Kulturne znamenitosti savinjska

Črna kuhinja pri Šumej

Domačija Šumej v Brdcah nad Dobrno je ena redkih manjših kmetij na področju Občine Dobrna, ki je do današnjih dni ohranila del kulturne dediščine naši prednikov. V njej lahko še danes podoživimo način bivanja izpred tristo let.

Vila Purška

Vila PURŠKA je po nastanku mlajša, vendar še vedno tipična topliška vila. Zgrajena je bila med leti 1936 in 1939.

Vila Egger

Vila EGGER je danes stanovanjska hiša Goršek; stoji na razgledni vzpetini nad križiščem za Dobrno, objekt ki pritegne zaradi svoje drugačnosti. Leta 1876 jo je zgradil grof Egger, vendar je kmalu menjala lastnika. Po nepotrjenih virih je v njej živela Marija Večera, ljubica Rudolfa Habsburškega. Vila je lepa še danes, freske so se ohranile v salonu.

Vila Langer

Vila LANGER stoji pred bivšim trškim naseljem Lemberg. Njena upodobitev se je ohranila na Reichertovi upodobitvi iz leta 1860.

Majpigel

Vila MAJPIGEL stoji na Vinah in je bila nekoč last minoritov. Zanimiva je zaradi slikarke Elde Piščanec, predstavnice slovenskega ekspresionizma, ki je tu živela in ustvarjala zadnja leta svojega življenja.

Vila Goll

Vila GOLL je ena izmed mlajših vil na Dobrni. Nastala je na Orozlovem posestvu, ki je imelo gostilno, kasnejši lastnik je bila Slovenska hranilnica in posojilnica, ki ga je razprodala. Znaten del Orozlovega je kupil graščak Herman Goll, tudi hišo, mlin in kovačijo. Bil je tudi solastnik Novega Gradu. Vilo Goll so zgradili leta 1922 in je bila namenjena bogatašem za preživljanje poletne sezone na Dobrni.

Vila Styria

Vila STYRIA, danes gostilna Klinc je nastala na Jablanšek Timpranovi kmetiji. Kupil jo je Jože Brauner, nekdanji zdraviliški blagajnik. Hotel se je prvotno imenoval Styria, nato je dobil ime Dobrna.

Stanovanjska hiša Amerika

STANOVANJSKA HIŠA AMERIKA, ima zanimivo preteklost, v njej je bila gostilna Pri Amerikancu. Lastnice so bile pozneje nune- Družba bačkih siromašnih sestra. Danes je Amerika stanovanjska hiša.

LAŠKO

Cerkev sv. Martina
Najstarejša kulturna in zgodovinska spomenika izvirata iz začetka drugega tisočletja – župnijska cerkev svetega Matina in prezbiterij. V obeh stavbah se prepleta več arhitekturnih stilov, od gotskega in baročnega do romantičnega.
Za nobeno od stavb ni materialnih dokazov o času gradnje. Posredno se omenja leto 1257, najverjetneje pa gre za leto 1269. Obstajajo domneve, da je cerkev mnogo starejša. Do leta 1938 je na južni strani med cerkvijo in prezbiterijem stala pogrebna hiša svetega Janeza Krstnika. Ob vhodu stoji kamnit kip leva, domnevno rimskega izvora, vgrajen v stenski niši, oblikovani v obliki školjke. Originalna podoba tega kipa predstavlja površje velikega rimskega nagrobnega kamna.

Govce
Nad Rečico se vzpenja hrib Govško brdo. Onkraj njega najdemo idilično planoto Govc, kjer je pred leti imela svoj prostor pod soncem ena najlepših vasic.

Grad Tabor nad Laškim
Ob vznožju strmega Huma stoji grad Tabor, ki priča o davnih stoletjih zgodovine. Njegov nastanek sega v davno dvanajsto stoletje. Bil je sedež laške gospoščine in sodišča. Kasneje je deželni knez grad izročil tržanom, da so se vanj zatekali pred turško nevarnostjo. Ko so turški vpadi ponehali, so trdnjavo postopoma opustili. Počasi, a vztrajno, je propadla. Skoraj dve stoletji je bil grad v razvalinah.

Jurklošter
Oddaljen je 15 km iz Rimskih Toplic, leži na 355 m nadmorske višine in nima niti 100 prebivalcev. Je edini večji kraj v dolini in se je razvil na ravnici med sotočjem Gračnice in Lahovnice. Kraj je obkrožen s hribi Voluš, Ojstrež, Šlosberg in Sv. Trojica, ki so gosto porasli in so kot ustvarjeni za ljubitelje lova. V Jurkloštru je bilo nekoč križišče starih rimskih cest in prav to so izbrali menihi kartuzijani za svoje prebivališče.

Krištof
Leži na desni strani Savinje na terasi z nadmorsko višino 324 m. Cerkvica, ki stoji na vrhu, je kot iz pravljice. V njej se nahajajo najstarejše orgle na Slovenskem z letnico 1682. Upodobljene so bile na 200 tolarskem bankovcu.

Marija Gradec 
Na gričku nad sotočjem Lahomnice in Savinje stoji cerkvica Matere Božje. Leta 1526 so jo okrasili s freskami, ki vsebujejo gotske in renesančne prvine, zaradi katerih so prava redkost v Sloveniji. Freske so obnovljene in kot posebnost vredne ogleda.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.