Mesečni napovednik dogodkov Novo mesto junij

Ponedeljek 3.6.2019

PREDAJA RABLJENIH RAČUNALNIKOV RDEČEMU KRIŽU
RIC Novo mesto, ob 8.30
Vabljeni.

POMOČ PRI ISKANJU ZAPOSLITVE
RIC Novo mesto, ob 15.30
Vabljeni.

NAUČI SE ŠIVATI SVOJA OBLAČILA
RIC Novo mesto, ob 17.00
Vabljeni.


Torek 4.6.2019

IZDELAVA OVITKA ZA PAMETNI TELEFON
RIC Novo mesto, ob 8.30
Vabljeni.

KAMIŠIBAJ
RIC Novo mesto, ob 10.00
Pripovedovanje zgodb s podobami ali ob podobah poznajo vse kulture. Na Japonskem so budistični menihi ob slikah na svitkih pripovedovali svete zgodbe. In tu so korenine kamišibaja. Gre za japonsko umetniško obliko pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru. Z nami bo Tatjana Grabrijan, ki nam bo v sklopu Tedna izobraževanja za trajnostni razvoj predstavila nekaj znanih zgodb, kot so Kettejeva Šivilja in škarjice ter romska ljudska pravljica Kako so nastale gosli.
Po predstavi ste vabljeni na delavnico izdelave kamišibaja. Delavnica bo ponudila udeležencem osnovna znanja in zakonitosti, na osnovi katerih bodo lahko izdelali svoj lastni kamišibaj. Izvajalki: Tatjana Grabrijan, KUD Taus Teater

BRALNI KLUB
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 10.00
Članice RIC-evega študijskega krožka Beremo skupaj se pod mentorstvom Elizabete Vardijan srečujejo enkrat mesečno.

SKUPAJ SMO USPEŠNEJŠI
Brezje Novo mesto, ob 12.00
Na srečanju se bomo z vaščani naselja Brezje Žabjak pogovorili o skupnih akcijah za čistejše okolje v naselju Žabjak. Pripravili bomo skupni načrt dela in opredelili časovni potek akcije ter odgovorne in sodelujoče osebe za izvedbo.
Izvajalka: Stanislava Papež.

FOTOGRAFIJA S TELEFONOM
RIC Novo mesto, ob 14.00
V sklopu Tedna izobraževanja za trajnostni razvoj bodo lahko udeleženci dogodka podrobno spoznali aplikacijo Fotoaparat/Kamera, ki jo imamo na našem telefonu. Spoznali bodo osnovne nastavitve, izvajalka bo obrazložila čemu služijo in zakaj jih uporabljamo. Spoznali bodo filtre in načine kamere (portret, panorama, selfie, itd.) in kako jih uporabljati. Spoznali bodu tudi uporabo »selfie stick-a« oz. palice za fotografiranje in stojala »tripod«.
Delavnica je za udeležence brezplačna, saj je organizirana v sklopu Tedna izobraževanja za trajnostni razvoj 2019 in Tedna vseživljenjskega učenja 2019.

BREZPLAČNA DELAVNICA
FIŠ Novo mesto, ob 17.00
Zavod Sleo v okviru projekta TOPŠTUDENT in v sodelovanju s Fakulteto za informacijske študije Novo mesto vabi mlade po srcu in mlade po letih na delavnico Z učinkovito komunikacijo do boljše službe, in sicer 4. 6. 2019 od 17.00 do 20.00 v prostorih FIŠ na Ljubljanski cesti 31a v Novem mestu. Želite boljšo službo in vam morda manjka poguma, da stopite korak naprej? Znate predstaviti svoje dosežke in jih povedati delodajalcu na zanimiv način? Bi radi razreševali konfliktne situacije na bolj konstruktiven način z občutkom lahkotnosti? Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili pritrdilno, je delavnica Z učinkovito komunikacijo do boljše službe definitivno za vas. Delavnica je namenjena procesu učenja komunikacijskih tehnik, kako postati vrhunski kader, razkriva pristope na področju komunikacije, psihologije in osebnostne rasti. Na dogodek so vabljeni vsi, ki si upajo narediti korenite spremembe na področju zaposlitve ter si želijo poleg vsega izvedeti še, kako enkrat za vselej predstaviti svoje kompetence bodočemu delodajalcu na način, da ta ostane odprtih ust. Cilji delavnice (učni učinek):
Svoje kompetence boste znali predstaviti na zanimiv, atraktiven način,
Ugotovili boste, kje se nahajajo vaši potenciali za razvoj veščin,
Svojega sogovornika boste “prebrali” že po 3 minutah,
Postali boste bolj uspešni pri razreševanju konfliktnih situacij,
Znali boste izpostaviti svoje dosežke,
Naučili se boste obvladovati svoj čas in si postaviti prioritete,
Znali boste sprejeti in izraziti pohvalo ter podati konstruktivno kritiko.
PRIJAVE NA DELAVNICO so OBVEZNE.
Delavnica je namenjena širši javnosti, ne le študentom.

