Martinovanje 🍇🍷in 12. Praznovanje jeseni v Beli krajini 🍃🍂🍁

 

Bela krajina razkriva svojo lepoto tudi v mesecu novembru  Delček tega predstavljamo v sklopu prireditve Praznovanje jeseni, ki je posvečena naravi, njenim dobrotam in pridelkom. Obogatena je z različnimi predavanji, seminarji, točenjen mladega vina –Martinovanju, 9. Martinovem pohodu po obronkih Semiča. Poudarek pa je namenjen na drugačnosti, edinstvenosti in popolnosti.

9. MARTINOV POHOD PO OBRONKIH SEMIČA v soboto, 10. november, ob 8. uri. Zbor pohodnikov pred KC Semič.

V okviru projekta Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine (volna, lan, konoplja)

vas vabimo na predavanje v okviru izobraževalnega dneva

INDUSTRIJSKA KONOPLJA – HRANLJIVO ŽIVILO ZA VSAK DOM

v soboto, 10. novembra, ob 9. uri v KC Semič.

Predstavili vam bodo vse informacije o tem, kaj morate kot pridelovalec vedeti o pridelavi konoplje za industrijski namen. Prikazali vam bodo
posnetek o ročnem in strojnem pobiranju vršičkov. Spoznali boste hranilne lastnosti industrijske konoplje ter možnosti za njeno uporabo v vašem domu.
Vsebine bodo za vas pripravili Margita Adamič, Anton Absec in dr. Roman Štukelj.

Po predavanju in odgovorih na vaša vprašanja boste skupaj pokušali dobrote iz semen industrijske konoplje.

Vabljeni!

Nosilec projekta:

Zadruga Suplimi z.o.o.

Ostali partnerji v projektu:

Javni zavod Krajinski park Kolpa, Mirabilis, poslovne dejavnosti in gradbene storitve, d.o.o., RIM LAN, društvo za kmetijstvo, turizem, kulinriko in domače obrti, Adlešiči in Eko društvo Krupa

Akademska folklorna skupina France Marolt letos praznuje jubilejno obletnico delovanja, saj mineva 70 let od ustanovitve društva. Vrhunec praznovanja so počastili s plesno predstavo Nikrmana, ki se je maja letos odvila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. 11. novembra pa bodo plesalci v Kulturnem centru Semič izvedli ponovitev njihovega jubilejnega koncerta v sklopu 12. Praznovanja jeseni Semič v Beli krajini.
 
Rdeča nit predstave je posvečena staroverskim ritualom, ki so še v drugi polovici prejšnjega stoletja obstajali v Posočju. Staroverci, verska ločina, ki je častila naravo in njene danosti, je svoje prošnje in obrede namenjala Nikrmani, prasili, po kateri se koncert tudi imenuje. Koreografije tako na svojevrsten način predstavljajo rituale, s katerimi je s pomočjo Nikrmane človek izprosil za svoje dobro. Plesna predstava je rituale namenjene češčenju sonca, dežja, vode ter rodnosti narave in žensk vpletla v folklorno plesno podobo in jih bo prikazala v še ne videni luči.

Ne zamudite ponovitve jubilejnega koncerta najbolj uveljavljene folklorne skupine pri nas!

Vljudno vabljeni v nedeljo, 11. novembra 2018, ob 17. uri v Kulturni center Semič.

Cena vstopnice 10,00 €, za dijake in študente 8,00 €. Prodaja vstopnic poteka v TIC-u Semič in uro pred dogodkom v KC Semič.

Foto.: JK Design

Dobrodošli med srčne ljudi in  nekrnjeno naravoBelo krajino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.