BODI DEL GORA – GIBANJE V GORAH POZIMI, preventivna delavnica o varnem in spoštljivem gibanju v gorah – Bohinj

logo-tnp.png

BODI DEL GORA – GIBANJE V GORAH POZIMI

preventivno izobraževanje za varno in spoštljivo gibanje v zasneženih gorah
sobota, 2.2.2019, ob 8.30, Center TNP Bohinj, Stara Fužina, teren na Pokljuki

cloud.jpg
Vabljeni na preventivno izobraževanje za varno in spoštljivo gibanje v zasneženih gorah, ki ga JZ Triglavski narodni park pripravlja skupaj z  z Vertical Adventures, v soboto, 2. februarja 2019, ob 8.30 v Centru TNP Bohinj. Teoretičnemu delu bo sledil praktični del na terenu. 

V naravo in hribe ne hodimo samo poleti, ampak tudi v zimskem času, ko so gore še posebej lepe in vabljive.  Ob izletu v gore pozimi pa je zaradi varnosti potrebno upoštevati nekaj priporočil. Pozimi so dnevi krajši, zato lahko tura, ki smo jo poleti z lahkoto opravili v parih urah, lahko traja ves dan. Običajno je pozimi v visokogorju sneg, kar otežuje hojo, večina poti postane zelo zahtevnih, potrebno je uporabljati dereze in cepin, mnogokrat pa se na turo odpravimo s smučmi. Vse to zahteva ustrezno znanje in usposobljenost. Ob obilnem sneženju, odjugi ali v hudem vetru se pojavlja nevarnost plazov, lahko pa ga sprožimo tudi sami. Ob ustreznem znanju, primerni opremi in dobri telesni pripravljenosti so možnosti za nesrečo minimalne.

Zima pa je tudi čas, ko narava počiva in njeni prebivalci varčujejo z energijo. Kako se v visokogorju obnašati, da jih čim manj motimo?

Enodnevna delavnica varnega in spoštljivega gibanja v zasneženih gorah v Bohinju je razdeljena na dva dela.
 

Prvi del zajema 2 uri teoretičnega predavanja. Pregledali bomo ključne dejavnike, ki so pomembni pri oceni varnosti ter določanju smeri spusta. Poleg klasične ocene snega, zakonitosti njegovega preobražanja in kaj na to vpliva, nevarnih situacij za nastanek plazov ter testov snežne odeje, bo poudarek na posebnostih pri prvi pomoči pri reševanju iz snežnih plazov, pregledali pa bomo tudi osnovno opremo v nahrbtniku in načrtovanje ture od doma.

Predaval bo izkušen vodnik Rok Zalokar (Vertical Adventures), ki je del pro teama pri Piepsu (vodilno podjetje na področju plazovne opreme), zato ima odličen vpogled tudi v ta segment razvoja, ki ga bo z veseljem delil tudi z vami.

Aleš Zdešar iz strokovne službe JZTNP pa bo predstavil značilnosti živalskih vrst, ki so v zimskem času najbolj izpostavljene vplivom človekovih dejavnosti, aktivnosti javnega zavoda za zagotavljanje ugodnega stanja teh vrst in priporočila za čim bolj nemoteče obiskovanje gora pozimi.

Drugi del bo potekal na terenu. Pogledali si bomo, kako predvidevati terenske pasti v praksi, kako se gibati po terenu, ogledali si bomo najučinkovitejše teste stabilnosti, naredili prerez in se posvetili postopkom reševanja, iskanju z žolno,… Delamo s pomočjo training padov, in ART postaje (Avalanche Rescue Training Station) ki jih za vadbo uporabljajo strokovnjaki zato je vaja reševanja toliko bolj učinkovita.

Dobimo se ob 8.30 v Bohinju, v Centru TNP Bohinj, Stara Fužina 37-38. Terenski del delavnice bo potekal na Pokljuki. 
 

Potrebna oprema za teren: primerna zimska oblačila, plazovni trojček (sonda, lopata ter žolna). V primeru, da nimate plazovnega trojčka (žolna, lopata, sonda), sporočite, da jih prinesemo na delavnico – izposoja je brezplačna.

Teoretični del je brezplačen in se ga lahko udeležite brez predhodne prijave in tudi v primeru, da se terena ne boste udeležili!

Za praktični del je potrebna kotizacija v višini 80 EUR/osebo in prijava do zapolnitve prostih mest na: info@vertical-adventures.si ali na 040 839 471

Sporočite tudi, če nimate lastnega prevoza izpred Centra TNP Bohinj na Pokljuko.

VA logo701

LNV glavni7

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.