Mesečni napovednik dogodkov Novo mesto 10. 9. 2018 – 30. 9. 2018

10. 9. 2018 – 30. 9. 2018

 

 

Ponedeljek, 10. 9. 2018

KRVODAJALSKA AKCIJA
SB Novo mesto, Oddelek za transfuzijo, ob 8.00
Območno združenje Rdečega križa Novo mesto skupaj z  Društvom oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele Krajine, organizira  krvodajalsko akcijo za njihove člane.
Pred odvzemom krvi boste zdravniško pregledani. Prosimo vas, da niste tešči, vendar ne zajtrkujte nič mastnega, tudi ne mleka ali mlečne kave. Zajtrkujete lahko čaj, črno kavo, kruh, marmelado, sadje in podobno. Po odvzemu krvi vam bomo postregli s prigrizkom.
Vabljeni ste vsi, ki lahko darujete kri in se počutite zdravi, ste stari več kot 18 let in v zadnjem času (ženske 4 mesece, moški 3 mesece) niste darovali krvi.
Za sprejem je potreben osebni dokument s fotografijo.

VAJA MePZ IN SPREJEM NOVIH PEVCEV
OŠ Grm Novo mesto, ob 19.30
V septembru vaje ob ponedeljkih, ob 19.30 na OŠ Grm, na Trdinovi ulici. Z veseljem sprejemamo nove pevce in pevke, ki radi pojejo.

SPROŠČANJE Z GONGOM
Medgeneracijsko središče OZRK Novo mesto, ob 9.00
Gong je utelešena čarobnost, starodavni izdelek človeških rok. Njegov zvok in vibracija se te dotaknejo tam, kjer je najbolj prijetno. Včasih pa tudi tam, kjer najbolj boli – zato, ker je čas, da ta bolečina mine. S seboj imejte ležalno podlogo in odejo, lahko tudi vodo ali čaj in udobna oblačila.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si vsaj dva dni pred izvedbo.
Območno združenje Rdečega križa, Ul. Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto.

SVETOVNI DAN PRVE POMOČI – PRIKAZ PRAKTIČNE UPORABE AED (AVTOMATSKEGA ZUNANJEGA DEFIBRILATORJA) IN TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA
Avla ZD Novo mesto, ob 10.00
SVETOVNI DAN PRVE POMOČI
Na ta dan se boste naučili, kako ukrepati ob srčnem zastoju.
Za vas bomo v avli Zdravstvenega doma Novo mesto prikazali praktično uporabo AED (avtomatskega zunanjega defibrilatorja) in z vami ponovili temeljne postopke oživljanja.
Veselimo se druženja z vami, v torek, 11. septembra, med 10. in 12. uro.
Pričakali vas bomo polni uporabnih znanj.
Zdravstveno vzgojni center
Zdravstveni dom Novo mesto

ZDRAVSTVENO PREDAVANJE: TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA Z AED
Medgeneracijsko središče OZRK Novo mesto, ob 16.00
Poučili se boste o osnovah prve pomoči, s katerimi lahko ponesrečenemu rešite življenje. Spoznali boste tudi avtomatski eksterni defibrilator (AED), prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.
Območno združenje Rdečega križa, Ul. Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto.


Torek, 11. 9. 2018

”DIHAJTE PRAVILNO. ŽIVITE BOLJE.”
Mestna knjigarna Novo mesto, ob 18.00
Prednosti in koristi pravilnega dihanja z Janezom Hudovernikom, certificiranim inštruktorjem po metodi Oxygen Advantage®.
Dihajte pravilno. Živite bolje.
Dih je življenje. Če nam je ob rojstvu prirojena kakšna sposobnost, je to dihanje. Pa dihamo prav? Ob izidu knjige Dober dih nam bo Janez Hudovernik, certificirani inštruktor po metodi Oxygen Advantage predstavil prednosti in koristi pravilnega dihanja.
Avtor knjige, Patrick McKeown, je svetovno priznani licencirani trener metode dihanja po Buteyku, ki jo je razvil ukrajinski zdravnik, Dr. Buteyko. McKeown je vrsto let trpel zaradi astme. Spominja se, kako je kronično dihal skozi usta. Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela. Izboljšala sta se tudi njegovo splošno zdravje in počutje. McKeown je avtor programa Oxygen Advantage, ki temelji na Buteykovi metodi.
Dobra novica: ob izidu McKeownove uspešnice The Oxygen Advantage, v slovenskem prevodu Dober dih, bo Slovenijo obiskal tudi avtor. Na njegovo delavnico se lahko prijavite na: https://proacta.si/oxygen-advantage/
Kako dobro dihate?
Preverite lahko tako, da ugotovite, na koliko spodnjih vprašanj boste odgovorili pritrdilno.
Ali med vsakodnevnimi aktivnostmi dihate skozi usta?
Ali dihate skozi usta med globokim spanjem? (Če niste prepričani, pomislite, ali se zjutraj zbudite s suhimi usti. Suha usta ob vstajanju so pokazatelj dihanja skozi usta preko noči.)
Ali med spanjem smrčite ali zadržujete sapo?
Se zjutraj zbujate neprespani in rahlo utrujeni?
Se med dihanjem v stanju mirovanja premika vaš prsni koš namesto predela trebušne prepone?
Ali naredite več kot 15 vdihov in izdihov na minuto?
Ali čez dan večkrat globoko zajamete sapo? Pogosto čez dan zehate?
Ali postanete zadihani, kadar npr. hodite s svojimi vrstniki? Ali ko greste v strm breg oz. po stopnicah?
Imate težave s pomanjkanjem sape med športno aktivnostjo?
Ali ob koncu službe/dneva čutite bolečine v vratu ali ramenih? Čutite napetost v predelu ramenskega obroča in hrbtenice?
Ali včasih med počitkom zaslišite svoje dihanje?
Ali je vaše dihanje težko, neredno, oteženo, plitvo?
Imate pogosto zamašen nos?
Ste pogosto utrujeni, brez energije, mogoče celo omotični?
Imate čez dan težave s spominom/pomnjenjem, priklicem informacij? Se vam zdi, da ste preko dne negativno naravnani, slabe volje? Vam misli tavajo/begajo ali imate občutek dezorientacije, omotice?
Več kot ste zbrali pritrdilnih odgovorov na zgornja vprašanja, slabše dihate. Verjetno dihate preveč in pospešujete oksidacijo. Ta zapleteni izraz pa v primeru prekomernega dihanja pomeni podobno kot rjavenje, do katerega pride, ko so kovine (prekomerno) izpostavljene kisiku (in vodi). Če vse skupaj poenostavimo – le kdo si želi, da bi bilo njegovo telo »zarjavelo«?
Knjiga Dober dih vam bo pokazala, kako lahko dramatično izboljšate svoje dihanje in s tem svoje zdravje, počutje in delovno uspešnost.
Lepo vabljeni!
Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.


