Kulturne znamenitosti savinjska

 

Novi grad

DVOREC, graščina Novi Grad, nekdaj Neuhaus ima bogato preteklost. Leta 1772 se je podrl Kačji grad, lastnik Franc Ksaver Dienersberg pa si je v ravnini pod Kačjim gradom zgradil Novi Grad. Dvorec, ki nima posebnega sloga, je obdal z lepim parkom, je pa objekt vreden ogleda. Pred njim stoji antični lev, pripeljan iz gradu Ranšperk. V 2. polovici 19. stoletja so dvorcu prizidali stolpiča in dodali leseno okrasje. Po vojni je bila stavba namenjena vojnim sirotam, danes pa je v njej Zavod za usposabljanje in varstvo.

Cerkev Marijinega vnebovzetja

To je danes osrednji sakralni objekt Dobrne, nekdaj pa cilj številnih romarjev od blizu in daleč. V baročnem stilu, ki se je na podeželju ohranil tudi v prvi polovici prejšnjega stoletja, je bila 1844. leta na ruševinah stare pozidana sedanja cerkev. Cerkveni obok prekrivajo freske Tomaža Fantonija, v stavbi pa so ohranjeni trije marmorni nagrobniki, med njimi tudi nagrobnika Matija in Margarete Gačnik, iz rodu dobrnske gospode, ki sta za Dobrno še danes simbol nekdanjega razcveta in veljave. Pozlačena plastika Marijinega vnebovzetja v niši za velikim oltarjem je iz leta 1740 in še iz stare cerkve. Zanimiv je tudi krilni oltar iz nekdanje graščinske kapele in čeprav ni v celoti originalno delo, ga krasijo originalne slike svetnikov iz 15. stoletja. Te so sestavni del stalne razstave gotika na Slovenskem v Narodni galeriji v Ljubljani.

Vila Ružička

RUŽIČKA je bila zgrajena na Grobelnikovem posestvu. Zgraditi jo je dal grof Aichelburg, ki je bil med leti 1864 in 1867 župan. Eden izmed naslednjih lastnikov je bil tovarnar Leon Ružička. Po vojni je bila v vili šola, po letu 1961 pa stanovalci. Vila je enonadstropna, z galerijo, arkadnim hodnikom in kapelo. Je spomenik meščansko – trške arhitekture, ki pa žal nezadržno propada.

Graščina – dvorec Dobrnica (Guetenek)

Le dober lučaj iz Dobrne, ob poti proti Hudičevemu grabnu, leži graščina Dobrnica, ki se je nekdaj imenovala Gutenek. Pozidali so jo verjetno v 17. stoletju. Imela je značaj dvorca, ki mu je pripadala tudi manjša posest. Njen prvi znani lastnik je bil leta 1650 Ehrenreich pl. Hohenwart. Sledili so mu Leopold Raumschü s Šeneka in drugi. Leta 1822 jo je kupil tedanji lastnik dobrnske gospoščine in toplic, Kajetan baron pl. Dienersberg. Leta 1851 jo je prevzel Franc Anton grof pl. Kolovrat – Liebsteinsky in jo preuredil v pivovarno, eno najstarejših v Sloveniji. Pozneje so se v Dobrnici še večkrat menjali gospodarji, med obema vojnama pa je bilo tu zdravilišče. V obnovljeni dvonadstropni stavbi so zdaj stanovanja, ob njej pa ostanki nekdanjega parka.

Cerkev sv. Miklavža v Vrbi

Njen izvor je poznogotski, v virih je prvič omenjena leta 1567, strokovnjaki so jo ocenili kot starejšo in jo postavljajo v sam začetek 16. st. Cerkvica je preživela turške vpade in protestantizem. Že zunaj nas preseneti nagrobni relief rimskemu vojščaku druge italske legije Avreliju Viktorju iz tretjega stoletja., ki je vzidan v njeno južno steno. Zanimivi pa so prav tako kamniti renesančni kip sv. Miklavža iz 16. stoletja v niši na zvoniku, razgibani veliki oltar v prezbiteriju iz prve polovice 18. stoletja ter nič manj oltar sv. Frančiška Ksaverija iz leta 1770 v kapeli, poslikani s freskami iz svetnikovega življenja. Tretji oltar je iz prejšnjega stoletja. V cerkvi so izredno lepi baročni svečniki in križev pot v olju, opremljen z napisi v bohoričici. Cerkev sv. Miklavža je najlepši kulturno – umetnostni spomenik v okolici Dobrne. Streha, zvonik in zunanjščina cerkve so bili prenovljeni leta 1987.

Župnijska cerkev Sv. Jošta

Pod vrhom Paškega Kozjaka, na nadmorski višini 1063 m, stoji neogotska župnijska cerkev Sv. Jošta iz leta 1884. Poleg cerkve so še baročno zasnovana stavba župnišča, predelana v letu 1820, osnovna šola ter nekdanja mežnarija, tipična kozjaška stanovanjska hiša. Tu poteka tudi tromeja med občinami Dobrna, Velenje in Mislinja. Sv. Jošt je zaščitnik poljščin in mornarjev.

Spomenik NOB na Brdcah nad Dobrno

Na Brdcah je pokopanih 39 vojakov, ki so padli med II. svetovno vojno. Imena padlih borcev niso znana. 
Kneippov vrelec zdravja

Kneippova ideja zdravljenja ima svoje prvine v 19. stoletju in uporablja le naravna zdravilna sredstva. Način življenja po stari metodi hidroterapije je program utrjevanja zdravja. Vsi ste najbrž že slišali za Sebastiana Kneippa, avtorja načel zdravega načina življenja, če pa vas zanima, kako bi se “kneippanja” pravilno in kompleksno lahko lotili tudi sami in si tako povrnili izgubljeno energijo in moč, se oglasite v Dobrni. Strokovnjaki prisegajo na knajpanje, metodo, katere smernice so utrjevanje zdravja in zdravljenje z vodo, zdrava polnovredna prehrana, terapija gibanja (pohodništvo, kolesarjenje, kopanje v zdraviliškem bazenu s termalno vodo), zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ter psihoterapija oz. skrb za duševno sprostitev.

Vila Zora 

ZORA spominja na Švicarijo. Njena velikost in namembnost sta bili drugačni, bila je last nemških Bogatajev. Njena notranjost in zunanjost sta okrašeni z lesenimi ornamenti. Pred hišo je ohranjen vodnjak.
Vila Šenoa

Kjer danes stoji vila ŠENOA, je bila nekdaj Novakova domačija, ki je imela kmečko gostilno. Kasneje je vilo kupil grof Hoyos, nato so jo deželni stanovi prezidali in je nastala Gosposka hiša. Pročelje je lepo okrašeno in spominja na stare čase, na čase mondenih gostov. Danes se stavba imenuje Uprava, kjer imajo sedež Terme Dobrna d.d.

Vila Tavčar 

Vila TAVČAR je omenjena že v 16. stoletju. Ime je dobila kasneje po grofu Ivanu Tavčarju. Za časa Hoyosa so zgradili v njej bazen za prehodne goste, tam so se morali okopati vsi, ki so prišli v toplice. V vili je bilo nekaj sob za goste. Leta 1969 so jo podrli, na njenem mestu je ploščad pred zdraviliškim domom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.