Festival Imago Sloveniae: koncertni teden 23. 7. – 27. 7. 2018

Festival Imago Sloveniae

med 23. 7. 2018 in 27. 7. 2018 vas vljudno vabimo na naslednje koncerte:

ponedeljek, 23. 7. – Splitski kitarski kvartet, Mestni muzej (Lj), ob 20.30;
petek, 27. 7. – Svetovni mladinski orkester Zoltána Kodályja, Slovenska filharmonija (Lj), ob 20.30;
petek, 27. 7. – Ton Risco European Quartet, Jazz oder – Stari trg (Lj), ob 20.30

Vstop prost.

0

POLETJE V STARI LJUBLJANI

Ponedeljek, 23. 7. 2018, ob 20.30
Mestni muzej, Ljubljana

SPLITSKI KITARSKI KVARTET (Hrvaška)

Kajo Milišićkitara
Josip Dragnićkitara
Goran Cetinić Koćakitara
Martin Andrijaševićkitara

Splitski kitarski kvartet je bil ustanovljen leta 2010, da bi obogatil kitarsko poustvarjalnost v Splitu in na Hrvaškem. Vsi štirje glasbeniki, ki igrajo v njem, so se izobraževali na splitskih glasbenih šolal in študirali na tamkajšnji Umetniški akademiji. Po večletnem neprekinjenem delovanju je kvartet presegel prvotni umetniški namen in razvil zavidljivo mednarodno koncertno dejavnost.
Poleg priredb in del, izvirno napisanih za tovrstno zasedbo, ansambel redno uvršča na spored tudi skladbe domačih avtorjev, saj je spodbujanje hrvaške skladateljske ustvarjalnosti eden izmed ciljev četverice glasbenikov.

Več>>>0

POLETJE V STARI LJUBLJANI

Petek, 27. 7. 2018, ob 20.30
Slovenska filharmonija, Ljubljana

SVETOVNI MLADINSKI ORKESTER ZOLTÁNA KODÁLYJA

Dirigent: Tamás Vásáry
Asistent dirigenta: Zoltán Bolyky

Ivana Damjanovklavir

Svetovni mladinski orkester Zoltána Kodályja je projektno orkestrsko telo v sklopu Poletne akademije za mlade glasbenike, ki jo že osemnajst let organizira Fakulteta za glasbo Univerze v Debrecenu. Ti poletni tečaji privabljajo talentirane glasbenike s celega sveta.

Umetniški vodja in dirigent orkestra je legendarni Tamás Vásáry, ki je kot koncertni pianist debitiral pri osmih letih, pri štirinajstih pa je zmagal na prvem tekmovanju Franza Liszta. Študiral je na budimpeški Akademiji Franza Liszta, kjer je pozneje postal asistent Zoltána Kodályja. Je prejemnik najvišjih madžarskih nagrad in odlikovanj, med drugim Kossuthove nagrade, častnega križa reda za zasluge republike Madžarske, zlate nagrade (podeljuje jo madžarski predsednik) ter odličja reda Cruciferi Sancti Stephani Regis.

Pianistka Ivana Damjanov je študentka drugega letnika Akademije umetnosti v Novem Sadu. Izpopolnjevala se je pri znanih pianistih, kot so Kemal Gekić, Natalija Trull, Svetlana Bogino, Aleksandar Serdar in Jacques Rouvier. Ponaša se z več kot štiridesetimi prvimi nagradami.

Več>>>0

JAZZ ODER

Petek, 27. 7. 2018, ob 20.30
Jazz oder – Stari trg, Ljubljana

TON RISCO EUROPEAN QUARTET (Španija, Hrvaška, Makedonija, Slovenija)

Ton Riscovibrafon
Ratko Zjacakitara
Martin Gjakonovskikontrabas
Jože Zadravecbobni

Za edinstven zvočni izraz zasedbe Ton Risco European Quartet je značilno stapljanje med različnimi vrstami glasbe. V glasbenem poreklu članov se jazzovske korenine prepletajo z moderno klasiko, glasbami sveta in svobodno improvizacijo. V njihovi glasbi se tako brišejo meje med notiranim gradivom in svobodno invencijo oziroma med izvirnim komponiranjem in sugestivno lepimi improvizacijami. Tako nastale zvočne krajine se vpenjajo med zgodovinskost in skrajne horizonte sodobne improvizirane glasbe.

Več>>0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.