Kostelski želodec je tipična kostelska velikonočna jed, ki jo je za praznike običajno pripravila skoraj vsaka gospodinja. Želodec ali danko so nadevali s kruhom, kosi prekajenega svinjskega mesa (šunko) in začimbami. Na mizo ga za veliko noč postavimo ohlajenega in narezanega na rezine skupaj s pirhi (kuhana jajca) in šunko ter z naribanim (lahko tudi na drobne koščke narezanim) hrenom ali mlado čebulo.
Sestavine:
1,5 kg starega kruha
20 jajc
50 g kvasa
300 g krače
šunke ali zarebrnic
400 g suhe slanine
sol
poper
žlica masti in olja
svinjski želodec ali dve debeli črevesi posušeni v dimu ali na zraku.
Priprava:
Želodec namočimo v mlačni vodi. Kruh, šunko in slanino zrežemo na kocke. Jajca in kvas razžvrkljamo, solimo, popramo in polijemo po kruhu, slanini in šunki. Vse rahlo premešamo, nadevamo želodec, ga zašpilimo ali zašijemo in položimo v pomaščen pekač. Želodec naj bo zmerno nadevan, sicer lahko poči. Počivati ga pustimo pol ure. Prelijemo ga z vročo maščobo in damo v peč, kjer ga pečemo pri 180 °C približno uro in pol, da lepo zarumeni. Med peko ga večkrat prebodemo in prelijemo z lastnim sokom.
Ponudniki: