Kulturne znamenitosti gorenjska

BLED

Blejski grad danes

Urejen je kot razstavni objekt. Prostori v reprezentančnem traktu ob kapeli, ki je najbolj zanimiva stavba, prikazujejo najstarejšo zgodovino Bleda vse od prvih izkopanin in ter grad po posameznih stopnjah zgodovinskega razvoja s takrat značilno opremo. Oprema ni z Blejskega gradu, je pa pomembna za ilustracijo stanovanjske kulture v obdobjih, ki jih je preživel. Poleg muzeja na gradu lahko obiščete grajsko tiskarnograjsko klet in grajsko zeliščno galerijorestavracijo ali si ogledate multi vizijo. Blejski grad privlači obiskovalce tako s svojo starostjo, slikovito arhitekturo kot z nepozabnim razgledom na Blejsko jezero ter širšo okolico Gorenjske. Grajsko razpoloženje v poletnih mesecih popestri graščak s svojim obiskom ter lokostrelskim turnirjem.

Cerkev Marijinega vnebovzetja na otoku

Po legendi, ki je ostala med ljudstvom, naj bi na kraju današnje baročne cerkve stalo svetišče staroslovanske boginje ŽiveSvečenik Staroslav in hčerka Bogomila naj bi ga varovala, ko je prišel na otoček Črtomir. V bojih med pripadniki krščanske in poganske vere je svetišče izginilo, ljudstvo je uničilo oltar in zgradilo cerkev. Bogomila je ostala z očetom pri novi cerkvi, Črtomir pa je po krstu pri slapu Savici odšel v Oglej in postal misijonar oglejskega patriarha med Slovenci. Strokovnjaki so na Blejskem otoku odkrili sledi prazgodovinske (11. do 8. st. pr. n. š.) in slovanske poselitve (9. do 10. st.).

Podružnica  sv. Andreja (Rečica)

Barokizirana cerkev iz 16. st. z ostanki taborskega obzidja. Slika F. Jelovška, baročna oprava.

RIBNO

Župnijska cerkev sv. Jakoba (Ribno)
Stavba je iz l. 1400, barokiziran prezbiterij iz druge polovice 15. st., v njem gotske freske iz okoli leta 1500.
Podružnična cerkev sv. Lenarta (Bodešče)
Gotski zvezdasto obokani prezbiterij in freske iz prve pol. 15. st., ladja s freskami iz začetka 16. st. (na sliki)

BOHINJSKA BELA

Župnijska cerkev sv. Marjete (Bohinjska Bela)
Zgrajena v začetku 17. st. v renesančnem slogu, nato v 18. st. barokizirana. Poslikave Antona Jebačina iz l. 1907.

Podružnična cerkev sv. Štefana (Kupljenik)
Stara božja pot, v jedru še srednjeveška gotska stavba.

GORJE

Župnijska cerkev sv. Jurija (Zgornje Gorje)
V jedru gotska, v 17. st. so jo prezidali v baročnem slogu, l. 1894 pa je bila prenovljena v neoromanskem slogu. Freske Matije Koželja, slike Janeza Šubica in Leopolda Layerja.

Podružnična cerkev sv. Miklavža (Mevkuž)
Gotski slog (16. st.) z baročnim zvonikom. Ohranjen je gotski prezbiterij.

Podružnična cerkev sv. Ožbolta (Spodnje Gorje)
Omenjena v začetku 16. st., v 17. st. barokizirana in l. 1844 predelana.

ZASIP

Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika (Zasip)

Prvič omenjena v 13. stoletju, verjetno še starejša, v jedru gotska stavba, močno prenovljena v baročnem slogu l. 1778. Dolga stoletja so bili patroni župnije Lambergarji z gradu Kamen pri Begunjah. Poslikava L

Josip Plemelj
Leta 1973 sta Društvo matematikov, fizikov in astronomov SR Slovenije in občina Radovljica postavila v parku pred Gostinsko šolo na Prešernovi cesti spomenik ob stoletnici rojstva Josipa Plemlja, matematika svetovnega slovesa na področju linearnih diferencialnih enačb in avtorja številnih strokovnih del iz čiste in uporabne matematike.

France Prešeren

V parku ob cesti k čolnarni in grajskemu kopališču pod župno cerkvijo stoji spomenik, ki ga je leta 1883 postavil Ljubljanski literarno – zabavni klub dr. Francetu Prešernu. To je prvi spomenik, s katerim je slovenski narod počastil svojega največjega pesnika.

Arnold Rikli

Spomenik začetniku zdraviliškega turizma na Bledu stoji na vrhu hriba Straža, ob Riklijevi trim stezi. Švicar Arnold Rikli je pred 150 leti na Bledu ustanovil ”Naravni zdravilni zavod”, ki je predstavljal svojevrstno metodo zdravljenja z motom:,,Voda seveda koristi, še več zrak in največ svetloba.” Vsako prvo nedeljo v mesecu juliju se pri njegovem spomeniku zberejo pohodniki Riklijevega pohoda na Stražo.

Izvoščki – “fijakerji”

Izvoščki oz. “fijakerji” vas lahko popeljejo na vožnjo okrog jezera in na Blejski grad. Možnih je tudi mnogo izletov v bližnjo in daljno okolico; do Vintgarja, skozi vasi Gorje, Podhom in Zasip ali pa skozi Mlino, Selo, Ribno, Bodešče in Koritno, kot tudi do igrišča za golf ali Šobca.

Tradicionalni prevozi na otok s “pletno”

Otoška cerkvica z zvončkom želja vabi k ogledu prav vsakega obiskovalca. Sem se boste najlažje zapeljali s tradicionalnim čolnom – pletno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.