Kaj imata skupnega Škrabec in Hrovača?

Kaj imata skupnega Škrabec in Hrovača? Vasice, ki bi si jih morali ogledati…

Prikazan je element 20170614_104724.jpgHrovača je majhna, a lično strnjena skupina hiš, ki leži napoti med Ribnico in Kočevjem. Na videz nič drugačna od tamkajšnjih zaselkov. Ko pa vas potka zapelje v srce vasice, opazite, da je ohranjanje tradicije tam na prvem mestu. Kaj neki ima to skupnega z luksuzom? Ima. Tam najdete tudi izjemno dobro ohranjeno in obnovljeno domačijo Škrabčevih, ki danes igra pomembno vlogo muzeja na prostem. Hkrati pa udobnost notranjosti in prefinjen okus številnim gostom pričara domačnost in luksuz obenem. Reportažo in več slik najdete tudi na www.luksuz.net.

 

Povezana slikaKo me je zadnjič tja mimo zapeljal opravek, nisem mogla, da se ne bi ustavila. Še niste slišali za ime Hrovača? Tudi za fižolov dan ne? Potem morate avgusta nujno tja na družinski izlet, mimogrede še v Ribnico, v grad recimo in po suho robo seveda. Če ne drugega, se Hrovača ponaša z nazivom najlepše slovenske vasi in to ni kar tako. Na glavnem vaškem trgu se nahaja Škrabčeva domačija z muzejem bivanske kulture konca 19. in začetka 20. stoletja. Na robu vasi pa stoji cerkev Svete Trojice s pokopališčem zgrajena leta 1909. V glavnem: Škrabčevi so v tistih krajih dobro poznani. In če je bil pred sto in več leti tam gonilec razvoja Anton Škrabec, ga je dobro nasledil Stanislav, nato pa Janez Škrabec, podjetnik mednarodnih razsežnosti.

Rezultat iskanja slik za hrovačaAnton Škrabec (1844), je z zglednim obdelovanjem zemlje in trgovanjem utrdil gospodarsko moč kmetije in zmogel šolati sinova Mihaela in Stanislava. Slednji je študiral teologijo in postal eden najpomembnejših jezikoslovcev slovenistov druge polovice 19. stoletja na Slovenskem.

Rezultat iskanja slik za hrovačaSkedenj, ki ga je mogoče videti s trga, je na Škrabčevi domačiji po prenovi dobil kulturno, komunikacijsko, medijsko in poslovno poslanstvo. Notranjščina je preurejena v prostorno seminarsko-galerijsko dvorano. Pred vhodom stojijo stebriščne skulpture Jakova Brdarja, Staneta Jarma, Matjaža Počivavška in Mirsada Begića. Leseni skedenj, grajen s sistemom lesene gradnje Riko hiše, je osrednji prostor programov in dogajanj, ki zapolnjujejo ter bogatijo prenovljene prostore domačije.

Rezultat iskanja slik za hrovačaKaj je mogoče narediti s pravim pristopom, pokaže tudi Boštjanova hiša. Stavba iz leta 1800, najstarejša ohranjena v Hrovači in prenovljena po konservatorskih standardih ter sodobnih bivanjskih pristopih, dodaja kompleksu Škrabčeve domačije prijazno nastanitveno enoto. Ureditev je sicer naravna, lesena, v sozvočju domačnosti, pa vendar izjemno razkošna. In ravno to dvoje, ki se prepleta, tuje goste, ki pogosto prenočujejo v Hrovači, tako zelo prevzame.

Na novo osmišljeni prostori Boštjanove hiše parafrazirajo naravno in kulturno krajino Ribniške doline, odzvanjajo detajle iz preteklosti in jih kombinirajo z najsodobnejšimi elementi ugodja in udobja. Zunanja podoba je zvesto ohranjena, prav tako stavbni volumen, ki se razširja v teraso ter urejen vrt s skulpturo Matjaža Počivavška.

In kot je mogoče tam prespati, dobiti zajtrk v posteljo, je mogoče ves kompleks tudi najeti. Za malo globlji žep seveda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.