Festival kraška gmajna – 12. april – 2. maj Kras, Škocjanske jame – Štanjel

Festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki v ospredje postavlja kraško gmajno v vseh letnih časih – pomlad, poletje, jesen, zima. Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše.

Četrtek, 12.4. 2018

Otovoritev festivala:
Posvet in javna razprava na temo Gradovi in njihova vloga v razvojnih priložnostih podeželja

Lokacija: Grad Štanjel

Ura: 18.00 – 20.00

Bogata arhitekturna zapuščina našega okolja ponuja mnogo potencialov, ki so lahko gibalo razvoja, vir zaslužka in navdih za ustvarjalnost lokalnega okolja. Številni zanimivi sogovorniki, bodo v pogovoru z Vesno Humar, novinarko Primorskih novic, predstavili različne uporabne vidike trajnostnih pristopov prepletanja kulturne in naravne dediščine s sodobnim življenjem domačinov. V pogovoru bosta sodelovali domačinki in dobri poznavalki napovedane teme, dr. Jasna Fakin Bajec (ZRC SAZU) in arhitektka Nataša Kolenc (vodja projekta RESTAURA), posebni gostji pa bosta Renata Martinčič, generalna direktorica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, in mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki bosta spregovorili o prednostih, ki jih za tiste, ki se želijo bolj dejavno vključiti v razvijanje inovativnih turističnih dejavnosti, prinašajo nove finančne spodbude ter prejeti certifikati odličnosti.

 

Sobota, 14. 4. in nedelja, 15. 4. 2018

Fotografska delavnica:

Očarljiva Lipica in zapeljiva narava Živega muzeja Krasa

Lokacija: Kobilarna Lipica in Živi muzej Krasa

Ura: 8.00 – 12.00

Na dvodnevni fotografski delavnici boste skozi fotografski objektiv odkrivali najbolj fotogenične kotičke mogočnega lipiškega posestva, kjer domuje 300 belih lipicancev, in se podali v neokrnjeno naravno Živega muzeja Krasa. Ob tem vam bo profesionalni fotograf razkrival trike in izkušnje, s katerimi boste posneli izvrstne fotografije.

Predavatelj Alan Kosmač je osrednji fotograf založbe Sidarta d. o. o., kjer skrbi za pokrajinsko fotografijo. Kot fotograf aktivno sodeluje z Javno agencijo SPIRIT Slovenija. Je dobitnik številnih nagrad, v letu 2018 je na 78. Mednarodnem salonu fotografije na Japonskem prejel prestižno nagrado, v sklopu katere ima dvoletno razstavo po vseh večjih mestih Japonske.

Delavnica je prilagojena znanju skupine. Min. št. udeležencev: 6, max.: 12.

Cena dvodnevne delavnice: 25 EUR/osebo

Vstopnina v Kobilarno Lipica za vse udeležence fotografske delavnice: odrasli: 9 EUR/osebo; otroci (5-18 let): 5 EUR/osebo, otroci (do 5 let): 1 EUR/osebo.

Doplačilo za vodeni ogled Kobilarne Lipica ter ogled uradnega treninga in predstave z lipicanci.

Prijave in informacije: tic.sezana@visitkras.info , 05 73 10 128 ali info@lipica.org , 05 73 91 696

 

Sobota 21. 4. 2018

Divji vrt na kraški gmajni:

Spoznavamo divje rastline v Parku Škocjanske jame – pohod

Lokacija: Zbirno mesto: Park Škocjanske jame, Škocjan – pri muzejih

Ura: 13.00 – 16.00

Park si bomo pod vodstvom priznane strokovnjakinje za uporabo užitnih divjih rastlin, biologinje Andreje Papež Kristanc, avtorice knjižne uspešnice Zeliščar na sprehodu, ogledali skozi oči uporabne botanike. Sprehodili se bomo po različnih rastiščih, malo po gmajni, malo ob reki in po travnikih, zanimive pa bodo tudi rastline, ki rastejo na in ob ruševinah gradu Školj. Spoznali bomo užitne, zdravilne in strupene rastline ter izvedeli, katere lahko brezskrbno nabiramo, pri katerih pa moramo biti bolj pozorni. Ob poizkušanju se vam bo odprl spekter novih okusov. Pohod bo tudi priložnost za nabiranje rastlin, ki jih bomo kasneje skupaj uporabili v kuhinji.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si 05 70 82 144

 

Skozi igro v svet divjih rastlin – otroška delavnica

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr’Nanetovh, Matavun 8

Ura: 13.00 – 16.00 in 16.00 – 18.00

Na poučni delavnice se bodo otroci skozi didaktične igre spoznali z najbolj pogostimi užitnimi rastlinam, se naučili njihova imena in si izdelali mini herbarij, ki jim bo v pomoč pri prepoznavanju užitnih rastlin.

