Kolesarstvo po Sloveniji – kolesarske poti

KOLESARSTVO

Prva kolesa so se pojavila v naših krajih, okoli leta 1880, in to skoraj istočasno v Zagrebu, Beogradu in Ljubljani. V Ljubljani so ustanovili prvo kolesarsko organizacijo leta 1887, imenovano Klub slovenskih biciklistov, leta 1895 pa tudi Zvezo slovenskih kolesarjev.

Po prvi svetovni vojni je kolesarstvo postalo eno naših najbolj razširjenih športnih panog, ki je od začetka druge svetovne vojne zajemala več deset tisoč kolesarjev. Leta 1930 je v Sloveniji delovalo vsaj 22 kolesarskih klubov.

Vse do leta 1903 so se kolesarska tekmovanja odvijala na kolesarskih dirkališčih – velodromih, tistega leta pa je bila organizirana prva odprta dirka – Tour de France. Prva kolesarska dirka nasploh je bila leta 1868 v Parizu. Prva tekma na Slovenskem pa je bila leta 1887; potekala je do Šentvida do Ljubljane v dolžini 4 kilometrov. Zmagovalec jo je prekolesaril s povprečno hitrostjo 25 km/h.

ODKRIJ VZNEMIRLJIVOST MIRU: daleč stran

(Koča Antona Bavčerja na Čavnu – Selovec – Mala Lazna – preval Strgarija – Koča Antona Bavčerja na Čavnu)

Pot se začne pri planinski koči Antona Bavčerja na Čavnu. Tišina, mir in samo vi v objemu narave, odmaknjeni od mestnega hrupa in vrveža. Sprejmite izziv fizično zahtevne in naporne poti, ki vam omogoča tekmovanje s samim seboj in vas pelje po osrčju Trnovskega gozda.  Vstopite v svet skrivnosti in vegetacijskih posebnosti. Svojstvena kombinacija jelke, smreke, macesna in bukovega gozda, ki uspevajo skupaj z mediteranskim črnim gabrom in malim jesenom, pa tudi pestro število živalskih vrst, so odraz prepletanja vplivov celinskega in mediteranskega podnebja.  Več…

 S KOLESI PO SRCU SLOVENIJI

  • 32 RAZLIČNIH KOLESARSKIH POTI
  • 4 ZVRSTI KOLESARJENJA
  • 1.448 KM SKUPNE DOLŽINE POTI
  • ZA 26.290 M VZPONOV
  • ZA 91 UR KOLESARJENJA
  • NAD 100 NAMIGOV ZA OGLEDE
  • POTI POVEZUJEJO 17 OBČIN

Razgibano območje Srca Slovenije vzhodno od Ljubljane je s številnimi naravnimi lepotami in ohranjeno kulturno dediščino idealna izbira za kolesarski izlet ali počitnice. Prav za vsakega kolesarja se najde primerna pot. Vodič S kolesom po Srcu Slovenije ponuja široko paleto kolesarskih tur in vam tako omogoča lažjo izbiro kolesarskih izletov po Srcu Slovenije. Za treking kolesarje smo trase poti pripravili po stranskih poteh in ob zanimivih točkah, pri čemer smo izpostavili odseke, ki so primerni za družine. Cestne poti potekajo zgolj po asfaltnih cestah ter so daljše in zahtevnejše, za gorske kolesarje pa smo pripravili zelo razgibane možnosti po utrjenih gozdnih poteh, kolovozih in makadamskih cestah z vzponi različnih težavnosti. Poskrbeli smo, da vam v Srcu Slovenije na kolesu ne bo nikoli dolgčas – na voljo je namreč 1.448 km skupne dolžine poti za kar 91 ur kolesarjenja. Kolesarske poti potekajo skozi občine Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji, sem in tja pa se priključijo tudi na druge kolesarske poti v sosednjih občinah. Za vsako od poti smo pripravili ključne informacije – to je kratek opis, višinski profil trase, iz katerega je razvidna zahtevnost poti, ter namige za kratek oddih ob poti, med katerimi dajejo vodniku posebno vrednost predstavljene naravne in kulturne znamenitosti.

Simply Cycling Slovenia

SCS cycling holidays cater for all ages and abilities, families, single parent families, adults only groups, couples and singles. Our holidays take care of everything, leaving you free to relax and enjoy your day cycling at your own pace in the fresh air and sunshine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + nineteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.