Dogodki na Ptuju

SPOZNAJ POSEBNOSTI PTUJA IN NJEGOVE OKOLICE

KLOPOTEC, NJEGOV NASTANEK IN TRADICIJA NA PTUJSKEM

Trgatve na Ptujskem so skoraj že minile in vinogradniki so skozi vso leto pridno skrbeli za svojo vinsko trto. Posebno skrb so pri tem posvečali odganjanju ptičev iz vinograda oz. z drugih zorečih plodov, le ta pa  seže v sam začetek vinogradništva oz. v čas pred našim štetjem. O tem govori Sveto pismo, pa tudi eden najpomembnejših rimskih pesnikov Vergil v pesnitvi Bukolika in Georgika, ki jo je napisal leta 36. pr.n.št. Bolj podrobno je skrb za vinsko trto in odganjanje ptičev iz vinogradov zapisana konec 17. stoletja v nemški knjigi Georgica curiosa aucta (Nurnberg, 1695).
Iz vsega omenjenega je razbrati, da je človek že v preteklosti svojemu pridelku in vinogradu posvečal posebno pozornost. Največja nadloga v času zorenja grozdja so takrat predstavljale divje in domače živali pa tudi tatovi. V pisnih virih je zaslediti, da so že v 17. stoletju najemali posebne čuvaje vinogradov, na našem področju pa so bili to ovtarji. Za odganjanje živali so takrat uporabljali predvsem hrup in ropot, v prej omenjeni knjigi Georgica curiosa aucta pa je prva upodobitev našemu klopotcu podobne naprave.
Podrobnosti

POSEBEJ IZPOSTAVLJAMO

500. PRAZNOVANJE NAŠE DEDIŠČINE (SVEČANA PRIREDITEV)

Društvo Steza in Evangelijska Binkoštna Cerkev Izvir vabita v petek 19. oktobra 2018, ob 19.00 v Kulturno dvorano Gimnazije Ptu na nepozabno glasbeno-dramsko predstavo ob 500. obletnici reformacije z naslovom 500. praznovanje naše dediščine.
V petek 19. oktobra 2018, ob 19. uri bodo prestavo lahko uživali tudi Ptujčani v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj. Letošnja prireditev bo prav tako kot lani potekala pod naslovom Reformacija srca. Slišali bomo odlično gospel, pop glasbo in prisluhnili drami, ki sta jo napisala Todd Hunnicutt in Lin Sexton. Todd Hunnicutt, ki prihaja iz Kalifornije in že 17 let živi v Sloveniji, je vrsto let vodil turneje ameriških gospel skupin na koncertih ob dnevu reformacije, saj kot diplomirani zgodovinar raziskuje in spoštuje našo bogato dediščino. Zadnja leta pa tesno sodeluje s slovenskimi izvajalci.
Podrobnosti

OGLEJTE SI V PRIHAJAJOČEM TEDNU

PRAVLJIČNO SRCE (IGRA ZA MLADINO)

Pravljično srce je igra za mladino, ki nas na magičen način popelje v svet najstnikov, njihovih čustev in trenutka odraščanja. Protagonista, ki se »slučajno« na to noč srečata v zapuščenem kulturnem domu, se soočata z mnogimi čustvenimi problemi, ki izhajajo iz njunih družin.
Podrobnosti

JERNEJ FORBICI (RAZSTAVA)

Razstava Jerneja Forbicija Dobrodošli na zadnji predstavi – Prekleta lakota za zlatom, predstavlja in dopolnjuje niz projektov zadnjih dveh let, kateri se ukvarjajo predvsem z vzroki in posledicami globalnega segrevanja. Na ogled postavlja slike, kipe in fotografije, posebno mesto na razstavi pa pripada veliki instalaciji Herbarium – Auri Sacra Fames.
Podrobnosti

JESENSKI ŽIVŽAV 2018

Društvo prijateljev mladine Ptuj vabi v soboto, 6. oktobra 2018, od 15.00 do 18.00, v OŠ Ljudski vrt na tradicionalni Jesenski ŽIVŽAV z naslovom Čebelica in njeni prijatelji žužki.
Podrobnosti

OTROŠKO JESENSKO USTVARJANJE

Društva Steza vabi na delavnice za otroke od 6. leta z naslovom Otroci štejejo: Jesensko ustvarjanje, ki bodo v sredo, 3. oktobra 2018, od 16.30 do 18.00  v prostorih Doma krajanov Četrtne skupnosti Ljudski vrt.
Podrobnosti

PRAVLJIČNA URICA Z JOGO

Knjižnica Ptuj vabi v četrtek, 4. oktobra 2018, ob 17. uri na Pravljično uro z jogo, ki bo v pravljični sobi mladinskega oddelka. Pravljice z jogo – umirjajo in dobro denejo za telo, uho in duha. Izvajata jih pravljičarka Liljana Klemenčič in inštruktorica joge Sonja Trplan.
Podrobnosti

LJUDSKE PRIPOVEDNE PESMI (KONCERT)

Zavod za razvoj Haloz vljudno vabi v četrtek, 4. oktobra 2018, ob 18.00 na Viničarijo Gorca v Podlehniku na Koncert Bogdane Herman z naslovom Ljudske pripovedne pesmi.
Podrobnosti

RAZSTAVA EXLIBRISOV SAŠE ŠANTLA

Vljudno vabljeni v petek, 5. oktobra 2018, ob 19. uri v razstavišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na odprtje razstave exlibrisov Saše Šantla (avtor: Igor Longyka). Saša Šantel ima v naši umetnostni zgodovini posebno mesto kot pionir moderne slovenske grafike.
Podrobnosti

KLUBSKI MARATON RADIA ŠTUDENT 2018

Fürstova hiša vljudno vabi v soboto, 6. oktobra 2018, ob 20.00 na izjemen koncert oz. Klubski maraton Radia Študent 2018: Balans in Samuel Blues. Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije.
Podrobnosti

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.