Sreda, 12. 9. 2018

ZVOČNA KOPEL – GONG: ZVOK VSEH ZVOKOV
Knjižnica Mirana Jarca, Trdinova čitalnica, ob 19.00
Zvočna kopel je meditacijsko sprostitvena tehnika. Znano je, da je zvok najstarejša oblika zdravljenja. Z izvajanjem zdravilnih zvokov gongov lahko ponovno vzpostavimo mir in dobro zdravje, ga ohranjamo in bolj uživamo v življenju. Z usmerjenim zvokom in ritmom so gongi sposobni neravnovesje telesa vrniti v okvire normalnega delovanja. Pridite in se prepustite spontani meditaciji in sproščanju.
S sabo prinesite ležalno podlogo, odejo, vzglavnik in vodo za pitje. Zaželeni so prostovoljni prispevki. Prijave ter informacije na e-mail: karin.servatzy@nm.sik.si ali telefon: 07/393 4686 oz. 051 201 982.

POGOVORNI VEČER – OPERA NA DOLENJSKEM
Knjižnica Mirana Jarca, Park Rastoče knjige, ob 20.00
S prizadevanji predanih članov Vokalne akademije Jurija Slatkonje, ki deluje pod okriljem Zavoda Friderika Ireneja Barage, se je Novo mesto uvrstilo med mesta, kjer deluje tudi glasbeno gledališče. Kljub slabim pogojem delovanja, s katerimi se soočajo od samega začetka, vsako leto dvigujejo raven produkcije, kar se odraža tudi na vse boljšem odzivu občinstva. V treh sezonah delovanja so uprizorili že tri operne premiere v lastni produkciji in celo lastni glasbeni ustvarjalnosti: Krst pri Savici (Tom Kobe), Pod svobodnim soncem (Tom Kobe) in Deseti brat (Aleš Makovac).
O razvoju in prihodnosti opere oz. glasbenega gledališča na Dolenjskem se bomo pogovarjali s skladateljem in pevcem Tomom Kobetom ter skladateljem in pedagoško-umetniškim vodjem novomeškega konservatorija za glasbo Alešem Makovcem.


Četrtek, 13. 9. 2018

ODPRTJE RAZSTAVE – PROJEKTNI NATEČAJ OBLIKOVANJA NOVEGA MOSTU NA HITRI CESTI IN NOVGA MOSTU ZA PEŠCE IN KOLESARJE ČEZ REKO KRKO
Knjižnica Mirana Jarca, Prireditveni atrij, ob 17.00
Zaključen je bil projektni natečaj za most na novi štiripasovni cesti ter vzporedni most za pešce in kolesarje čez reko Krko na 1. in 2. etapi nove prometne povezave med avtocesto A2 Ljubljana-Obrežje pri Novem mestu in priključkom Maline.
Mestna občina Novo mesto vas v sodelovanju z DARS-om in Arhitekturno zbornico Slovenije vabi na odprtje razstave natečajnih rešitev.

ODPRTJE RAZSTAVE ERNE FERJANČIČ
KC Janeza Trdine, ob 18.00
Lepo vabljeni!


Petek, 14. 9. 2018

ODPRTJE RAZSTAVE 1918, ALI NA PRINESEŠ MIR? DOLENJSKA IN DOLENCI MED PRVO VOJNO
Dolenjski muzej Novo mesto, Mala dvorana, ob 19.00
V okviru obeleževanj stote obletnice konca prve svetovne vojne in 100-letnice ustanovitve Države SHS vas vabimo na odprtje razstave 1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno v petek, 14. 9. , ob 19. uri.


