Evropska komisija 18-letnikom znova ponuja brezplačne vozovnice

Bruselj, 3. maja – Evropska komisija 18-letnikom, ki si želijo prepotovati Evropo, v okviru pobude DiscoverEU znova ponuja brezplačne vozovnice. Mladi se morajo za vozovnice prijaviti do 16. maja, staro celino pa bodo lahko raziskovali med 1. avgustom in 31. januarjem prihodnje leto.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, želijo po lanskem uspešnemu prvemu letu pobude letos izboljšati učne razsežnosti projekta. Udeleženci bodo tako prejeli informacije in potovalne nasvete glede krajev, ki jih lahko obiščejo v Evropi. Zainteresirani 18-letniki lahko prejmejo tudi potovalni dnevnik, v katerem lahko beležijo svoje vtise in razmišljanja, med svojimi potovanji pa bodo imeli možnost sodelovati v organiziranih dejavnostih za krepitev skupnosti.

Kandidati morajo biti rojeni med vključno 2. julijem 2000 in vključno 1. julijem 2001 ter na voljo za potovanje med letošnjim 1. avgustom in 31. januarjem 2020 za največ 30 dni. Zainteresirani se lahko prijavijo prek evropskega mladinskega portala, ocenjevalni odbor pa bo ocenil prijave in izbral prejemnike. Kandidati bodo o rezultatih izbora uradno obveščeni junija.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, si komisija prizadeva, da bi bila pobuda DiscoverEU bolj vključujoča in dostopna za vse s preoblikovanjem postopka prijave, tako da je še bolj enostaven za zainteresirane, kot tudi z nasveti za cenovno ugodna potovanja in upoštevanjem potreb mladih invalidov, da se tudi njim omogoči potovanje.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupinah največ petih oseb. Praviloma bodo potovali z vlakom, za čim večjo dostopnost vseh predelov celine pa lahko uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus, trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali otokov, ki so del EU, so dodali.

Pobuda DiscoverEU je zaživela junija lani. Med julijem in septembrom 2018 je Evropo prepotovalo okoli 15.000 mladih, zaradi velikega zanimanja pa je nato jeseni Evropska komisija izbrala še 14.536 prejemnikov brezplačnih vozovnic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.