Kulturne znamenitosti koroška

 

RUDARSKI MUZEJ ČRNA
Tradicijo in podobo tega rudarskega kraja izrisuje muzej, domiselno postavljen v skalo sredi trga. V njem so predmeti, ki so jih rudarji uporabljali na delu, saj so v več kot 330 letih rudarjenja izkopali več kot 800 km rovov

CERKEV SV. OŽBOLTA V ČRNI NA KOROŠKEM
Župnija Črna se prvič omenja leta 1137, kot podružnica Šmihela pri Pliberku. Samostojna župnija je postala leta 1616. Župnijska cerkev stoji v središču Črne in je posvečena Sv. Ožboltu, zavetniku koscev, živine in proti kugi. Je primer enovito zasnovane neoromanske arhitekture, sedanjo podobo pa je dobila leta 1885, ko je bila po požaru obnovljen in posvečena.

CERKEV SV. ANE Z OLTARJEM ČRNE MARIJE
Koprivna je lepa alpska dolina v povirju reke Meže med Raduho, Olševo in Peco. Na severni in zahodni strani meji Koprivna že na Avstrijo. V tej pokrajini je gotska cerkev sv. Ane z oltarjem Črne Marije. Grajena je zelo preprosto, veliko pa prispeva k enotni podobi lepe Koprivske pokrajine. Domačija Jelen ob cerkvi je izjemno lepa kmetija in je kot celota enkraten narodopisni spomenik. Dostop: Iz Črne na Koroškem gremo po glavni cesti naravnost po tesni dolini reke Meže. Pri kmetiji Lipold zavijemo desno proti turističnemu mejnemu prehodu Luže, nato pa levo proti kmetiji Kumer.

VOTLINA KRALJA MATJAŽA
Peca (2126 m) sodi v severno verigo Vzhodnih Karavank in je najobsežnejša apnenčasta gora v Mežiški dolini. Ima obliko visoke planote, iz katere mole najvišji vrhovi; najvišja med njimi je Kordeževa glava (2126 m). Gora deli Podjuno od Mežiške doline; tod poteka meja z Avstrijo. Od leta 1928 je na Mali Peci planinski dom (1665 m), ob njem pa kapelica sv. Cirila in Metoda. V neposredni bližini planinskega doma je votlina kralja Matjaža. To je deloma tudi umetno izdolben rov z votlino, v kateri je kip legendarnega kralja Matjaža. Votlina je znamenita kulturno pričevalna znamenitost.

MEŽICA

MISLINJA

MUTA

EKOLOšKA KAPELA SV. FRANčIšKA ASIšKEGA
Ekološka kapela Sv. Frančiška Asiškega je edina tovrstna kapela v Sloveniji. Nahaja se v bistriški dolini ob prelepi reki Bistrici. Zgrajena je bila leta 1997, kot opomin na ogromni hidroakomulacijski jez v sosednjii Republiki Avstriji, ki preti prebivalcem v Bistriškem jarku in na Muti. Sv. Frančišek Asiški pa kot zavetnik narave simbolično varuje to dolino.

KOVAšKO – LIVARSKI IN GASILSKI MUZEJ
Prikazuje kovaško, livarsko in gasilsko tradcijo v Muti. Nahaja se v centru Mute v stavbi Kienhofen v kateri je tudi sedež Občine Muta.

ROTUNDA SV. JANEZA KRSTNIKA
Romanska rotunda Sv. Janeza Krstnika je ena izmed nastarejših cerkva v Sloveniji. Posvečena le bila leta 1052, nahaja se na Spodnji Muti tik ob glavni cest Dravograd- Maribor.

PODVELKA

CERKEV SV.IGNACIJA

V sedanji podobi stoji od leta 1759 in je edina cerkev v Sloveniji, imenovana po ustanovitelju jezuitskega reda Ignaciju Lajolskemu. Ponaša se z baročno notranjostjo, glavni oltar je delo mariborskega kiparja Josefa Strauba.

CERKEV V OžBALTU

Zgrajena in posvečena je bila leta 1813, z njo so nadomestili prejšnjo premajhno kapelico.Skozi stoletja je bila cerkev znano in priljubljeno romarsko središče.Cerkev je enoladijska, zgrajena v neogotskem slogu.

CERKEV MARIJINEGA VNEBOVZETJA

Cerkev je središče starega dela vasi in se prvič omenja leta 1184. V osnovi je romanska oziroma zgodnje gotska, z markantnim zvonikom iz leta 1671.Poleg glavnega Marijinega oltarja, gre za delo mariborskega kiparja Jožefa Holcingerja, nastalo med leti 1760 in 1770, ima cerkev še dva stranska oltarja, od katerih je eden posvečen sv. Miklavžu, zaščitniku splavarjev.

HRIBERNIKOVO SLOPNO ZNAMENJE

Povsem gotsko zasnovano znamenje spada med najpomembnejše slovenske spomenike.Freske, označene z letnico 1662, so kar sto let mlajše od nastanka znamenja.

CERKEV SV. KATARINE NA KAPLI

Neobaročna cerkev z baročnim župniščem se prvič omenja leta 1372.Cerkev je bila več krat poškodovana, vendar so jo domačini vedno znova obnovili.

CERKEV SV.JANEZA

Gre za primer poznogotske arhitekture z opremo iz 17. stoletja. Je zgodnjebaročna gradnja, strop je lesen, raven in kasetiran. Posebna značilnost cerkve je izredno močna pozitivna energija, ki zdravi. Zdravilno sevanje je dokazano z uradnim merjenjem.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.