Sobota, 15. 9 2018

”TROT’N’CUP”
ŠC Livada, ob 9.00
Dragi košarkarski prijatelji,
Troti tudi letos organiziramo “Trot’n’Cup”, na katerem bo šest rekreativnih košarkarskih ekip poskušalo prehodni pokal za eno leto odnesti v svojo vitrino.
Letošnja izvedba turnirja bo še posebej atraktivna, saj se nam bosta pridružili tudi dve tuji ekipi – ena italijanska ter ena avstrijska. Poleg njih bodo na turnirju nastopile tudi štiri dobro znane domače rekreativne ekipe – poleg Trotov še Pivovarna Berwolf, Keragrad ter Šmarkovec.
V soboto, 15. septembra od 9. ure naprej vas torej vabimo na Livado, kjer bomo iz prve roke preverili, kako novomeški rekreativci kotiramo v mednarodnem merilu.

OGLED MUZEJSKE ZBIRKE IMV
Drgančevje Novo mesto, ob 10.00
V muzeju IMV v Drgančevju od 10. do 12. ure. Skupinski obiski izven tega termina po dogovoru po telefonu 031 819 988.

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE – OVITEK ZA MOBITEL
BTC Novo mesto, ob 10.00
Iz filca bomo izdelali zabaven ovitek za mobi.

KEGLANJE (ŽENSKE) 1. B LIGA – KRKA NOVO MESTO : BELA KRAJINA ČRNOMELJ
Kegljišče Portoval Novo mesto, ob 13.00
Vabljeni!

KEGLANJE (MOŠKI) 2. LIGA ZAHOD – KRKA : SILKO KRANJ
Kegljišče Portoval, Novo mesto, ob 17.00
Vabljeni!

KEGLANJE (MOŠKI) 3. LIGA ZAHOD – VODNJAK NOVO MESTO : CALCIT KAMNIK III
Kegljišče Vodnjak Novo mesto, ob 18.00
Vabljeni!

KLUBSKI MARATON: CHINA TRAFFIC + BALTAZAR
LokalPatriot, Glavni trg 11, Novo mesto, ob 22.00
Pred zadnjim žurom na Glavnem trgu bo čas tudi za predzadnjega. V soboto, 15. septembra ob 22. uri se bo na trenutni lokaciji kluba še zadnjič ustavila karavana Klubskega maratona Radia Študent, z njo pa prihajata dva nova izvrstna banda.
CHINA TRAFFIC so tričlanska garažna zasedba iz Kamnika, ki igra kar jim paše, BALTAZAR pa so alternativci iz Bistrice ob Sotli, ki nažigajo fusion rock (ki jim verjetno tudi paše).
Vstopnine ni!
*V primeru dežja dogodek odpade.


Ponedeljek, 17. 9. 2018
KRVODAJALSKA AKCIJA
Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, SB Novo mesto, ob 7.30
Krajevni organizaciji RK Gotna vas in Center vabita vse svoje krajane na krvodajalsko akcijo.
Vabljeni vsi, ki lahko darujete kri, se počutite zdravi, ste stari od 18 do 65 let in v zadnjem času (ženske 4 mesece, moški 3 mesece) niste darovali krvi.
Za sprejem je potreben osebni dokument s fotografijo.

DELAVNICA – GRAFIČNO OBLIKOVANJE
Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, ob 16.00
3- dnevna delavnica je namenjena študentom in širši zainteresirani javnosti. Na njej bodo udeleženci pridobili konceptualna in ključna tehnična znanja, ki jim bodo omogočila oblikovanje tržno zanimivih grafičnih prvin od njihove začetne ideje do realizacije. V ospredju delavnice bo praktično delo, ki bo udeležence vodilo skozi proces izdelave poslovne vizitke, letaka, s katerim predstavljajo svojo poslovno dejavnost, ter izdelavo avtorskega plakata.
Posebnost delavnice je, da bo organizirana v majhnih skupinah in bo obsegala tri termine po 4 šolske ure. Poleg skupnega izobraževalnega dela na delavnici se bo v obliki mentorskega dela »ena na ena« spodbujalo lastni kreativni izraz vsakega posameznika, ter se ga glede na njegove osebne potrebe usmerjalo v samostojno načrtovanje in končno produkcijo grafične oblike, s katero se bo lahko uveljavil pri svoji ciljni publiki na trgu.
OSREDNJE TEME DELAVNICE:
– razumevanje osnovne terminologije in zakonitosti pri grafičnem oblikovanju
– razvoj idejnega koncepta za oblikovanje poslovne vizitke, letaka in plakata
– izbira formata in postavitev formata
– spoznavanje grafičnih elementov kot so logotip in tipografija
– razumevanje različnosti med vektorsko in bitno grafiko
– obdelava in implementacija fotografije na letak ali plakat
– oblikovanje glede na zahteve in tehniko tiska
– spoznavanje sodobnih trendov pri grafičnem oblikovanju
– razumevanje osnovnih orodij in ukazov v programskem okolju Gimp in Inkscape
SPLETNE PRIJAVE SO OBVEZNE.

VAJA MePZ IN SPREJEM NOVIH PEVCEV
OŠ Grm Novo mesto, ob 19.30
V septembru vaje ob ponedeljkih, ob 19.30 na OŠ Grm, na Trdinovi ulici. Z veseljem sprejemamo nove pevce in pevke, ki radi pojejo.


