Kolesarstvo gorenjska

BOHINJ

Pot po Bohinjskih vaseh

 
Najprej se podamo po levem bregu Save do vasi Brod, od koder nas pot vodi prek Senožet v Zgornjo Bohinjsko dolino. Asfaltirana cesta se pričenja šele v Sredniji vasi in se nadaljuje mimo Studora do Stare Fužine. Povratek do hotela ob vzhodni obali jezera.


Ob Savi in preko Dobrave

Save mimo senožet do ostankov Heminega plavža, kmalu se močno zoži in ponuja razna presenečenja od katerih močno izstopa 16 metrov visok slap Grmečica, ki ga lahko občudujemo tudi s ptičje perspektive, saj vodi preko trden mostiček. Pot nas nato vodi do zaselkov Log in Lepence ter ob vznožju Ajdovskega gradca do Boh. Bistrice. Mimo nekdanje Zoisove graščine krenemo prek Dobrave in se po gozdnih poteh ob robu doline vrnemo v Ribčev Laz.


Bohinjske planine

Do Koprivnika, kjer pričnemo kolesarjenje, nas pripelje kombi. Pot se najprej vzpne proti planini Goreljek. Rahel vzpon sledi še do planine Jelje in planine Konjska dolina, potem pa se prične cesta spuščati. S kolesom se peljemo prek planine Zajamniki in Praprotnice do Uskovnice. Spust po makadamski cesti do Srednje vasi in nato naprej po glavni cesti do hotela.


Pokljuka

Zahtevna celodnevna tura je namenjena pravim gorskim kolesarjem. Izlet poteka skozi Zgornjo dolino proti Pokljuki. V vasi Koprivnik se povzpnemo na Vodnikov razglednik. Pot nadaljujemo skozi stoletne pokljuške gozdove do planine Uskovnica. Tam si ogledamo sirarno, čaka pa nas tudi kosilo. Z Uskovnice sledimo gozdni cesti nazaj v dolino – v vas Studor in nazaj do jezera.


Prek Soriške planine na Primorsko

Kombi nas pripelje do križišča za Soriško planino, kjer se tudi pričenja makadamska cesta. Sledi vzpon po cesti speljani prek širnih gozdov Jelovice do Soriške planine, od koder se spustimo do Petrovega brda in naprej po stari cesti v Podbrdo. Povratek iz Podbrda z vlakom do Bohinjske Bistrice in s kolesi do Ribčevega Laza.


Gozdarska pot pod Bohinjskim grebenom

Kombi nas pripelje do vasi Ravne oz. do sredine smučišča Kobla. S kolesi se nato po gozdarski cesti počasi vzpenjamo vse od odcepa pešpoti na planino Poljana, od koder v spustu navzdol uživamo prav do Ribčevega Laza.


Dolina Voje  

Prečkamo znameniti most ob cerkvici sv. Janeza in se ob jezerski obali napotimo do Stare Fužine, od koder se po makadamski cesti zapeljemo do Voj. Kolovoz nas pripelje do konca doline, kjer je krajši postanek. Vračamo se po isti poti.

GORENJE VAS POLJANE 

Kolesarska pot ob Sori od Medvod do Žirov

Pot začnemo pri dvorcu Goričane pri Medvodah. Peljemo se po lokalni cesti do Škofje Loke, mimo vasi Sora, Draga, Gosleče, Pungert in Hosta. Pogled na levo tik pred vstopom v Škofjo Loko nam ponuja znamenit Puštal s cerkvijo sv. Križa. Na sotočju Poljanske in Selške Sore le?i zgodovinsko mesto Škofja Loka z dvema značilno razporejenima nizoma starih hiš (Spodnji trg in Mestni trg). Na križišču v Škofji Loki nadaljujemo pot po prednosti cesti, proti Gorenji vasi. Pot nadaljujemo po dolini Poljanske Sore (Poljanščice) – Poljanski dolini. S pogledi lahko ves čas spremljamo sakralne objekte in domačije na pobočjih. Omeniti velja Tavčarjevo domačijo Visoko z dvorcem, gospodarskim poslopjem, kozolcem, grobnico in spomenikom. Naprej nas pot vodi do žirov mimo vasi Poljane, Dobje, Srednja vas-Poljane, Gorenja vas, Podgora, Trebija, Fužine in Selo.


Kolesarska pot po stari Blegoški cesti 

Iz Škofje Loke se peljemo po Poljanski dolini in v Podpulfrci zavijemo na staro vojaško cesto. Na tej poti nas na preteklost spominjajo ostanki obcestnih kamnov, cesta pa je asfaltirana skoraj do vrha vzpona. Ta del poti je med kolesarji zelo priljubljen, poleg tega pa od tukaj vodi najkrajša pot na 1025 m visoki vrh Lubnik, kamor se je mo?no povzpeti – seveda peš. Kolesarjenje nadaljujemo po cesti, ki poteka pod grebenom, in se po 11,3 km vožnje od izhodišča prevesi navzdol. Makadamska pot je nekje slabše vzdr?evana, zato je priporočeno nekoliko več previdnosti. Po skoraj 16 km zopet zapeljemo na asfaltirano cesto, ki se začne vzpenjati. Počitek si lahko privoščimo le, če se ustavimo. Razgled na Selško dolino, Karavanke in Alpe pa v lepem dnevu očara vsakogar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.