE ZA ŠOLSKE OTROKE
Juhuhulica – Mestna igralnica, ob 7.30
Vabljeni, da se pridružite poletnim počitnicam za šolske otroke, od 19. do 23. avgusta, od ponedeljka do petka od 7.30 do 16. ure. V programu Spoznaj moje mesto, bodo otroci lahko spoznavali poklice v mestnem jedru, se igrali miselne in zabavne igre, ter imeli športni dan na Loki. Pohitite s prijavami, na voljo je 12 mest na termin.
Kontakt: 051 681 126

DELAVNICA: IZDELAVA ZAPESTNIC
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 17.00
Vsak drugi petek v juniju, juliju in avgustu se bomo mladi zbrali na terasi/travniku/zavetju Pumpence, ter migali naše spretne prste in ročice na ustvarjalni delavnici, pod vodstvom naše vsestranske umetnice Dolores Padewsky.

Na voljo bodo najrazličnejši odtenki bombažnih prejic, zato smo prepričani, da se bo prav za vsako (pa še tako “odštekano”) idejo našla pot! Drug drugemu bomo izdelovali zapestnice prijateljstva ter se hkrati skupaj učili najrazličnejših barvitih vzorcev! Tokrat je dogodek namenjen še posebej tistim, ki štejete 15-20 let, z namenom, da vas zvabimo ven, v naravo, čas preživljat brez ekranov, v dobri in nasmejani družbi. Naučimo se skupaj nekaj novega ter hkrati utrdimo naše dragocene prijateljske vezi! “Z glavo v naravo!”
V primeru rahlega poletnega dežja, se bomo pred njim umaknili pod streho!
Vstopnina: Prostovoljni prispevek za material za izdelavo svoje zapestnice


Sobota, 24. 8. 2019

NOČ NA KRKI IN SKOKI V KRKO 2019
Župančičevo sprehajališče, ob 15.00
Vabljeni na Noč na Krki 2019, tradicionalno novomeško prireditev katere korenine segajo že več desetletij oziroma stoletij daleč.
Nekoč je Krka mestu prinašala življenje, obrežja so nudila prekrasne sprehode, poleti je oživelo kopališče na Loki in tudi ribičev dolenjska lepotica nikoli ni razočarala. Tudi danes reka Krka in njeni bregovi vse bolj postajajo priljubljena lokacija za občane in obiskovalce.
Vsakoletna prireditev Noč na Krki je družinski praznik v centru mesta, ki bo letos prvič združil tradicionalne Skoke v Krko, aktivnosti na in ob reki Krki, program za otroke, spuščanje lučk v Krko in večerne koncerte za vse generacije.
ob 15. uri novomeški Skoki v Krko & Kuhinja na mostu
ob 19. uri Noč na Krki – otroški program (izdelava čolničkov) – MC Oton (igralnica) – Kulinarična arena (Gostišče Loka) – JERNEJ ZORAN & band
ob 21. uri spust čolničkov po Krki – ABBA MIA – ROK’N’BAND
V primeru slabega vremena bodo prireditve v soboto, 31.8.2019

RISANKE POD ZVEZDAMI
Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, ob 20.00
Letošnje poletje bo za vas, dragi prijatelji, na Pumpenci, vsako soboto, pričarano pravo pravljično vzdušje! Risanke pod zvezdami!
Mamice, očkati, babice, dedki, bratci in sestrice, tete in strici! Vstop je dovoljen le v spremstvu osebe mlajše od 10 let! Za otroke bomo Zavod Pumpenca, na čudoviti lokaciji ob reki Krki, v neposredni bližini Novega mesta, na platnu od začetka julija pa vse do konca avgusta predvajali stare dobre risanke, katerih se vsi dobro spomnimo!
Nogalo nam bo obrnil svet na glavo, Liné nam bo na lica zvabil nasmeh, Bojan bo pobarval naš svet, Krtek nam bo pokazal kako lep je svet, Jajo in Pajo bosta z nami delila navihane ideje, svoj laboratorij nam bo razkazal Baltazar, nenazadnje pa bomo s Pipi in Melkijadom odpujsali domov Mar ne zveni odlično?
Vstopnina: Najljubša plišasta igrača (ali dve)
V primeru dežja dogodek na tisti dan odpade!


RAZSTAVE:

RAZSTAVA KAMNITIH SKULPTUR V GOSTIŠČU NA TRGU
Gostišče na trgu, Gavni trg 30, Novo mesto
Trajanje razstave: od 31. 5. 2019 do 20. 7. 2019
Na povabilo gospoda Aleša Makovca, vodje kulturnih programov Zavoda Novo mesto, smo člani Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte Novo mesto 31. maja 2019  v avli Gostišča na Trgu v Novem mestu ob koncertu slovenskih skladateljev in mednarodnem pevskem tekmovanju v sklopu prireditve Sem glasba – sem mesto postavili razstavo kamnitih skulptur. Zaradi zanimanja bo razstava na ogled še do sredine julija.

ODPRTJE RAZSTAVE DEL BORISA JESIHA
Galerija Krka, Novo mesto
Trajanje razstave: od 11. 6. 2019 do 30. 8. 2019
Ogled razstave je možen od ponedeljka do petka od 7. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa po predhodnem dogovoru z receptorji (07 331 22 45).

DRAGO TRŠAR: MONUMENT – PREGLEDNA RAZSTAVA
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
Trajanje razstave: 17. 5. 2019 do 8. 9. 2019
Ob 90. letnici rojstva kiparja Draga Tršarja (v aprilu 2018) je Galerija Božidar Jakac konec leta 2017, na pobudo Moderne galerije in v sodelovanju s še petimi slovenskimi galerijami, pristopila k projektu Drago Tršar – Monument. Rezultat projekta je niz preglednih razstav po vsej Sloveniji, kot poklon kiparjevemu izjemnemu in širokemu opusu. Kot zadnja v nizu je razstava v Galeriji Božidar Jakac, ki se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.