Torek, 18. 9. 2018

SPROŠČANJE Z GONGOM
Medgeneracijsko središče OZRK Novo mesto, ob 9.00
Izvajalec: Marko Bešter
Gong je utelešena čarobnost, starodavni izdelek človeških rok. Njegov zvok in vibracija se te dotaknejo tam, kjer je najbolj prijetno. Včasih pa tudi tam, kjer najbolj boli – zato, ker je čas, da ta bolečina mine. S seboj imejte ležalno podlogo in odejo, lahko tudi vodo ali čaj in udobna oblačila.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.
Območno združenje Rdečega križa, Ul. Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto.

POSVET – ČE BI BIL/A JAZ ŽUPAN/JA
Knjižnica Mirana Jarca, Prireditveni atrij
“Če bi bil/a jaz župan/ja …”: Kaj bi spremenili, dodali, uredili v vaši lokalni skupnosti?
Bližajo se lokalne volitve. Zakaj ne bi kandidatom za župane vnaprej povedali, kaj potrebujemo in kako bi lahko izboljšali kakovost življenja v naših lokalnih skupnostih?
V službi in v prostem času ste vpeti v različna področja, ki jih dobro poznate, opažate izzive in imate ideje, kaj bi se lahko izboljšalo in na kakšen način. Pridite in predstavite svoja razmišljanja. Skupaj jih bomo oblikovali v konkretne predloge, ki jih bodo lahko kandidati za župane vključili v svoje programe.
Vabljeni prebivalci iz vseh občin, ki spadajo pod Upravno enoto Novo mesto (Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Šmarješke Toplice, Škocjan, Straža, Žužemberk), še posebej pa:
-predstavniki nevladnih organizacij
-predstavniki občinskih uprav, javnih zavodov, javnih ustanov
-predstavniki gospodarstva
-zainteresirani občani.
Več izveste na povezavi  http://www.nevladnik.info/si/dogodki/?id=16888.


Sreda, 19. 9. 2018

BISLEKSIJA
Knjižnica Mirana Jarca, Novo mesto, ob 9.00
Bisleksija je dan za disleksijo! Bisleksija želi med širšo javnostjo spodbuditi odkrit pogovor o disleksiji, ki ne bo imel negativnega predznaka. Usmerjena je v pomembnost prepoznavanja prednostnih področij pri disleksikih in načine spodbujanja razvoja tega področja že v času otrokovega izobraževanja.
Program:
9:00 odprtje
9:30 predstava s kamišibajem za vrtčevske otroke (prireditveni atrij)
11:00 predstava s kamišibajem za osnovnošolske otroke (prireditveni atrij)
14:00 – 16:00 delavnica za pedagoške delavce (Trdinova čitalnica)
16:30 – 18:00 interaktivni posvet »Imam vprašanje« (prireditveni atrij)
18:00 – 19:00 delavnica za otroke z disleksijo in njihove starše (Trdinova čitalnica)
18:00 zaključek s pogostitvijo
Celodnevni knjižni sejem »Knjiga med nami miga« (bukvarna)
Vsak obiskovalec Bisleksije bo imel na vstopnici zapisano številko. Ob koncu interaktivne delavnice bo izmed vseh vstopnic izžreban nagrajenec, ki bo prejel izdelek s knjižnega sejma »Knjiga med nami miga«. Vse aktivnosti so brezplačne! Vabljeni!


Četrtek, 20. 9. 2018

PREDSTAVITEV KNJIGE: DEMENCA, MOJA UČITELJICA
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Trdinova čitalnica, ob 18.15
Ana Cajnko: Demenca, moja učiteljica
Iskrena izpoved avtorice po 20 letih izkušenj, ki preraste v uporabno pomoč ljudem z demenco, njihovim svojcem in vsem, ki želijo izboljšati razmere na tem področju. Prva izdaja knjige je bila razprodana v enem mesecu, pred nami pa je že druga, dopolnjena. Srečanje bo zasnovano kot delavnica, v okviru katere bo možno z avtorico spregovoriti o konkretnih težavah, s katerimi se ljudje z demenco in njihovi svojci vsakodnevno srečujejo.
Avtorica Ana Cajnko sodi med najbolj izkušene poznavalce psihosocialnih potreb ljudi, ki imajo demenco. Vrsto let je vodila Komisijo za duševno zdravje pri krovni upokojenski organizaciji, tri mandate je bila članica skupine Državni preventivni mehanizem pri Varuhu človekovih pravic Slovenije, za svoje delo kot prostovoljka je bila leta 2008 nominirana za Slovenko leta in istega leta tudi prejemnica zahvalne listine za humanitarna delovanja posameznikov » Ljudje odprtih rok«. Leta 2017 je bila med petdesetimi ženskami, ki so najbolj zaznamovale slovensko družbo v preteklem letu.

HOSPICKAFE: VERA V RADOST
Medgeneracijsko središče OZRK Novo mesto, ob 20.00
Izvajalec: Pater Karel Gržan in Slovensko društvo Hospic
Pogovarjali se bomo o pomenu veselja, radosti in smeha v zahtevnih življenjskih obdobjih. V pogovoru bodo sodelovali pater Karel Gržan, Janez Kramar in Maja Žagar. Pogovor bo vodila predsednica Slovenskega društva Hospic Renata Jakob Roban.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.
Območno združenje Rdečega križa, Ul. Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto.