ŠALIJEV VEČER
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 19.00
Vljudno vabljeni na pogovorni večer s športnim pedagogom, gorskim reševalcem, gorskim vodnikom, pisateljem in humanistom Vikijem Grošljem. Za slovenske planince in himalajce je letošnje leto jubilejno: 13. maja 2019 smo namreč praznovali 40-letnico prvega vzpona Slovencev, Andreja Štremflja in Nejca Zaplotnika, na najvišjo goro sveta, Mount Everest. Pri tem podvigu je sodeloval tudi najuspešnejši slovenski vrhunski alpinist in himalajec Viktor Grošelj. Ob gledanju njegovih projekcij – izmed Slovencev je preplezal največ osemtisočakov in osvojil najvišje vrhove vseh petih kontinentov sveta – se bomo pogovarjali o njegovih nepozabnih doživetjih in ljubezni do gora, o smislu alpinizma in o humanizmu, ki ga je Grošelj vedno vnašal v svet alpinizma. Na srečanju s himalajcem Viktorjem Grošljem boste lahko izbrali tudi njegovo knjigo 40 let mojih soočanj s Himalajo. Dogodek pripravlja Kulturno društvo Severina Šalija v sodelovanju z MDO Planinskega društva Dolenjske in Bele krajine iz Novega mesta.

TAROK TURNIR
Goga Novo mesto, ob 19.00
Vabimo vas na tarok večer v knjigarno Goga.


Sreda 5.6.2019

IZDELAVA NAKITA IZ PAPIRJA
RIC Novo mesto, ob 8.30
V sklopu Tedna izobraževanja za trajnostni razvoj bodo lahko udeleženci na delavnici izdelali obeske in broške iz papirja. Papir bodo po metodi zvijanja in lepljenja oblikovali v obeske za verižice, uhane ali broške, ga zlepili in po želji pobarvali.

PREDSTAVITEV TAČK
RIC Novo mesto, ob 10.00
Psi so zvesti, nenadomestljivi družabniki. Vse več strokovnega osebja v bolnišnicah, zavodih, domovih za starejše, šolah in vrtcih priznava, da lahko psi odločilno pripomorejo k napredku posameznikov. Ker so spretni motivatorji, so psi dobrodošli pri delu z otroki s posebnimi potrebami, s posamezniki po poškodbah, z onkološkimi bolniki, z oslabelimi, s pacienti z nevrološkimi in degenerativnimi obolenji. Psi razveseljujejo in opogumljajo, uspešno premostijo zadrege ob človeški zadržanosti in odločilno pripomorejo k sproščenemu delovnemu vzdušju. Posameznike ali skupino spodbujajo k aktivnemu sodelovanju, zato so odlični sopotniki tudi mladim in otrokom v vrtcih in šolah z rednim programom.
V slovenskem prostoru je povpraševanje po obiskih terapevtskih parov Društva Tačke pomagačke vse večje, zato obiskujejo zelo različne ustanove. Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke bo ob sodelovanji z vodniki-pripravniki predstavila ga. Marinka Srebrnjak. Spoznali se bomo s terapevtskimi psi, njihovim usposabljanjem ter samim društvom, ki ima status humanitarne organizacije in društva, ki deluje v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva.

VODA VIR ŽIVLJENJA
DU Novo mesto, ob 10.00
Obvezne prijave na: 07 30 212 40.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV
Grad Grm, ob 17.00
Nepozabno doživetje za mlado, žlahtno in rustikalno.

PREDAJA PESNIŠKE ZBIRKE ANTONA PODBEVŠKA
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 18.00
Anton Podbevšek je s svojim opusom na slovensko literarno prizorišče vnesel radikalne novosti, zaradi česar ga umeščamo med avantgardiste. Bil je eden od vidnejših protagonistov novomeške pomladi, njegova pesniška zbirka Človek z bombami pa je ob izidu leta 1925 v strokovnih krogih in med bralci zbujala ogorčenje in posmeh. Njegova dela še danes burijo zanimanje raziskovalcev. Podjetje TPV, ki v letošnjem letu obeležuje 30. obletnico svojega delovanja, bo ob prihajajoči 100. obletnici novomeške pomladi Novemu mestu poklonilo avtorski izvod unikatne knjižne redkosti, pesniško zbirko Človek z bombami s Podbevškovimi opombami in tipkopisom popravljene izdaje, do katere ni nikoli prišlo. Z vrnitvijo zbirke Novemu mestu je podjetje TPV pokazalo izreden čut za ohranjanje kulturne dediščine, pomembne na lokalnem in nacionalnem nivoju, ter jo tako v fizični kot digitalni obliki naredilo dostopno Novomeščanom in ostali zainteresirani javnosti.  Na slovesnosti bo predstavnik TPV-ja, mag. Marko Gorjup, predsednik – direktor TPV Group, knjižno dragocenost, skupaj še z nekaj redkostmi iz Podbevškove zapuščine, podaril prebivalcem Novega mesta. Sprejel jo bo župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, svoj prostor pa bo našla v posebnih zbirkah novomeške knjižnice. Antona Podbevška in pesniško zbirko Človek z bombami bo predstavil dr. Marijan Dović z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Podbevškovo poezijo bo interpretiral Tomaž Koncilija ob glasbeni spremljavi violinistke Pije Vidmar. Dogodek bo povezovala Carmen L. Oven.
Vljudno vabljeni.