 

Divja kulinarična delavnica

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr’Nanetovh, Matavun 8

Ura: 16.00 – 18.00

Na divji kuharski delavnici pod vodstvom priznane strokovnjakinje za uporabo užitnih divjih rastlin, biologinje Andreje Papež Kristanc, avtorice knjižne uspešnice Zeliščar na sprehodu, bomo razvrstili rastline, nabrane na pohodu, in ponovili njihova imena ter uporabnost. Če prej ne boste utegnili biti z nami, jih boste lahko tudi poizkusili. Poznavanje njihovih okusov nam bo namreč v pomoč pri naslednji nalogi – pripravi jedi z nenavadnega divjega menuja z naslovom Specialitete iz jamskih časov. Jedi bomo pripravili iz pretežno divjih in lokalnih sestavin.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si 05 70 82 144

 

Predavanje o divji hrani

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr’Nanetovh, Matavun 8

Ura: 18.00 – 19.00

Med predavanjem priznane strokovnjakinje za uporabo užitnih divjih rastlin, biologinje Andreje Papež Kristanc, avtorice knjižne uspešnice Zeliščar na sprehodu, bomo spoznali nekatere pomembnejše divje vrste rastlin skozi letne čase. Pogledali si bomo, na kakšne načine jih lahko vključimo v jedilnik in si napasli oči ob fotografijah jedi. Izvedeli boste tudi, s čim vse se ukvarjamo v Zavodu Divji vrt in kako se nam lahko pridružite.

 

Andreja Papež Kristanc je univerzitetna diplomirana biologinja, strokovnjakinja za uporabo užitnih divjih rastlin. Od prvih kulinaričnih poskusov s konca srednje šole se je v več kot 15 letih nato  temo nabralo že kar nekaj znanja. Fakulteto je zaključila z diplomskim delom z naslovom Uporaba divje rastočih rastlin v prehrani. Divja kulinarika je njena strast in nikoli ji ne zmanjka idej za nove eksperimente. Svoje znanje o divjih rastlinah je zbrala v knjigi Zeliščar na sprehodu, s pomočjo delavnic, predavanj in tečajev pa ga širi tudi v praksi. Z možem Lukom vodi Zavod za uporabno botaniko Divji vrt, v katerem se ukvarjajo z zdravilnimi, užitnimi in strupenimi divjimi rastlinami.

 

Nedelja, 22. 4. 2018

Javno vodstvo:

Grad Prem in gradovi ter dvorci doline reke Reke

Lokacija: Grad Prem

Ura: 16.00 – 19.00

Na gradu Prem, enem redkih ohranjenih gradov v dolini reke Reke, nas bo kustosinja Pokrajinskega muzeja Koper, enota Ilirska Bistrica Mateja Kakež skupaj s predstavnikom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Nova Gorica  popeljala skozi grad in predstavila muzejsko zbirko o gradovih in dvorcih doline reke Reke. Sledila bo predstavitev novo izdane zgibanke o Kettejevi poti od Ilirske Bistrice do Prema, nato pa se bomo sprehodili do spominske sobe Dragotina Ketteja v vasi Prem, kjer je ena od kontrolnih točk Kettejeve poti.

 

Četrtek, 26.4.2018

Razstava:

Natečaj Kraška hiša, razstava

Lokacija: Muzej Slovenskih filmskih igralcev, Divača

Ura: 19.00 – 20.00

Otvoritev razstave in podelitev nagrad za natečaj »Kraška hiša«. Otvoritev razstave nagrajenih del natečaja in podelitev nagrad sodelujoči na natečaju. Po podelitvi sledi ogled Škrateljnove domačije in dokumentarnega filma o gradovih.

 

Filmski večer:

Lokacija: Muzej Slovenskih filmskih igralcev, Divača

Ura: 20.00 – 22.00

Večer dokumentarnega filma v dvorani muzeja, kjer bo na ogled dokumentarec na temo gradov.

 

Sobota, 28.4.2018

Pogovorni večer:

Gradovi – potencial ali breme

Lokacija: Dvorana Rudolfa Cvetka, Senožeče

Ura: 19.00 – 21.00

Pogovorni večer na temo razvojnega potenciala gradov in njihove obnove na Krasu bo vodil Stojan Lipolt. Kot gostje, bodo na pogovornem večeru sodelovali člani Kulturnozgodovinskega društva Žovnek. Prostovoljci, ki že 25 let obnavljajo grad Žovnek in ozaveščajo Slovence o pomembnosti tega dela zgodovine.

 

Nedelja, 29.4.2018

Pohod:

Voden pohod po Grajski cesti

Lokacija: Zbirno mesto: pred Dvorano Rudolfa Cvetka, Senožeče

Ura: 9.00 – 12.00

Pohod vodi Vojko Franetič. Pot bo vodila med dvema propadlima graščinama, Mitnico, staro cerkvijo in starim srednjeveškim trgom. Pot bo vodila tudi na vrh grajske vzpetine po »djestencah«, stari grajski poti.  Pohod bo trajal približno tri ure in se bo zaključil pri dvorani Rudolfa Cvetka, kjer bo pohodnike pričakala malica in čaj.

