Festival Imago Sloveniae: koncertni teden 1.8. – 3. 8. 2018

Festival Imago Sloveniae

 

sreda, 1. 8. – Projekt Lacrimae / Solze, Mestni muzej (Lj), ob 20.30;
petek, 3. 8. – Koncert v spomin Primožu Lorenzu: štipendisti Fundacije Viktorija, Mestni muzej (Lj), ob 20.30;
petek, 3. 8. – Veronika Kumar kvintet, Jazz oder – Stari trg (Lj), ob 20.30

Vstop prost.

0

POLETJE V STARI LJUBLJANI

Sreda, 1. 8. 2018, ob 20.30
Mestni muzej, Ljubljana

PROJEKT LACRIMAE / SOLZE

Nataša Trčeksopran
Una Koširflavta
Mojca Trilarviolina
Jaka Trilarviolončelo
Izidor Erazem Grafenauerkitara

Pesemsko obarvani koncert je zasnovan na kontrastu med staro glasbo in glasbo druge polovice 20. stoletja, naravnan pa k skladateljskim odgovorom na brezčasno tematiko in k resonancam med umetninami, nastalimi v večststoletnem časovnem razmiku. Spored oklepata deli sodobne grške skladateljice Kaliope Cupaki ‒ Zarja, napisana za renesančno kljunasto flavto, ki nam pričara sončni vzhod, ter skladba za glas, tenorsko kljunasto flavto in violino Sapfine solze, ki vsebuje fragmente poezije antične grške pesnice Sapfo. Skozi celoten večer pa se kot rdeča nit vije vokalni cikel Benjamina Brittna Kitajske pesmi za kitaro in glas. V besedilih kitajskih pesnikov (v angleškem prevodu), ki jih je uglasbil Britten, najdemo za skladatelja značilne vsebinske poudarke, kot so minevanje, staranje, izguba nedolžnosti, nostalgija, ljubezen. Vsaki izmed Brittnovih pesmi v sporedu sledi glasbeni odgovor ‒ iz renesančnega oziroma baročnega obdobja izbrana skladba, ki se navezuje na svojo predhodnico s podobno tematiko.

Več>>>0

POLETJE V STARI LJUBLJANI

Petek, 3. 8. 2018, ob 20.30
Mestni muzej, Ljubljana

KONCERT V SPOMIN PRIMOŽU LORENZU: ŠTIPENDISTI FUNDACIJE VIKTORIJA

Maruša Brezavšček, kljunasta flavta
Oskar Longyka, violina
Sebastian Bertoncelj, violončelo
Maja Klinarklavir

Z nastopom mladih glasbenikov, nad katerimi bdi Fundacija Viktoria, želimo počastiti spomin na Primoža Lorenza (1942‒2007). V slovenski kulturi ostaja zapisan kot pianist, pedagog, izvrsten komorni muzik in član legendarnega Tria Lorenz, zasedbe, ki je pet desetletij bogatila domači in mednarodni glasbeni prostor ter ponesla slovensko glasbo v številne države po svetu. V Ljubljani rojenega umetnika, ki je bil zelo navezan na rojstno mesto, vsekakor ohranjamo v spominu tudi kot človeka posebne energije in vizije, iz katerih je vzklil nacionalni projekt, sčasoma poimenovan Imago Sloveniae in razraščen v kulturno mrežo petindvajsetih občin ‒ v pravo gibanje, ki vdihuje snovni (nepremični) zapuščini dodano vrednost z nesnovno (glasbeno) lepoto.

Letos obhaja projekt Imago Sloveniae tridesetletnico. V obuditev že nekoliko odmaknjenega časa začetkov se vpleta čustvenost ob pogledu na ohranjeni rokopisni dokument, v katerem Primož Lorenz lastnoročno vabi somišljenike na ustanovno srečanje Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra (1988). Civilna pobuda, ki je prepoznala historično tkivo slovenske prestolnice kot vrhunsko dobrino žive kulture, je bila v ozračju naraščajoče slovenske politične samozavesti deležna širše podpore in je prevrednotila skupni odnos do dediščine. Še naprej pa sta bila odločilna entuziazem in strokovna prodornost posameznikov. Primož Lorenz si je zamislil mestno jedro kot prizorišče glasbenega vrvenja v visoko artikulirani obliki. Zasnoval je festivala Poletje v stari Ljubljaniin Noči v stari Ljubljani, ki imata kot cikla tudi danes osrednje mesto v naši programski ponudbi. Od tod je bil le korak do Ustanove Imago Sloveniae (1994), do vseslovenske in mednarodne izmenjave vsebin kot »modusa«, v katerem glasbeno diha kulturna krajina. Vse to je tudi Lorenčeva zapuščina in podoba ideje, ki živi. Primožu Lorenzu smo zanjo hvaležni.

Več>>>0

JAZZ ODER

Petek, 3. 8. 2018, ob 20.30
Jazz oder – Stari trg, Ljubljana

VERONIKA KUMAR KVINTET

Veronika Kumarvokal
Tobija Hudnikkitara
Rebeka Zajcklavir
Jošt Lampretkontrabas
Luka Matić, bobni

Umetniška pot Veronike Kumar, pevke žametnega in unikatnega glasu, se je začela leta 2011 na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorici Nadi Žgur. Leta 2014 je bila glasbenica sprejeta na Konservatorij v Amsterdamu (smer jazz vokal), kjer je izpopolnila svoje znanje in začela pisati avtorsko glasbo. Udeležila se je več ustvarjalno-izobraževalnih srečanj in delavnic, kjer je imela priložnost sodelovati z vrhunskimi svetovnimi glasbeniki (Joe Sanders, Gregory Hutchinson, Shai Maestro, Charles Altura, Philip Dizack, Olga Konkova, Ulf Bandgren). Nastopila je s priznanimi glasbeniki, kot so Drago Gajo, Blaž Jurjevčič, Nikola Matošič, Miha Koren, Gašper Bertoncelj, Anže Vrabec, Erik Marenče, Rok Zalokar, Nejc Škofic, Rebeka Zajc, Žiga Smrdel, Primož Podobnik, Rok Nemanič in številni drugi. Trenutno študira in ustvarja v Amsterdamu.

Več>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.