Četrtek 6.6.2019

JUTRANJA TELOVADBA
RIC Novo mesto, ob 8.00
Bodite v udobnih oblačilih in športni obutvi.

VZEMI ŽIVLJENJE V SVOJE ROKE
RIC Novo mesto, ob 17.00
Ponovno srečanje na delavnici, kjer bomo skupaj šli še globje in izvedli še ostale ključne tehnike jutranje rutine za možgančke. Udeleženci si bodo izdelali svojo tablo vizij (Vision Bord), se naučili vaje za povezavo v sozvočje L in D hemisfere možganov ter odkrili razna nepodpirajoča prepričanja. OBVEZNE PREDHODNE PRIJAVE na anita.jakse@ric-nm.si

NOV LIST RASTOČE KNJIGE
Knjižica Mirana Jarca Novo mesto, ob 18.00
Novomeška knjižnica od leta 2013 obeležju Rastoče knjige Novega mesta vsako leto doda nov list z besedami ustvarjalcev, povezanih z Novim mestom, ki so vir navdiha tudi ustvarjalcem mlajših rodov. V letu, ko mineva 70 let od smrti Slavka Gruma, bomo nov list posvetili slovenskemu dramatiku in pisatelju, ki se je že v času šolanja v Novem mestu navduševal nad literarnim ustvarjanjem in v (pre)kratkem življenju ustvaril bogat knjižni opus. Njegove besede »… privid je edini paradiž, iz katerega ne moremo biti izgnani …« iz drame Dogodek v mestu Gogi, ki velja za njegovo najbolj znano in dovršeno delo, so bile skupaj z verzi Dragotina Ketteja tudi vodilo letošnjega literarnega natečaja Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine. Avtorji najboljših prispevkov z omenjenega natečaja bodo ob tej priložnosti tudi sooblikovali kulturni program.
Slavnostna govornica bo prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, članica Državnega sveta Republike Slovenije. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Slavističnim društvom Dolenjske in Bele krajine.


Petek 7.6.2019

TERAPIJE ZA ODPRAVO BOLEČINE S SVETLOBO
RIC Novo mesto, ob 9.30
Predstavitev biofoton terapije in brezplačne svetlobne terapije za odpravo bolečin za udeležence. Biofotonika se razvija v Nemčiji v sklopu biofizike, ki govori, da v dnk-ju nastaja svetloba. Ta svetloba je ključ do zdravja.
Vodja: Brigita Blatnik
Telefon: 070 701 719

14. EKO PRAZIK
Qulandija Novo mesto, ob 13.00
Na stojnicah se bodo predstavile naslednje ekološke kmetije:
Mikolavčič iz Krškega, Šelar-Črnugelj iz Metlike, Burgar iz Suhorja pri Vinici, Kerin iz Straže pri Raki, Krese iz Birčne vasi pri Novem mestu, Totter iz Gribelj, ekološko čebelarstvo Pavlin iz Semiča, EKO Gabaroni iz Gabrijel in semenarska hiša AMARANT. Okušali in kupovali boste lahko njihovo pestro ponudbo ekoloških pridelkov in izdelkov: jagode, zelenjavo, namaze, kravje in kozje sire, jogurte in skuta; pirina, pšenična, prosena, ajdova, konopljina moka, zdrob, čaje, zelišča, konopljino, laneno in sončnično olje, različne rezance, med. Ne bodo manjkale jagode, mladi krompirček, prva letošnja zelenjava…… in še marsikaj ekološko pridelanega in predelanega. Ob prestri ponudbi se bo odbijala tudi izmenjava semen. S seboj prinesite semena starih avtohtonih sort zelenjave, žit…in jih zamenjajte z drugimi semeni iz zbirke semen pridelovalcev. Z brezplačno izmenjavo semen boste pripomogli k ohranjanju pestrosti rastlin.
Informacije pri Mariji Marinček 404/2354 667.

4. JAVNI POSVET
OŠ Drska, ob 15.00
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo bo prihodnji petek, 7. junija 2019, na delovnem obisku na Dolenjskem. Ob 13. uri se bo srečal z učenkami in učenci novomeških osnovnih šol ter prisluhnil njihovim predlogom o tem, kako še izboljšati kakovost pouka, katerih učnih vsebin je po njihovem mnenju premalo in česa morda preveč, ali so zadovoljni z načinom ocenjevanja, so morda preobremenjeni ipd. (Ta pogovor bo zaprt za javnost; možnost ministrove izjave za javnost po koncu srečanja.) Ob 15. uri pa bo v prostorih OŠ Drska (Ulica Slavka Gruma 63, Novo mesto) sledil javni posvet, na katerem se bomo z različnimi deležniki (ravnatelji, učitelji, starši …) pogovarjali o tem, kako posodobiti izobraževalni sistem na način, da bo v prihodnjih desetih letih kos družbenim izzivom.


