Festival Speculum Artium 2019 in DigitalBigScreen 2019

11. mednarodni festival novomedijske kulture

17. – 19. OKTOBER 2019

Enajsta edicija festivala bo v Delavskem domu Trbovlje potekala med 17. in 19. oktobrom letos s številnimi gosti s celega sveta.

Mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artiumpredstavlja avtorje in projekte na prepletu umetnosti, znanosti in tehnologije. 

Festival novomedijske kulture Speculum Artium je lansko leto praznoval deseto obletnico obstoja in v tem času se je uveljavil kot vodilni festival te vrste v Sloveniji, njegovo ime pa je znano tudi širom po svetu. V času svojega obstoja je gostil nekatera vodilna imena s področja visoke tehnologije, znanosti in umetnosti, kot so Hiroshi IshiguroHonda RoboticsStelarcVictoria Vesna, kot tudi domače umetnike kot so Robertina ŠebjaničSrečo Dragan in Laibach.

Prejšnje edicije festivala:

https://www.flickr.com/photos/104431348@N03/albums

Deseta obletnica je bila tudi priložnost za inventuro opravljenega dela in pogled v prihodnost festivala, ki je eden od le treh te vrste, ki jim Ministrstvo RS za kulturopriznava kakovost in relavantnost, zaradi česar mu nudi tudi finančno podporo pri izvedbi. V vodstvu festivala smo se odločili, da v duhu časa in razvoja tako vizualne kulture kot tehnologije, svoj fokus usmerimo v virtualne svetove in 3D okolja.

Eden nosilnih projektov letošnjega leta je tako Brain Computer Hackhaton, prvi tovrstni dogodek v Sloveniji. Poleg njega velja izpostaviti tudi projekt Tree, ki sta ga skupaj pripravila ameriška umetnika Milica Zec in Winslow Porter. Projekt izkorišča nove tehnologije in 3D okolja za angažiran pristop k zelo aktualni tematiki, kar zaščita okolja in klimatske spremembe gotovo so. S pomočjo 3D okolja, haptičnih vmesnikov in zvočnih efektov nas umetnika prestavita v položaj drevesa v tropskem deževnem gozdu. Občutimo lahko kako drevo raste v svojem okolju in kako nanj vplivajo klimatske razmere. Projekt je bil predstavljen na Svetovnem ekonomskem forumu 2018 v Davosu in je požel precej zanimanja med tam zbranimi vplivneži.

Prav tako se z virtualnimi svetovi ukvarja britanska umetnica Nicola Plant, ki bo na festivalu predstavila svoj projekt Parallax, ki preko zaznavanja gibanja in mimike posameznega obiskovalca, njihove misli v virtualnem okolju deli z vsemi ostalimi obiskovalci, s čimer preizkuša možnosti neverbalne komunikacije med ljudmi v svetu, ki se vse bolj pomika v navidezno resničnost. Meje v digitalnem okolju ruši tudi bolgarski novomedijski umetnik Ivan Petkov, ki se bo predstavil s svojo instalacijo My country, Your Country, ki omogoča obiskovalcem da na ekranu sami rišejo meje resničnih ali izmišljenih držav, s čimer izpostavlja dejstvo, da so meje v resnici umetna tvorba človeškega uma in ne nekaj naravnega.

Ob predstavitvi svetovne produkcije pa festival ne zamemarja tudi domačih novomedijskih umetnikov. Letos se bosta med drugim predstavila Saša Nemec, s projektom Inside/Outside in Boštjan Čadež, z VR inštalacijo PD4.

Več informacij na:

http://speculumartium.si

http://digitalbigscreen.si/

http://www.dd-trbovlje.si/

Zavod za kulturo DELAVSKI DOM TRBOVLJE, Trg svobode 11a, 1420 Trbovlje
GSM: 051 356 893,  E-pošta: info@dd-trbovlje.si

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.