 

 

Ponedeljek, 30.4. 2018

Pohod:

Botanični pohod dveh gradov Grad Rihemberk (Branik)  –  Grad Štanjel

Lokacija: Zbirno mesto 9:37 železniška postaja Branik oz. 10.00 Grad Rihemberk, Pohodniki se lahko v Branik pripeljejo z vlakom iz smeri Nove Gorice.

Ura: 9.37 – 14.30

Kraška gmajna je po številu vrst divjih rastlin eden najbogatejših prostorov v Evropi. Na poti od Branika do Štanjela, vmes se bomo ustavili na ogledu gradu Rihemberk, bomo spoznali vse faze, v kateri je za enkrat še gmajna ter se družili z najbolj znanimi ali posebnimi rastlinami. Ob prihodu v Štanjel pa nas bo razveselila kraška kuhinja na grajskem dvorišču.
Pohod vodi turistični vodnik Bogdan Macarol, ki je tudi biolog naravoslovec, raziskovalni novinar in promotor za trajnostno življenje.

Predviden prihod v Štanjel ob 14.30, pohod ni krožno speljan, povratek v Branik je mogoč z vlakom ob 14.50 ali 16.56.

Cena: 8,00 EUR in vključuje strokovno vodenje, ogled gradu Rihemberk in bon za degustacijo Divjih okusov Krasa na Gradu Štanjel.

Pri so-organizaciji pohoda sodeluje Mestna občina Nova Gorica.

Prijave in informacije: info@stanjel.eu 05 76 90 056

 

 

Kulinarični dogodek:

Divji okusi Krasa

Lokcaija: grajsko dvorišče, Štanjel

Ura: 12.00 – 17.00

V srednjeveški vasici Štanjel se bomo prepustili okusom divjih rastlin kraške gmajne, ki so sestavni del mediteransko obarvane kraške kuhinje. Na grajskem dvorišču bodo zadišali divji šparglji, melisa, različne koprive, luki … Kulinarična ponudba bo še oplemenitena z bogato izbiro domačih zeliščnih žganj, likerjev in čajev. V poznih popoldanskih urah bodo vaščani Štanjela postavili tudi mlaj, ob mraku pa bo zagorel tradicionalni kres.

Štanjel bo ves konec tedna v znamenju umetniške in kmečke tržnice, odprte bodo galerije in muzejske zbirke, organizirani pa tudi vodeni ogledi vasice.

Cena: degustacijski bon 5,00 EUR

Nosilec kulinaričnega sklopa prireditve Divji okusi Krasa na grajskem dvorišču v Štanjelu je Društvo Planta.

 

Sreda, 2. 5. 2018

Tematsko vodenje:

Arhitekt in urbanist Max Fabiani v Štanjelu

Lokacija: Zbirno mesto: TIC Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala

Ura: 15.00 – 16.30

Predstavitev arhitekta Maksa Fabianija ter njegove dediščine v Štanjelu bomo začeli z ogledom razstav Maks Fabiani in Adijo Dunaj, pozdravljen Štanjel!, ki slikovito predstavita Fabianijevo zgodbo. Pojasnita tudi njegovo bogato štanjelsko zapuščino, ki si jo bomo nato ogledali tudi na kraju samem. Izmed njegovih urbanističnih del je v Štanjel najbolj znan Ferrarijev vrt. Ogledali si bomo njegovo domišljeno terasasto ureditev in spoznali skrite funkcije bazena, ki so lahko zgled trajnostnega pristopa pri rabi vode tudi danes.

Vodila nas bo Nataša Kolenc, arhitektka, konservatorka in odlična poznavalka dela Maksa Fabijanija. Pretežno se ukvarja s stavbno dediščino in njenim vključevanjem v sodobno življenje.

Cena: 4,50 EUR

Pri so-organizaciji vodenja sodeluje Ustanova Max Fabijani.

Prijave in informacije: info@stanjel.eu 05 76 90 056

 

 

Kontakt:

TIC Štanjel T: 05 769 00 56
Razvojni center Divača T: 05 769 00 56
TIC Sežana T:05 731 01 28
Park Škocjanske jame T: 05 708 21 10
Kobilarna Lipica T: 05 7391 696
Organizatorji si pridružujejo pravico do spremembe programa. Udeležba na pohodih in delavnicah je na lastno odgovornost.

info@visitkras.info

www.visitkras.si/festivalkraskagmajna

Foto: arhiv organizatorjev in partnerjev

Organizatorji: Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Razvojni center Divača, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Javni zavod Kobilarna Lipica, Zavod Jerbas.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.