Sobota 8.6.2019

DELAVNICE  ZA OTROKE: OBRIS
BTC Novo mesto, ob 10.00
Na črnem papirju boste s kredami obrisali pripravljene modelčke.

KONCERT: MEPZ KRKA WILL ROCK YOU
Muzejski vrtovi, ob 20.30 (v primeru dežja: Kulturni center Janeza Trdine)
Svetovne rock in pop uspešnice v izvedbi Mešanega pevskega zbora Krka in gostov. Skladbe za vse generacije. Če si jih vrtite doma, jih poslušate po radiu ali ob njih plešete na zabavah, potem ste nared, da jih pridete pomagat pet na muzejske vrtove. V vokalnih priredbah zvenijo odlično, polne so energije in čustev, zato navdušujejo vse generacije.


Ponedeljek 10.6.2019

LUTKOVNA PREDSTAVA: SOSEDI
Glavni trg, ob 18.00 (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)
Roberta živi mirno samotno življenje, družbo ji delajo le rožice. Nekega dne pa za sosedo dobi radoživo operno pevko Brigitte in miru je konec! Zdi se, da bosta godrjava samotarka in hrupna veseljakinja živeli na bojni nogi. Bosta kljub razlikam uspeli postati dobri sosedi? Predstava Teatra PolPet traja 35 minut. Naslavlja teme medsosedskega bivanja, odnosov, sprememb in novih začetkov. Vstop prost.

KOMEDIJA PO DOMAČE
Glavni trg, ob 20.00 (v primeru dežja: avla Kulturnega centra Janeza Trdine)
Kaj imajo skupnega pionir stand up komedije na slovenskem, Perica Jerković (Koper), vedno bolj uveljavljeni komik Admir Baltić (Ljubljana) ter mladi in sveži Mark Džamastagić (Bled)? Ne druži jih le komedija, ampak tudi ljubezen do podjetništva. Vsi trije so namreč s. p.-ji. Če imajo še kakšno stićno točko, izveste v živo. Vstop prost.


Torek 11.6.2019

SKUPAJ NA POTI ZA ČLOVEKA
RIC Novo mesto, ob 10.00
V Društvu projekt Človek izvajamo program za samopomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo oseb z različnimi oblikami zasvojenosti. V Novem mestu smo prisotni od leta 2011, izvajamo tudi Program za mlade, ki je usmerjen v preventivo, zdrave aktivnosti, svetovanje mladostnikom, ki so se znašli v stiski in ki ni nujno vezana na zlorab drog, alkohola. Če vas zanima naše delovanje, način dela, izkušnje, imate kakšno vprašanje ali mnenje o problematiki zasvojenosti, vas vabimo, da nas obiščete 11.6. 2019 v naših prostorih na Glavnem trgu 24, Novo mesto.
Vodja: Miha Ruparčič, Mojca Bohte
Telefon: 051 650 459

LUTKOVNA PREDSTAVA: SUPER BRINA
Glavni trg, ob 18.00 (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)
Deklica Brina gre s svojim mačkom Zdenkom skoraj vsak dan do hiške na drevesu blizu gozda. To drevo je nekaj posebnega. Zasadila ga je njena babica in ji ga podarila za rojstni dan. Ko pohlepni Zlatoljub pod njim odkrije zlato, ga hoče podreti. Brina pa se mu pogumno upre, saj ima posebno moč – dobroto. Ji bo s to močjo uspelo premagati sebičnega Zlatoljuba? Interaktivna predstava Gledališča MalihVelikih traja 35 minut. Prikazuje, zakaj sta prijateljstvo in medsebojna pomoč pomembnejša od sebičnosti ter pehanjem za uspehom in bogastvom. Vstop prost.

DELAVNICA
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 18.00
Pasti potrošniškega kreditiranja
Praktična delavnica, ki jo pripravlja Zveza potrošnikov Slovenije, je namenjena vsem tistim, ki želite imeti nadzor nad lastnimi osebnimi financami in vsem tistim, ki najemate kredit.
Pridobili boste neodvisne informacije o tem:
– kako imeti nadzor nad svojim denarjem
– kaj morate vedeti preden začnete razmišljati o kreditu
– kdaj kredita ne smete najeti
– kako primerjati ponudbo in izbrati zase najbolj ugodnega ponudnika
– katere so nevarnosti kreditiranja; na kaj morate biti pozorni pred, med in po najemu kredita
Dobro je vedeti več.