Petek, 21. 9 2018

POHOD PO NOVOMEŠKIH GRIČIH IN DAN ODPRTIH VRAT
Odhod izpred pisarne PD Krka na Rozmanovi ulici 13, ob 8.30
Planinsko društvo Krka, Novo mesto v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto ob tednu mobilnosti  vabi v
na pohod PO NOVOMEŠKIH GRIČIH in dan odprtih vrat – predstavitev dejavnosti društva
OPIS TURE: Telesna dejavnost je pomembna za krepitev zdravja, zato smo ob tednu mobilnosti pripravili pohod, ki ni naporen, udeležite se ga lahko vsi, ki ste ljubitelji hoje in želite narediti nekaj za svoje zdravje. Na pohod se bomo podali izpred pisarne PD Krka, ter se skozi Ragov log napotili proti  Kosovi dolini in po Situlski cesti do Kapiteljskih njiv. Vračali se bomo na Novi trg, kjer bodo potekale aktivnosti ob tednu mobilnosti.
Nenaporno pot bomo prehodili v 2-3 urah. Traso poti bomo prilagodili pohodnikom in razmeram na poti (zaradi odstranjevanja posledic vetroloma  v Ragovem logu ,bomo tega obšli tako, da bo pot varna).
Spoznavali bomo okolico Novega mesta. Pogled z Marofa je vedno lep, ne samo na Novo mesto, ampak  tudi Trško goro, Gorjance ter Kočevsko hribovje.
DAN ODPRTIH VRAT: Na Novem trgu ali pred KCJT boste med 9. in 13. uro lahko podrobno spoznali dejavnosti posameznih odsekov društva, se poučili o označevanju planinski poti, varstvu goske narave, planinski in alpinistični opremi, potrebni za varno pot v gore.
ODHOD: ob 8.30 izpred pisarne PD Krka na Rozmanovi ulici 13.
POVRATEK: v Novo mesto se bomo vrnili  na Novi trg do 11.30 ure.
OPREMA:  Obutev  (visoki ali polvisoki čevlji )z narezano gumo, oblačila primerna vremenskim razmeram.
HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika.
VODENJE: Pohod bodo vodili vodniki PD Krka, vodja pohoda bo Fanika Vovk.
PRIJAVE: Anton Progar tel. 041 69395 , do četrtka 20.9. 2018 (niso obvezne, so pa dobrodošle).
PRIDRUŽITE SE NAM NA POHODU IN PREŽIVITE SEPTEMBRSKO DOPOLDNE V PRIJETNI DRUŽBI.


Sobota, 22. 9. 2018

13. POHOD DVEH SLAPOV
Postajališče pri Planetu TUŠ, z osebnimi avtomobili, ob 7.00
Planinsko društvo Krka Novo mesto vabi ljubitelje pohodništva, občudovalce narave, še posebej tiste, ki radi preživite dan športno in družabno, da se nam pridružite na letošnjem tradicionalnem 13. pohodu dveh slapov v organizaciji PD Polž Višnja Gora, Občina Ivančna gorica in KS Višnja gora.

ODHOD:Z osebnimi avtomobili s postajališča pri TUŠ- u ob 7.00 uri.POTEK TURE:Novo mesto – Višnja gora  –  Dedni Dol – Kucelj – Gorenje Brezovo – Gradišče – Vrh nad Višnjo goro – Kmečki turizem Habjan –  slapišče Kosce – Višnja gora – Novo mestoTURA:         Pot bomo začeli pri bazenu v Višnji gori ob 8.00 uri, si ogledali mestno jedro in nadaljevali do Dednega Dola pri Višnji Gori.  Pot nas bo vodila po poti dveh slapov do Kuclja. Kucelj je 748 m visok razgleden vrh s stolpom. Po malici   se bomo napotili proti Gradišču (nekateri ga poimenujejo tudi Vrh nad Višnjo Goro, 706 m).Od tod pa se bomo spustili v gozd do slapišč Kosce. Slapišče je razdeljeno v dva dela spodnje in zgornje slapišče. Zgornje slapišče je kopasto oblikovano in je v celoti iz lehnjaka ter visoko okoli 20 metro, spodnje je manjše. Po ogledu slapišč se bomo spustili v vas Stari trg in nadaljeval na izhodišče.POVRATEK: Odhod  z Višnje gore bo predvidoma ob 15. uri (oziroma po vrnitvi v Višnjo goro )ZAHTEVNOST:Hoje bo približno 4 – 5 ur. Pot je dolga 15 km in je nezahtevna.OPREMA:Dobra obutev – visoki čevlji in podplati z narezano gumo. Topla oblačila proti vetru, mrazu, dežju, primerno vremenskim razmeram. Priporočam pohodne palice.CENA:Prevozne stroške vozniku+ prijavnina 5,00€ (golaž, čaj – naročimo ob prijavi).INFORMACIJE:Anton PROGAR GSM: 041 693 195PRIJAVE:Vsak torek v društveni pisarni med 16 -18. uro, Anton PROGAR Gsm: 041 693 195 ali napd.krka.nm@gmail.com VODENJE: Pohod bomo vodili vodniki PZS, v PD Krka Novo mesto. Vodja pohoda  Anton PROGAR in Diana SERINI.

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE – GNEZDO
BTC Novo mesto, ob 10.00
Z malo domišljije bomo ustvarili dom za puhaste ptičke.
LEPO VABLJENI!

