Kulturne znamenitosti Osrednjeslovenska regija

DOBREPOLJE


BREZOVICA


BOROVNICA


POLHOV GRADEC

Cerkev sv. Petra
Cerkev sv. Petra v Dvoru  je spomenik državnega pomena. Zidati so jo začeli 1525. leta. V likovni umetnosti velja za pomemben razvojni člen med gotiko in renesanso, v idejni naravnanosti pa z različnimi upodobitvami apostola Petra kaže prizadevanje izraziti pripadnost Rimu, Katoliški cerkvi.

Pri Jurčku

Pri Mehačku

Pri Bitencu

Grmada
Polhograjska Grmada (898 m) je eden od najvišjih vrhov v Polhograjskem hribovju. Po sorazmerno položnih dostopih do Grmade se srečamo z zelo strmim in skalnatim vrhom, ki kljub nizki nadmorski višini daje vtis prave visokogorske pokrajine.

Tošč 
Tošč, ki je pred desetletji, ko je jugoslovanska vojska za 9 m znižala Pasjo ravan postal najvišji vrh Polhograjskega hribovja, se nahaja severozahodno od Polhograjske Grmade (898 m).

Polhograjska graščina
Polhograjska graščina je glavna zanimivost Polhovega Gradca. Od vaškega jedra je nekoliko odmaknjena, vpeta med Kalvarijo in Polhograjsko Goro. Zaradi lege je odlično izhodišče za izlete po okoliških vrhovih.

Kalvarija – Stari grad 
Dominantno lego ima v naselju Polhov Gradec stožčasta vzpetina imenovana Stari grad – Kalvarija (460m), ob katero se skupaj s cerkvijo naslanja venec hiš starejšega dela naselja. Ob njenem vznožju tečeta po eni strani Božna (Velika voda), po drugi strani pa Mala voda, ki se pod naseljem združita v Gradaščico.
Krajevni muzej Polhov Gradec, 
Prvi predmeti muzejske zbirke so bili predmeti, odkopani pri urejanju občinskega vrta leta 1913/14, od katerih jih je nekaj ostalo v Polhovem Gradcu.

Muzej pošte in telekomunikacij 
V Muzeju pošte in telekomunikacij so na ogled prenovljene in dopolnjene zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telefonistke in telegrafistke ter Živin kotiček, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem. Ob tej priložnost smo odprli tudi novo razstavo Začetki mobilne telefonije v Sloveniji, katere avtorica je dr. Ljudmila Bezlaj Krevel.

Poroka v Polhograjski graščini
Poroka je eden najpomembnejših dogodkov v življenju. V osrčju romantične Polhograjske graščine bomo poskrbeli, da se bo ta dan za vedno zapisal v vaše srce.

Čebelarski dom Polhov Gradec
Čebelarstvo ima v dobrovski okolici in na Polhograjskem dolgo tradicijo. Priljubljeni so bili čebelarski tabori ob koncu 60. in v začetku 70. let 20. stoletja. Dr. Jože Rihar (1914-2002) iz Gabrja pri Dobrovi je bil redni univerzitetni profesor za čebelarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, nanj spominja Riharjev drevored in Riharjev čebelnjak ob čebelarskem domu v Polhovem Gradcu,

Blagajev volčin
V svetlih gozdnatih pobočjih Polhograjske Gore in Grmade v aprilu in maju zacveti Blagajev volčin, nizek grmiček iz družine volčinovk, ki zraste do višine 30 cm.  Listi so vednozeleni, usnjati, celi in celorobi. Na steblu so nameščeni premenjalno.  Na koncu poganjkov so ovršna socvetja rumenkastobelih cvetov. Cvetovi so kratkopecljati, imajo štiri zrasle venčne liste z osmimi prašniki, so brez čašnih listov.

Krajinski park Polhograjski dolomiti 
Razgibanemu svetu slikovitega Polhograjskega hribovja dajejo poseben pečat njegovi vrhovi : mogočnaPolhograjska Gora ali Gora sv. Lovrenca (824m), plečata Pasja ravan (1019m ), ki jo je Valvasor imenoval Pesjanski vrh in rogljata Grmada (898m). Najvišje pa se dviga košati Tošč (1021m). Oko se rado vzre na te vrhove. Vabijo pa tudi mične cerkvice, številni zaselki s samotnimi kmetijami, lep razgled in prijazni ljudje.

DOL PRI LJUBLJANI

Dežela  Jurija Vege
Leta 1754 se je v vasi Zagorica pod Murovico rodil Jurij Vega (1754 – 1802). Znameniti matematik, strateg in topniški strokovnjak je ponesel ime domačih krajev v širni svet. Njegova rojstna hiša je zgorela ob požigu vasi med 2. svetovno vojno, v sedanji hiši pa sta spominska soba in stalna razstava. Po njem smo občino Dol pri Ljubljani ponosno poimenovali tudi Dežela Jurija Vege.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.