FEEL THE BEAT
Glavni trg, ob 20.00 (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)
Izjemna plesalka in koreografinja Maša Kagao Knez ter glasbenik in beatboxer Murat sta združila moči v edinstven ples&beatbox duet LakeLess, za katerega sta na XX. Festivalu Koregrafskih Miniatur prejela 3. nagrado (Beograd, junij 2016). Izhajata iz vsakodnevnih situacij in vzorcev ter jih spretno in humorno prelijeta v univerzalni jezik giba in zvoka.
Tako gib kot zvok bodo nadaljevali bobnarji iz Burkine Faso in plesalci Studia XXV s porcijo energičnih zahodnoafriških tradicionalnih plesov v svežem prepletu s sodobnimi tehnikami.
Osvežujoče in urbano! Vstop prost.

JAZZOVSKI KONCERT
KC JT Novo mesto, ob 20.00
Tamara Obrovac, glas
Stefano Battaglia, klavir
Salvatore Maiore, kontrabas
Krunoslav Levačić, bobni
Mednarodno priznana hrvaška skladateljica, glasbenica in pevka Tamara Obrovac je ena najbolj impresivnih jazzovskih ustvarjalk na hrvaški glasbeni sceni. Intenzivna raziskovanja znotraj lastne glasbene in narečne tradicije so jo popeljala na svojevrstno popotovanje po istrskih in širših sredozemskih prostorih, ki kot neusahljiv vir navdiha prežemajo njen edinstveni umetniški izraz. S svojimi specifičnimi in izvirnimi skladbami, odličnimi glasbeniki in izraznim glasom ustvarja povsem svojo umetniško obliko, v kateri brez težav združuje melodijo in improvizacijo, rahločutnost in strast, formalizem in svobodo, tradicijo in sodobnost, resnost in humor. Ali kot zaobjame srž svojega ustvarjanja Tamara: »Jazz je moja svoboda in moje korenine so moja notranja resnica.«


Sreda 12.6.2019

ALI ISKATI SREČO, ALI POČETI STVARI, KI NAS OSREČUJEJO
RIC Novo mesto, ob 17.00
Koristno je razumeti, da življenjski izzivi rastejo, zato je kontinuirano doseganje stanja FLOW in s tem sreče in zadovoljstva, pogojeno z vseživljenjskim učenjem. Vsakič znova, nas življenjska situacija ali naša odločitev potegne v nov krog učenja in razvijanja kompetenc. Vodja: Suzana Pibernik, dipl. ing. rač. in informatike
Telefon: 031 380 753

KOLUMBIJSKI RITMI
Glavni trg, ob 18.00 (v primeru dežja: večnamenska dvorana JSKD, Novi trg 5)
Žongliranje, metanje na koš in ples – v vse to vas bo zapletel klovn Camilo v svojem glasbenem popotovanju po Južni Ameriki. Camilo je v Sloveniji živeči Kolumbijec, ki se ukvarja predvsem s klovnovstvom in plesom. Ozračje bo ogrel s svojo glasbeno skrinjico, iz katere žubori južnoameriška glasba, in vas popeljal skozi ritme cumbia (Kolumbija), zamba (Brazilija) in tango (Argentina). Animacija v izvedbi Camila Acoste Mendoze traja 30-40 minut. Vstop prost.

PREDSTAVITEV KNJIGE
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 19.00
Igor Drnovšek: Najlepše stvari so zastonj
Ob izidu knjige Najlepše stvari so zastonj vabljeni na pogovor z avtorjem Igorjem Drnovškom, geografom in pevcem, po srcu pa – kot se je opisal sam – »potrošnikom nematerialnih dobrin«. Popotniški priročnik vsebuje 42 doživetij po Sloveniji za vse čute in letne čase.  »Veš, najlepše stvari na tem svetu so zastonj. Le nekaj truda zahtevajo.« Besede, ki jih je avtor slišal še v obdobju svoje mladosti, ga še danes ženejo k iskanju vselej novih doživetij v naravi. Knjižni turistični vodnik je namenjen vsem, ki v naravi (bolj ali manj) aktivno preživljajo svoj prosti čas, pa tudi tistim, ki tega ne počnejo, pa bi si želeli. Prvi bodo v njej morda našli nekaj novih idej, druge pa bo morda avtor spodbudil, da naredijo prvi korak k naravi. Prek 40 poti tako ni namenjenih obiskom znanih krajev in osvajanju velikih vrhov, pač pa nas usmerjajo k manj znanim zanimivostim, prezrtim krajem, igrivim doživetjem. Predvsem tistim, ki so navadno le dodatek k nedeljskemu izletu. A izkušnje družinskega pohodništva so avtorja opomnile, da so otroci uživali tudi kje drugje, ne le na vrhu gore, ki jo je izbral za nedeljski izlet. Pomembno je, da včasih prisluhnemo otrokom, ki hodijo ob nas, in otroku, ki še vedno tli v nas, pa je morda malce zaspal in ga je treba le prebuditi. Dogodek bo povezoval novinar Matej Luzar. Za glasbeno obogatitev večera bo poskrbel violinski duet glasbene skupine Terrafolk.

