Festival Imago Sloveniae: koncertni teden 20. 8. – 22. 8. 2018


FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE

V tednu od 20. 8. do 22. 8. 2018 vas vljudno vabimo na naslednje koncerte:

ponedeljek, 20. 8. – Maruta Staravoitava, Mestni muzej (Lj), ob 20.30;
torek, 21. 8. – Koncert orgelske in violinske glasbe »od baroka k romantiki«, Stolnica sv. Nikolaja (Lj), ob 20.30;
sreda, 22. 8. – Klavirski trio Amael, Mestni muzej (Lj), ob 20.30;

Vstop prost.

0

Poletje v stari Ljubljani

Ponedeljek, 20. 8. 2018, ob 20.30
Mestni muzej, Ljubljana

MARUTA STARAVOITAVA (Belorusija)

Maruta Staravoitavaflavta

Ponedeljkov recital je posebna glasbena priložnost, saj bomo z gostujočo poustvarjalko vstopili v barviti tonski svet solistične flavte. V svojem programskem izboru je gostja prepletla moderno senzibilnost z baročno umetelnostjo kontrapunkta (povzetega z »enoglasnim« glasbilom) in variiranja. Tako bomo med drugim prisluhnili virtuoznim Maraisovim variacijam na tematskem ogrodju folie, Bachovi orgelski umetnini v mojstrski transkripciji Salvatora Sciarrina, pa tudi značilni, s starodavnostjo spojeni poetiki skladatelja Andréja Joliveta, ki je posamezne skladbe iz niza Ascèses (1967) naslovil po besedilnih predlogah pesnika Max-Pola Foucheta in filozofa Pierra Teilharda de Chardina. Ob sklepu večera bo v flavtni različici zazvenela še tradicionalna hvalnica Bogorodica, povezana z zgodovinskim izročilom izvajalkine domovine (himna nekdanje Velike litovske kneževine).

Več>>>0

Poletje v stari Ljubljani

Torek, 21. 8. 2018, ob 20.30
Stolnica sv. Nikolaja, Ljubljana

KONCERT ORGELSKE IN VIOLINSKE GLASBE »OD BAROKA K ROMANTIKI« (Slovenija, Rusija)

Vasilij Meljnikovviolina
Pia Brodniksopran
Irina Rozanovaorgle

Violinist Vasilij Meljnikov je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku pri Olgi Parkomenko, učenki slovitega Davida Ojstraha, izpopolnjeval pa se je na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi. Od leta 1990 deluje v Sloveniji. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Od leta 1998 je član Ljubljanskega klavirskega tria. Med letoma 2004 in 2010 je bil koncertni mojster v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Je dobitnik Betettove nagrade (2005).

Sopranistka Pia Brodnik, diplomantka Univerze Wilfrid Laurier v Waterlooju v Kanadi, je doslej poustvarila več kot trideset opernih in gledaliških vlog, prek štirideset oratorijskih solističnih partov in nekaj sto samospevov na koncertih in festivalih doma, po Evropi in v Ameriki. Nastopila je z vodilnimi domačimi orkestri, z orkestrom Troupe Romande iz Ženeve, orkestrom Narodnega gledališča v Opavi, Londonskim simfoničnim orkestrom in drugimi. Posnela je šest solističnih zgoščenk in krstila številne novitete slovenskih skladateljev.

Ruska organistka Irina Rozanova je prejemnica nagrad na mednarodnih orgelskih tekmovanjih v Rusiji, Bolgariji in Italiji. Leta 2010 je zaključila specializacijo na Državnem konservatoriju Rimski-Korsakova v Sankt Peterburgu. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri najuglednejših organistih. Nastopa kot solistka, pa tudi z različnimi komornimi zasedbami ter orkestri in zbori, v Rusiji in tujini.

Več>>>0

Poletje v stari Ljubljani

Sreda, 22. 8. 2018, ob 20.30
Mestni muzej, Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO AMAEL

Volodja Balžalorskyviolina
Damir Hamidulinviolončelo
Zoltan Peterklavir

Klavirski trio Amael deluje od leta 2000. Mednarodni ugled si je pridobil z nastopi na mednarodnih festivalih (Forfest v Kroměřížu, Spectrum v Münchnu, Mask Fest v San Marinu, Griegov festival v Bergnu, Nuovi Spazi Musicali v Rimu, Foyer européen v Luxemburgu itn.) in s koncerti v uglednih avditorijih, med drugim v newyorški dvorani Carnegie in v kulturnem centru The Forge v Londonu. Zasedba je na gostovanjih zmeraj izvajala tudi slovensko sodobno glasbo in tako prispevala k njeni mednarodni uveljavitvi. Tudi na tem koncertnem večeru bosta (poleg umetnin Schuberta in Smetane) zazveneli slovenski skladbi ‒ Kopačeva iz leta 2009 in Lazarjeva iz leta 2001, napisana posebej za Trio Amael.

Več>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.