Izšla deveta knjižica Vozni redi v Alpah

Izšla deveta knjižica Vozni redi v Alpah

V okviru Tedna Alpske konvencije je konec maja izšla že deveta knjižica Vozni redi v Alpah, ki vsebuje 71 prog avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah in tudi preko meja, poleg tega pa tudi nabor kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov. V sklopu akcije Ogenj v Alpah je izšla tudi brošura Zapeljan v gore.

Knjižica Vozni redi v Alpah, ki je izšla v 5000 izvodih, je v slovenski in angleški različici na voljo pri vseh partnerskih organizacijah, poleg tega pa je dostopna tudi v elektronski obliki na spletnih straneh partnerjev in prek QR-kode.

Projekt Vozni redi v Alpah se lahko poleg vsebinskega vidika, ki spodbuja uporabo javnega potniškega prometa, pohvali tudi s tem, da združuje interes 24 različnih partnerjev, ki skupaj sledijo ciljem trajnostne mobilnosti, s katero ustvarjajo pogoje za razvoj zelenega gospodarstva v gorskih območjih. Zavedajo se, da so učinki uporabe trajnostne mobilnosti dolgoročni in vidni šele po daljšem časovnem obdobju.

“V slovenskem alpskem prostoru na žalost še vedno naletimo na slabo povezanost nekaterih območij z javnim potniškim prometom, kot na primer v Kamniško-Savinjskih Alpah,” s sporočili iz Planinske zveze Slovenije in dodali, da morajo akterji in odločevalci na prometnem področju zavedati, da je spreminjanje potovalnih navad dolgotrajen proces, ki mora slediti potrebam lokalnega prebivalstva.

Občine se povezujejo in uvajajo lokalne ‘hop on-hop off’ avtobuse, ki lokalnemu prebivalstvu in turistom olajšajo mobilnost med občinami in znotraj njih. “Kljub vloženi energiji in viziji pa interes občin, domačinov, turističnih delavcev in turistov žal ni dovolj, da bi prebil okostenelost odgovornih deležnikov na državni ravni. S tem projektom želimo zato dregniti in spodbuditi sodelovanje različnih vpletenih na vseh ravneh od lokalne do državne ravni,” poudarjajo sodelujoči.

Letos so pomen trajnostne mobilnosti v občutljivem alpskem prostoru prepoznali Cipra Slovenija, Stalni sekretariat Alpske konvencije, Slovenska turistična organizacija, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Kärnten Bus in lokalne turistične organizacije Bled, Bohinj, Bovec, Idrija, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranj, Kranjska Gora, Ljubljana, Luče, Maribor, Preddvor, Radovljica, Slovenj Gradec, Solčavsko, Sotočje ter Tržič.

Vpliv individualnega prometa na kakovost zraka in druge okoljske komponente, kakovost bivanja in zdravje ljudi je v alpskem prostoru še večji kot v nižinskih, bolj prevetrenih pokrajinah. Zato so Cipra Slovenija, Planinska zveza Slovenije in Ekosklad, Slovenski okoljski sklad pripravili brošuro Zapeljan v gore z idejami za izlete, dostopne z javnim potniškim prometom.

 

V brošuri, ki je ena izmed aktivnosti projekta Ogenj v Alpah, je zbranih 14 pohodniško-kolesarskih izletov, ki so dostopni z vlakom, avtobusom in kolesom. Nabor izletov pokriva Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Škofjeloško-Cerkljansko hribovje in Julijske Alpe.

vir: krog.sta.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.