KONCERT: SANKOFA – AFRIŠKE ZGODBE
Glavni trg, ob 20.00 (v primeru dežja: avla Kulturnega centra Janeza Trdine)
Žur z afriškim zborom Sankofa, ki poje, pleše in pripoveduje. Preplet živahnih ritmov in tradicionalnih afriških zgodb. V Afriki – tako kot v resnici povsod – pripovedovanje zgodb služi za prenos tradicije in običajev na naslednje generacije. Ampak Sankofino »pripovedovanje« ima prav posebne dimenzije. Osnova so afriške tradicionalne pesmi in nekaj avtorskih skladb, začinjene z instrumentalnimi vložki, bobni, ostalimi tolkali in miganjem. Vokalna zasedba Sankofa pod vodstvom Dalande Diallo združuje Afričane, njihove potomce in prijatelje. Ime izvira iz ganskega simbola, ki pomeni vzeti nekaj dobrega iz preteklosti in uporabiti v prihodnosti. Na ta način zbor izbira tradicionalne afriške pesmi in jih predstavi v novi sveži preobleki, njihov repertoar pa obsega tudi sodobne afriške pesmi in avtorske njegovih članov. Zbor sodeluje s priznanimi imeni, kot so Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Thierno Diallo, Damir Mazrek, Sory Diabate, Igor Leonardi, Kandia Kouyate, Aissata Kouyate, Malala Tina Rakotolahalahy Serban. Vstop prost.


Četrtek 13.6.2019

OTVORITE DEL SUZANE LIPAR
RIC Novo mesto, ob 11.00
Energije največkrat same povedo in usmerijo preko intuicije in sporočil v obliko, kompozicijo in barvno razsežnost. Sledim vzgibom Univerzuma in tako vdihnem življenje v kreacijo terapevtskega značaja.Vsaka je po svoje komunikativna in čutno zgovorna. Vodja: Uroš Simončič
Telefon: 031 305 522

AKROBACIJE: ŽEHTA
Glavni trg, ob 18.00 (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)
V lavorjih lahko pomivaš posodo in pereš žehto. Če si ganski akrobat, pa jih virtuozno vrtiš na rokah in nogah, medtem ko delaš prevale. Vrtenje pisanih aluminijastih lavorjev je posebnost ganske akrobatske šole. To pa ni edina stvar, s katero zna akrobat Eric žonglirati. Spreten je tudi z žogami, klobuki, posebnimi posodami in dežnikom!

KINO NA PROSTEM
Muzejski vrtovi, 19.00–22.00 (v primeru dežja: Dolenjski muzej)
Kratki dokumentarni filmi s Festivala migrantskega filma, ki ježijo kožo. Za posladek pa na Berlinalu nagrajena celovečerna finska komedija o absurdnosti evropske birokracije.
Refugee | dokumentarni film, 3 min
Remembering Lampedusa – Hope | dokumentarni film, 10 min
Dandelion | animirani film, 7 min
Ali | dokumentarni film, 7 min
Masha & Dasha | dokumentarni film, 13 min
2nd CLASS | igrani film, 14 min
Druga stran upanja | komedija/drama, 98 min
Vsi filmi imajo slovenske podnapise.
Med projekcijami bodo na voljo pijača in prigrizek. Vstop prost.


Petek 14.6.2019

ČAROBNOST ŽIVLJENJA
Glavni trg, ob 17.00 (v primeru dežja: tržnica)
Pravljični otroški ples, poslikave obraza, izdelava afriških bobenčkov, foto box. In kup sladkarij. Kaj si otroci sploh še lahko želijo? Otroci bodo osupli. Najprej zaradi plesne točke, ki vzame dih s kostumografijo. Potem zaradi spoznanja, da se da iz konzerve narediti čisto pravi afriški boben. In nazadnje še zato, ker bodo ta dan lahko postali nekdo čisto drug. Vstop prost.

SEJEM KULTUR
Glavni trg, 17.00–21.00 (v primeru dežja: tržnica)
Kuhinje sveta, koncerti, animacija, ples, delavnice in ja, celo brivnica na prostem. Pisan zaključek žura vseh kultur! Zaključek Tedna kultur je vedno a-place-to-be! Treba si je vzeti čas za sprehod med stojnicami, ker vas gostitelji mimogrede posedejo ob sinijo na bosansko kavo iz fildžana, pa na odlično albansko baklavo, indijski lassi, kitajski čaj … Pridružite se lahko skupinskemu kvačkanju odeje raznolikosti, izdelate svoj boben, se fotkate v foto boxu in še in še, medtem ko koncerti na odru čarajo vzdušje. Posebno doživetje pripravljajo plesalci iz treh držav, ki bodo v okviru projekta REFRESH en teden spoznavali novomeško kulturno dediščino in jo interpretirali skozi sodobno hip-hop koreografijo. Vstop prost.