OGLED MUZEJSKE ZBIRKE IMV
Drgančevje Novo mesto, ob 10.00
V muzeju IMV v Drgančevju od 10. do 12. ure. Skupinski obiski izven tega termina po dogovoru po telefonu 031 819 988.

GLADIATOR – MAVRIČNI BOJEVNIK
Novo mesto – travnik nasproti teniških igrišč, pri kolesarskem poligonu, ob 14.17
Mavrični Bojevniki organiziramo rekreativne ure z igro Gladiator (http://mavricnibojevniki.org/si/programi/gladiator/). Meči, ščiti, čelade, loki, puščice, kopje, oklep boste lahko uporabljali v igri Gladiator. Čakajo vas tri ure nepozabne zabave in druženja na način kot ga do sedaj še niste povsem brezplačno. Vabljeni! Se vidimo!

SILENCE: TURISTIČNI VODNIK PO OBČUTKIH IZGUBLJENOSTI
KC Janeza Trdine, Trdinova dvorana, ob 20.00
Organizator: Zavod Novo mesto
Verjetno ste opazili, da večino življenja preživimo v stanju rahle zmedenosti. Prebijamo se skozi minsko polje delikatnih izbir, v iskanju prave poti, prežeti z občutkom negotovosti. Lahko bi dejali, da je izgubljenost okoliš, ki ga najbolje poznamo, naš stalni naslov – naš dom, tako rekoč.
Predstavljamo vam Turistični vodič po občutkih izgubljenosti, glasbeni potopis, s pomočjo katerega boste v temi tavali s stilom. Uživajte v znamenitostih in selfie točkah, medtem ko vas nosi neznano kam. Ujemite nekaj sonca na pobočjih svoje rastoče negotovosti. Spijte kozarec vina med ruševinami svoje samozavesti.
Turistični vodič po občutkih izgubljenosti, novi koncertni repertoar dueta Silence, bo 22. septembra predstavljen v Kulturnem centru Janeza Trdine. Duetu se bosta na odru pridružila klaviaturistka Petra Vidmar in pianist Igor Vićentić.
Duet Silence (sestavljata ga Primož Hladnik in Boris Benko) je do zdaj izdal pet albumov: Ma non troppo (1997), Unlike a Virgin (1999), Vain, a Tribute to a Ghost (2004), dvojno ploščo Key Silence (2006) in Musical Accompaniment for the End of the World (2012).
Leta 2006 duet napiše in producira Volk, 12. ploščo skupine Laibach. Leta 2015 postaneta Laibach in Silence prvi zahodni zasedbi, ki nastopita v Severni Koreji.
Silence sta napisala glasbo za več kot 40 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav. Za seboj imata številna sodelovanja s priznanimi režiserji, kot so Tomaž Pandur, Aleksandar Popovski, Matjaž Pograjc in Primož Ekart. Izdala sta štiri albume z gledališko glasbo: Maison des Rendez-Vous (2003), Veronika (2005), Ljubezen na smrt (2007) in dvojno ploščo z glasbo iz Pandurjevih predstav Barok in Kaligula, The Passion of the Cold (2008).
Duet piše tudi za film. Sodeloval je pri Slovenki (2009), Projektu: rak (2013) in Nočnem življenju (2016) Damjana Kozoleta ter napisal glasbo za nekaj kratkih filmov.

ZADNJA RUNDA
LokalPatriot, Glavni trg 11, Novo mesto, ob 20.00
Vse lokalne patriotke in lokalne patriote, redne in manj redne obiskovalce našega kluba ter ostale »naključne mimoidoče« v soboto, 22. septembra, vabimo v atrij LokalPatriota na zadnjo rundo.
Po (začasnih) desetih letih delovanja na Glavnem trgu bomo konec septembra vrnili ključe in se odpravili novim zmagam naproti. Da bo slovo od lokacije, kjer smo delovali in »živeli« kar deset let, kar se da praznično, bomo poskrbeli skupaj z našimi glasbenimi prijatelji, ki so pomembno sooblikovali novomeško klubsko sceno in program kluba LokalPatriot.
Z enim očesom zazrti v preteklost, z drugim pa odločno v prihodnost (za katero upamo, da bo tokrat stalna) bomo vrata zaplombirali z naslednjimi gosti:
– Mirko z gosti
– El Kachon
– 3D Prasci
– Luto
– MRFY
– Jardier
– Dan D
Sama smetana slovenske glasbene scene, sami LokalPatrioti.
ŠTART: točno ob 20.00
VSTOPNINA: »kuća časti«
Dogodek bo v vsakem vremenu.

BREZPLAČNA IZPOSOJA KOLES V TIC NOVO MESTO
TIC Novo mesto, Glavni trg 11, Novo mesto
V mesecu septembru imamo v sklopu tedna mobilnosti, ki bo od 16.9 do 22.9 na voljo kolesa, ki si jih lahko brezplačno izposodite.


Ponedeljek, 24. 9. 2018

VAJA MEPZ REVOZ IN SPREJEM NOVIH PEVCEV
OŠ Grm, Novo mesto, ob 19.30
Vaje bodo v septembru vsak ponedeljek ob 19:30. Z veseljem sprejemamo nov pevke in pevce, ki radi pojejo…. Vabljeni!


