Kulturne znamenitosti savinjska

 

DOBRNA

Hiša kulturne dediščine – Zbirka Polenek

V nekdanjem gospodarskem poslopju Term Dobrna – topliškem kozolcu – je urejena pestra zbirka predmetov, ob katerih se nam pred očmi odvijejo prizori iz življenja in dela naših prednikov.

Galerija Kapelica

V neposredni bližini hotela Vila Higiea se nahaja kapelica, ki jo je Jože Polenek preuredil v galerijo starih nabožnih slik, mašnih oblačil in pripomočkov.

Z zbirateljstvom se Jože Polenek, po domače Kotnikov Joža, ukvarja že več kot 10 let in je v tem času zbral lepo število predmetov, resnično vrednih ogleda.

Gosposka hiša (današnja uprava)

Leta 1862 so deželni stanovi na temeljih nekdanje Novakove gostilne iz let 1643-1750 pozidali stavbo, ki jo tudi v današnji podobi krasijo lepe mansarde, balkoni z umetelno kovanimi ograjami in okenske obrobe. Nekoč so bile tu sobe za goste, ki so v terme prihajali z lastnimi konjskimi vpregami, danes je to sedež zdraviliške uprave.

Zdraviliški dom (Kurhaus)

Zdraviliški dom je najstarejši objekt toplic. Namenili smo ga vsem, ki prisegajo na preverjeno tradicijo. Stavba je v svoji zasnovi še iz leta 1624. V njej so termalni bazen in separatna termalna kopališča z 12 marmornatimi kadmi… Dom ima veliko koncertno dvorano, ki je večkrat letno prizorišče elitnih kulturnih in zabavnih prireditev. V stavbi je restavracija s poletnim in zimskim vrtom.

Vila Higiea (vila Kottowitz, vila Egger, tudi nekdanja depandansa Beograd)

Grška boginja je zaščitnica vile Higiea, najbolj reprezentančne stavbe term. Razkošno udobje eno-oz.dvoposteljnih sob (55 ležišč v 30 sobah) je za zahtevnejše goste, poleg TV in radijskega sprejemnika sta v sobah še minibar in telefon. V vili so družabni prostori, kozmetični salon, prostori za masažo, poročna dvorana, v kletnih prostorih pa vinoteka z izbrano arhivo.

Spomenik padlim Dobrčanom v centru Dobrne

Spomenik v centru Dobrne je postavljen v spomin 38 padlim Dobrčanom po vsej Sloveniji.

Švicarija ali hotel Park (Schweizerhof, Schweizerhaus, tudi nekdan ja depandansa Zagreb)

Švicarija, danes hotel Park, je okrašena z lesenimi ornamenti in je ohranila vse svoje značilnosti do danes. V njem se že vrsto let zbirajo ljubitelji narave in veselja do življenja. Včasih so bile v njej sobe, prostori za zdravnika in upravo, danes je sodobna topliška zgradba za goste, ki radi sami oblikujejo svoj dnevni red.

Hiša na trati (Stallburg, Wiesenhaus, Die Post, nekdanja pošta)

Hišo na trati so kmalu po zidavi namenili za goste, del stavbe pa za poštne storitve. Stavba je obnovljena in kaže značilnosti ene najlepših poznoklasicističnih zgradb Dobrne.

Huba (Die Hube) 

Huba je naslednica Zidarjeve kmečke domačije, topliški posesti so jo priključili v prvi polovici 19. stoletja. Po letu 1847 jo je kupil Ivan grof Hoyos, njena zasnova kaže na tipično staro kmečko hišo, po obnovi 1865 pa je pridobila švicarski stil mode. Danes so v njej stanovanja.

Stara kavarna (Milchmariandel) 

Pozidana je bila kmalu po letu 1847 in lahko si mislimo, da je bil nekdaj zajtrk s sirotko, svežim mlekom, kavo ali čokolado ter svežimi pekovskimi dobrotami družabni ritual, na katerem velike osebnosti niso manjkale. 1860. leta je bil prizidan še danes ohranjeni zahodni leseni paviljon, v katerem se je velikokrat plesalo do zore. Kavarna je še danes živahno shajališče. Še znate v dvoje preplesati večer?

Dolina mlinov

Najbolj ohranjen v Dolini mlinov je zgornji Vovkov mlin, ki šteje okoli 400 let. V preteklosti je mlel žito za potrebe Kačjega gradu, 2.9.2007 pa je bila slavnostna otvoritev obnovljenega mlina v katerem se je ponovno vzpostavilo delovanje mlina in s tem prikaz zelo zanimive obrti za turiste. Spodnji Vovkov mlin je večinoma lesen in ima še ohranjene stope, ki so prava redkost pri nas, saj imamo poleg Vovkovih samo še en primerek v Sloveniji.

Kačji grad

Na griču, nad naseljem Lokovina so v zelenje spete razvaline gradu Dobrna oz. Kačjega gradu, ki so še vedno vredne ogleda.
V osrednjem delu razvalin, kjer se je verjetno nahajal palacij z veliko dvorano, so še ohranjeni nekateri gotski arhitekturni elementi. Pred razsulom je imel grad veliko dvorano, kapelo, bogat arhiv, topove in orožarno s starim orožjem.
Grad so verjetno že v srednjem veku obdali z obzidjem. Pot, ki je vodila v grad, je bila na eni strani v varstvu visokega obrambnega zidu, v katerem so še vidne stare strelnice, vhod pa je bil zavarovan z vhodnim stolpičem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.