alpMedia Ozelenitev gospodarstva – Novice iz Alp

CIPRA logo

alpMedia Ozelenitev gospodarstva – Novice iz Alp

 

 

 

Ozelenitev gospodarstva

Šesto poročilo o stanju Alp je izšlo z naslovom Ozelenitev gospodarstva v alpski regiji. Prve ideje, kako v praksi udejanjiti priporočila, izdelana na podlagi sklepov omenjenega poročila, so bile že zbrane na nedavni alpski konferenci.

Več…


Stališče

Biotska raznovrstnost: manj govora, več dejanj!

Biotska raznovrstnost: manj govora, več dejanj!

22. maja obeležujemo mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Kot pravi Martha Dunbar, projektna vodja za področje biotske raznovrstnosti in pokrajine pri CIPRI International, procesa zmanjševanja biotske raznovrstnosti tudi v letu 2017 ne bomo uspeli zaustaviti.

Več…


Novice iz CIPRE

Z zagnanostjo v leto alpskega mesta

Z zagnanostjo v leto alpskega mesta

Konec aprila je italijanski Tolmezzo/Tolmeč postal alpsko mesto leta 2017, obenem se je začel izvajati projekt Tour des Villes. Letni program društva Alpsko mesto leta tudi sicer obljublja veliko, Tolmezzo pa je podelitev naziva že upravičil.

Več…

Pionirji na področju turizma

Pionirji na področju turizma

Da lahko trajnostni turizem v Alpah prinaša uspeh, kažejo nenavadni projekti iz Švice, ki so prejeli nagrado CIPRE Švica za leto 2017.

Več…


Novice iz Alp

Ni snega, ni denarja

Ni snega, ni denarja

Za proračun francoske občine Saint-Pierre-de-Chartreuse je značilen visok primanjkljaj. Občina, ki spada k zimskošportnemu središču Chartreuse, se je zdaj znašla pod nadzorom države.

Več…

Skupaj za ohranitev vaške trgovine

Skupaj za ohranitev vaške trgovine

Skupina prebivalcev je v francoskem kraju Saint-Martin-de-la-Cluze prevzela vaško trgovino. Delovanje Epicerie-Bar Chez Jeanne je bilo na novo zasnovano, to pa zdaj prinaša koristi vsem vaščanom.

Več…

Alpska konvencija odpira vprašanje enakosti spolov

Alpska konvencija odpira vprašanje enakosti spolov

Avstrijsko predsedstvo je z mednarodno konferenco in deklaracijo o vlogi žensk v gorskih regijah na dnevni red Alpske konvencije postavilo novo temo, s tem pa vzbudilo velika pričakovanja. Kateri so naslednji koraki?

Več…

Nič več hrupa motornih vozil

Nič več hrupa motornih vozil

Prepoved vožnje za motorna vozila je v dolini Valle Maira v Italiji odprla nove možnosti turističnemu razvoju – hrupna vozila so preteklost.

Več…

Na zavarovanem območju narave povezave med smučiščema ne bo

Na zavarovanem območju narave povezave med smučiščema ne bo

Aprila je Zvezna dežela Zgornja Avstrija javnosti predstavila pravno mnenje o načrtovani širitvi smučišča Höss – Wurzeralm, s tem pa je ta primer zaključen.

Več…

Prireditve

Festival cvetja Bohinj, 26.05.-11.06.2017, Bohinj/SL. Več…

V Alpe po navdih – Dan Alpske konvencije, 27.05.2017, Mojstrana/SL. Več…

Bohinjske folklorne skupine, 27.05.-03.07.2017, Bohinj/SL. Več…

Save the date: O vizijah, ki povezujejo in akcijah, ki učinkujejo. 23.-24.06.2017, Budoia/I. Več…

Mladi na vrhu 2017!, 11.-12.07.2017, Alpe. Več…

Sajni res, pa je!

Nepričakovana vrnitev ledenikov! Misel, da bi tak časopisni naslov v Alpah morda nekega dne poskrbel za izbruhe navdušenja, se sploh ne zdi več tako absurdna, odkar se je dejansko zgodil podoben čudež: pred nekaj tedni je na majhnem irskem otoku Acaill narava vrnila 300 metrov dolgo peščeno obalo pred vasjo Dooagh, potem ko je ta leta 1984 tako rekoč čez noč izginila v globinah morja. Močan severni veter in nenavadno močna plima sta za veliko noč naplavila pesek in prebivalcem vrnila plažo, s tem pa tudi turizem. V Alpah nam torej le ostaja upanje, da bodo aprilske in majske vremenske kapriole pokazale svojo moč in kmalu poskrbele za, kot mu pravimo, čudež narave. Več…

Informacije o Alpah, ki jih objavlja alpMedia, so dragocene in mi veliko pomenijo. Zato sem se odločil/odločila finančno podpreti ekipo alpMedie, saj bo tako njeno poročanje še bolj pristno, temeljito in poučno. > Bančne zveze

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.