Torek, 25. 9. 2018

PREVENTIVNE ZDRAVSTVENE MERITVE KRVNEGA TLAKA, SLADKORJA IN HOLESTEROLA
Medgeneracijsko središče OZRK, Novo mesto, ob 9.00
Brezplačno si lahko izmerite krvni sladkor, holesterol in krvni tlak.
Vabljeni!
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.

LITERARNI VEČER – META KUŠAR IN DRAGA RINKEMA
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Trdinova čitalnica, ob 18.00
Pesnica, esejistka in ustanoviteljica sklopa glasbeno-literarnih performansov Prestol poezije Meta Kušar je prejemnica Veronikine nagrade za pesniško zbirko Vrt (2015), Schwentnerjeva nagrajenka in prejemnica Rožančeve nagrade za zbirko esejev Kaj je poetično ali ura ilegale. Prevajalka, pesnica in učiteljica Draga Rinkema iz Mirne Peči je razpeta med Slovenijo in Nizozemsko. Je dobitnica Lirikonovega zlata za svoje prevajalsko delo, sodeluje pa tudi pri številnih kulturnih projektih med obema državama, pri katerih združuje poezijo z različnimi področji umetnosti.


Sreda, 26. 9. 2018

POGOVORNI VEČER Z AZRO ŠIROVNIK
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Trdinova čitalnica, ob 18.00
Azra Širovnik, v Banja Luki rojena pisateljica, skozi ljubezenske in erotične zgodbe občuti izpovedovanje kot svoje najvišje poslanstvo. Njen prvi roman z naslovom Za ovinkom zakona je izšel v letu 1992, sledilo jih je še šest. Večer bo povezovala Lidija Jež, za glasbeno obogatitev bo poskrbel Duo Aritmija.
Večer pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Boter Novo mesto in Kulturno umetniškim društvom Sevdah Novo mesto.
Sofinancerji: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Mestna občina Novo mesto.


Četrtek, 27. 9. 2018

STAND UP NASTOP DUA M&M
Ekonomska šola, Ul. Talcev 3, Novo mesto, ob 12.20
V Novem mestu (Ekonomska šola) se bo odvil stand up nastop komičnega dua M & M, ki bo brez dlake na jeziku obravnaval zaposlitvene težave, s katerimi se soočajo mladi, in prekarno delo, v katerem se pogosto znajdejo brez svoje privolitve. Fanta sta se sicer resnih tem lotila z obilico humorja, zato vabljeni – zagotovo bo pestro in zanimivo!
Povezava do dogodka na Facebooku: https://www.facebook.com/events/258398105001573/.

4. POSVET: PO JUTRU SE DAN POZNA
KC Janeza Trdine, Trdinova dvorana, med 14.00 in 19.00
Posvečen bo kulturi in športu, s čimer sledimo tudi usmeritvi Mestne občine Novo mesto, ki je v okviru evropskega leta kulturne dediščine leto 2018 razglasila za Štukljevo leto in je tudi sofinancerka posveta.
Na različne načine in v različnih oblikah bomo predstavili povezanost umetnosti, giba in izobraževanja. Spoznali bomo, kako nas lahko kakovostne kulturno-umetnostne vsebine in projekti spodbudijo h gibanju, kako lahko prek umetnosti spoznavamo gib, kako lahko prek giba približujemo umetnost in kako gib povezuje izobraževanje in umetnost. Skozi predavanja in predstavitve primerov dobrih praks bomo spoznali, da prinaša vključevanje ustvarjalnega giba v delo z otroki in mladimi na različnih predmetnih področjih pozitivne učinke na motiviranost, dobro počutje, boljši uspeh in socializacijo.
Posvet je namenjen vsem (ravnateljem, vzgojiteljem, učiteljem, profesorjem, koordinatorjem kulturno-umetnostne vzgoje v vzgojno-izobraževalnih in kulturnih ustanovah, plesnim pedagogom …), ki plesno umetnost in ustvarjalni gib vključujejo ali bi želeli vključiti v svoje delo.
Vabilo, program in prijavnica na posvet so objavljeni na spletni strani http://www.kcjt.si/kulturna-vzgoja. Rok za prijavo je četrtek, 20. september 2018.
Udeležba na strokovnem usposabljanju je brezplačna, udeleženci pa lahko na svojo željo dobijo potrdilo o udeležbi.
Organizator: Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto

KUHARSKA DELAVNICA: ZDRAVE JEDI ZA JESENSKE DNI
Medgeneracijsko središče OZRK, Novo mesto, ob 17.00
Izvajalka: Suzana Plut
Na tokratni delavnici bomo pripravili zdrave jedi, ki nam bodo okrepile imunski sistem za prihajajoče mrzle dni.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.

KONCERT TAMBURAŠKE SKUPINE KLASJE
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Prireditveni atrij, ob 18.00
Tamburaška skupina Klasje, ki deluje pod okriljem KUD Žumberak Novo mesto, v  tej sestavi deluje 15 let. Izvajajo predvsem pesmi z območja Žumberka, slovenske narodne pesmi in narodne pesmi z drugih področij bivše Jugoslavije. Nastopajo na zelo različnih dogodkih, tudi humanitarnih.
Ob 15. obletnici delovanja vabijo na svoj koncert, v goste pa so povabili tudi moški oktet Vitis iz Metlike.