PLESNA DELAVNICA
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 19.00
Plesno sproščanje ob kakavu
Ob petkih zvečer vabljeni, da se po napornem tednu sprostite in prepustite ritmom glasbe.
V plesno druženje bomo vnesli kratke vaje za ogrevanje telesa, različne načine sproščanja hrbtenice, dihalne tehnike za več energije, masažo telesa in meditacijo. Vsakokrat pa bomo imeli čas zase ob plesu na različne glasbene zvrsti, vsak v svojem ritmu po svojem občutku.  Pred začetkom plesa se bomo pogreli ob pravem neprečiščenem stoodstotnem kakavu iz Ekvadorja. Presni kakav je pridelan ročno, z visoko koncentracijo magnezija, antioksidantov in mineralov. Vsebuje tudi povišane količine serotonina in triptofana – pomembnih živčnih prenašalcev, ki odpravljata slabo voljo, občutja tesnobe in varujeta pred negativnimi učinki stresa. Um se sprosti, izboljša se razpoloženje. Sproža občutek sreče in zadovoljstva, pripomore odstranjevati omejitve, nas nežno vodi nazaj v srce, podpre notranji proces preobrazbe ter nas poveže z našo lastno modrostjo. Prosimo za predhodne prijave do srede pred dogodkom na e-naslov: sanja.majerle@gmail.com
Zaželeni so prostovoljni prispevki.

KOLEKTIVC 2019
Novi trg Novo mesto, ob 20.00
NASTOPAJOČI? > Začeli bomo z glasbeno skupino in predskupino, ki bosta znani v kratkem, zaključil pa bo DJ.
(imeli bomo tudi notranji oder) KAJ PA VSTOPNICE? > Na voljo so pri naših uradnih prodajalcih ter na info točki v hostlu Situla. Prodajalci: Gimnazija NM.


Sobota 15.6.2019

POHOD NA LISCO
Postajališče pri Tušu, ob 7.00
Planinsko društvo Krka Novo mesto, vabi ljubitelje pohodništva, občudovalce narave, še posebej tiste, ki radi preživite dan športno in družabno, da se nam pridružite na enodnevnem planinskem druženju.

DELANICA ZA OTROKE
BTC Novo mesto, ob 10.00
Morskega konjička izrežete iz papirja ter ga okrasite.


Nedelja 16.6.2019

NOVOMEŠKI SAKRALNI ABONMA
Cerkev sv. Nikolaja Novo mesto, ob 19.00
Barbara Lotrič, umetniška vodja
Prostovoljni prispevki bodo namenjeni pokrivanju stroškov koncertov.


Sreda 19.6.2019

GLASBA DOMA IN PO SVETU
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 18.30
Na koncertu učencev in učiteljev Glasbene šole Lipičnik ob zaključku šolskega leta bo nastopila vokalna skupina Singerca, inštrumentalna skupina in solisti. Vabljeni.


Sobota 22.6.2019

DELAVNICE ZA OTROKE
BTC Novo mesto, ob 10.00
Izrežite in zlepite preprostega polžka iz papirja.


Ponedeljek 24.6.2019

PREDAVAJE: ODNOSI, PREDSTAVITEV KNJIGE
RIC Novo mesto, ob 19.00
Duhovni učitelj Sandi Dolinar bo imel predavanje o odnosih in predstavil knjigo
“Čisto srce; ideal notranje lepote”. Po predavanju bo sledila meditacija s Sandijem.
Vodja: Sandi Dolinar
Telefon: 031 662 658
E-pošta: mojca.saje@gmail.com

MEDITACIJA
RIC Novo mesto, ob 20.00
Meditacija omogoča vzpostavljanje stika s seboj, prinaša ravnovesje in nova spoznanja v naše življenje. Meditacija je skupinska, vendar je vsak obiskovalec v individualnem procesu.
Vodja: Sandi Dolinar
Telefon: 031 662 658


Četrtek 27.6.2019

PREDAVANJE
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ob 18.00
Mladi za podnebno pravičnost
Gibanje Mladi za podnebno pravičnost v sklopu terenskega dela tudi v Novem mestu pripravljajo predavanje z diskusijo. Vabljeni vsi, ki bi se radi pobližje seznanili z gibanjem, podnebno pravičnostjo in okoljsko krizo. Vabljeni pa tudi tisti, ki bi se radi priključili vseslovenskemu gibanju in se aktivirali na področju podnebne pravičnosti v svojem lokalnem okolju. Skupaj za podnebno pravičnost!