Petek, 28. 9. 2018

SPROŠČANJE Z GONGOM
Medgeneracijsko središče OZRK Novo mesto, ob 9.00
Izvajalec: Marko Bešter
Gong je utelešena čarobnost, starodavni izdelek človeških rok. Njegov zvok in vibracija se te dotaknejo tam, kjer je najbolj prijetno. Včasih pa tudi tam, kjer najbolj boli – zato, ker je čas, da ta bolečina mine. S seboj imejte ležalno podlogo in odejo, lahko tudi vodo ali čaj in udobna oblačila.
PRIJAVE ZBIRAMO PO:
Tel. 07/39 33 120 ali GSM 031/320 875 ali e-mail: novo-mesto.ozrk@ozrks.si
vsaj dva dni pred izvedbo.
Območno združenje Rdečega križa, Ul. Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto.

ZNANSTVENI FESTIVAL: NOČ IMA SVOJO MOČ V NOVEM MESTU
Različne lokacije v Novem mestu, tudi v Knjižnici Mirana Jarca, od 9.00 do 21.00
Hiša eksperimentov iz Ljubljane v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto organizira znanstveni festival poimenovan Noč ima svojo moč v Novem mestu, ki bo potekal med 9.00 in 21.00 na različnih lokacijah v Novem mestu, med drugim tudi v Knjižnici Mirana Jarca.


Sobota, 29. 9. 2018

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE – ŽABICA
BTC Novo mesto, ob 10.00
Organizator: DRPD Novo mesto
DESKA ZA REZANJE – lotili se bomo priprave zdravega kosila.

OGLED MUZEJSKE ZBIRKE IMV
Drgančevje Novo mesto, ob 10.00
V muzeju IMV v Drgančevju od 10. do 12. ure. Skupinski obiski izven tega termina po dogovoru po telefonu 031 819 988.

NOVOMEŠKI ½ MARATON
Seidlova cesta 1, Novo mesto, ob 16.00
Organizator: ŠRD FIT KLUB Novo mesto
Prvi Novomeški pol-maraton se bo odvijal 29. in 30. 9. 2018 s štartom in ciljem pred Zavarovalnico Sava. Organizatorji pričakujejo med 1000 in 1500 aktivnih udeležencev. Teki bodo potekali na 21,1km, 8,8km in otroški trasi ter pohod. Promocija teka in zdravega načina življenja.


Nedelja, 30. 9. 2018

NOVOMEŠKI ½ MARATON
Seidlova cesta 1, Novo mesto, ob 16.00
Organizator: ŠRD FIT KLUB Novo mesto
Prvi Novomeški pol-maraton se bo odvijal 29. in 30. 9. 2018 s štartom in ciljem pred Zavarovalnico Sava. Organizatorji pričakujejo med 1000 in 1500 aktivnih udeležencev. Teki bodo potekali na 21,1km, 8,8km in otroški trasi ter pohod. Promocija teka in zdravega načina življenja.

KRKA ŽIVI!
Trajanje: 1. 6. – 30. 9. 2018

Krka živi je projekt, ki je povezal in nadgradil aktivnosti športnih društev, katerih delovanje povezuje reka Krka. K projektu so pristopili predstavniki novomeških društev: Ribiška družina, Klub za podvodne aktivnosti, Jadralni klub, Kajak Kanu SUP klub, Triatlonski klub in Zavod VRT. Obiskovalcem je na voljo izposoja kajakov, kanujev, SUP-ov, ZIP-LINE, potapljaška oprema, ribištvo ipd., na različnih lokacijah po Novem mestu in okolici.

Več na: https://www.facebook.com/Krka-%C5%BEivi-1588437954766782/


RAZSTAVE:
OBČASNA RAZSTAVA DRUŠTVA LIKOVNIH UMETNIKOV DOLENJSKE
KC Janeza Trdine novo mesta.
Razstava Erne Ferjanč
Trajanje razstave: od 13. september 2018 do 19. oktober 2018


OBČASNE RAZSTAVE V DOLENJSKEM MUZEJU NOVO MESTO:

NAKIT STAREJŠE ŽELEZNE DOBE NOVEGA MESTA
Trajanje razstave: 1. junij 2018 do 31. december 2018

1918, ALI NAM PRINESEŠ MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno
Mala dvorana Dolenjskega muzeja Novo mesto
Trajanje razstave: 14. september 2018 do 15. januar 2019.

RAZSTAVA 14. NOVOMEŠKI LIKOVNI DNEVI
Jakčev dom Dolenjskega muzeja Novo mesto, trajanje razstave: 6. 7. – 22. 9. 2018


STALNE RAZSTAVE V DOLENJSKEM MUZEJU NOVO MESTO:

ARHEOLOŠKA PODOBA DOLENJSKE

DOLENJSKA IN NJENI LJUDJE

RAZSTAVA NOVEJŠE ZGODOVINE (NOB)

STALNA LIKOVNA RAZSTAVA DOLENJSKEGA MUZEJA 

BOŽIDAR JAKAC

KOČEVSKI ROG MED DRUGO SVETOVNO VOJNO IN DANES

SPOMINSKA RAZSTAVA LEON ŠTUKELJ 1898-1999-2008
Začasno zaprta do 12. novembra 2018

LIKOVNO PEDAGOŠKA ZBIRKA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.