Petek 28.6.2019

PLESNO SPROŠČANJE OB KAKAVU
Knjižnica Mirana Jarca, ob 19.00
Pred začetkom plesnega sproščanja se bomo pogrele in posladkale s pravim kakavom iz Ekvadorja. Gre za organski stoodstotni presni kakav, neprečiščen, pridelan in obdelan ročno z visoko koncentracijo antioksidantov in mineralov. Med njimi je bistven predvsem magnezij, ki v telesu sprosti vene in arterije ter s tem omogoči boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi, niža krvni tlak, če je previsok, idr. Obredna doza poveča pretok krvi v možgane, zato lahko držimo dober fokus nekaj ur. Vse te aktivne sestavine, ki jih kakav vsebuje, odprejo vrata za spremembe ter nementalne notranje procese, pri katerih pomaga sprostiti bolečino, žalost in ostale čustvene/mentalne vzorce. Sproža občutek sreče, harmonije in zadovoljstva, pripomore odstranjevati omejitve, nas nežno vodi nazaj v srce, podpre notranji proces preobrazbe ter nas poveže z našo lastno modrostjo. Prosimo za predhodne prijave do srede pred delavnico na e-naslov: sanja.majerle@gmail.com. Zaželeni so prostovoljni prispevki.


RAZSTAVE:

OBČASNE RAZSTAVE V DOLENJSKEM MUZEJU NOVO MESTO:

SPOMINSKA RAZSTAVA: LEON 120 LET
Dolenjski muzej Novo mesto, Galerija
Trajanje razstave: od 12. novembra 2018 do 12. novembra 2019.

NAKIT STAREJŠE ŽELEZNE DOBE NOVEGA MESTA
Dolenjski muzej, Knezova soba
Trajanje razstave: od 1. junija 2018 do 31. decembra 2019.


STALNE RAZSTAVE V DOLENJSKEM MUZEJU NOVO MESTO:

ARHEOLOŠKA PODOBA DOLENJSKE

DOLENJSKA IN NJENI LJUDJE

RAZSTAVA NOVEJŠE ZGODOVINE (NOB)

STALNA LIKOVNA RAZSTAVA DOLENJSKEGA MUZEJA 

BOŽIDAR JAKAC

LIKOVNO PEDAGOŠKA ZBIRKA


KRKA ŽIVI

sezona MAJ – AVGUST 2019
otvoritev: sobota, 25. 5. 2019
zaključek: Skoki v Krko & Noč na Krki, sobota, 24. 8. 2019

Projekt Krka živi je zaživel že v letu 2015, ko so se predstavile aktivnosti športnih društev katerih delovanje povezuje reka Krka. K projektu so ob zasnovi pristopili predstavniki novomeških športnih društev; Ribiška družina, Klub za podvodne aktivnosti, Potapljaški klub M3, Jadralni klub, Kajak Kanu SUP klub in Triatlonski klub. Poleg omenjenih (športnih) aktivnosti smo postopoma vključili tudi športno-zabavne prireditve, namenjene širši množici obiskovalcev, kot so: Skoki v Krko, Noč na Krki, turnirji v odbojki na mivki, tekmovanje v daljinskem plavanju… Tako se je v letu 2018 na in ob reki Krki predstavilo že 20 aktivnosti, ki so bile na voljo obiskovalcem vseh generacij.
Osnovni namen in cilji projekta so povezovanje deležnikov z namenom povečanja prepoznavnosti njihovih aktivnosti, Novega mesta in tudi (čiste) reke Krke. Želimo, da se najmlajši že zelo zgodaj vključijo v sisteme izobraževanja o pomembnosti varovanja narave, da imajo možnost videti Krko tudi drugače kot le z brežin, da imajo hkrati možnost vključitve v različna (športna) društva, ki nudijo dejavnosti vezane na Krko. S projektom spodbujamo tudi skrb za naravo, izobraževanje in osveščanje javnosti o varovanju narave, vključitev osnovnih in srednjih šol (naravoslovni in športni dnevi, izobraževalne delavnice, predavanja, celoletni programi..), vključitev gospodarstva in turističnih ponudnikov, promocijo podjetij v Novem mestu, povečanje turistične ponudbe v občini in širše.
sobota, 25.5. od 10.00 – 13.00 in 16.00 – 19.00

Mladinski center Oton: otvoritev MC Oton in mladinska tržnica
Klub za podvodne aktivnosti: demonstracija potapljanja, opreme
Ženski in moški odbojkarski klub: turnir v odbojki na mivki
Košarka 3×3: državno prvenstvo v ulični košarki
Jamarski klub: ogled jam s 3D očali, Speleobox, spuščanje po žičnici
Pump track: tečaji, delavnice
Teniški klub Portovald: teniški turnir
Beach bar Loca & SUP klub: otvoritev z gostinsko ponudbo, izposoja plovil
Rod gorjanskih tabornikov Novo mesto: izposoja kanujev
Gostišče Loka: rent’a’boat, gostinska ponudba
Zavod Novo mesto: panoramska vožnja s splavom, ogled mestnega jedra
Ribiška družina Novo mesto: predstavitev ribolova in opreme
Pasji park: predavanje o vzgoji psov, predstavitev aktivnosti za pse
Pumpnca: Kamišibaj zgodbe za majhne in malo večje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.