alpMedia: Novice iz Alp

Če glasila ne morete odpreti, prosimo  kliknite tukaj…

CIPRA logo

alpMedia Newsletter 03/2017, 12.4.2017

Tranzitni promet: Gotthard z delnim uspehom

Tranzitni promet: Gotthard z delnim uspehom

Gotthard je dosegel rekordni najnižji delež čezalpskega tovornega prometa, odkar so v Švici sprejeli zakon o preusmeritvi tovora na železnico. Število tovornih vozil, ki potujejo prek prelaza Brenner, pa se še naprej povečuje.

Več…


Stališče

Stališče: Stran s stereotipi o delitvi na ženske in moške vloge

Stran s stereotipi o delitvi na ženske in moške vloge

Vprašanje enakosti spolov je še vedno domena žensk. Pri tem obstaja dovolj razlogov, da bi se ga moralo obravnavati kot zadevo, ki se navezuje na vse segmente družbe. Če bi to uspelo, bi imeli korist vsi, še zlasti v Alpah, je prepričana Barbara Wülser, namestnica direktorja CIPRE International.

Več…


Novice iz CIPRE

Prostorske sfere v Alpah: naravne meje, brezmejne možnosti?t die CIPRA an

Prostorske sfere v Alpah: naravne meje, brezmejne možnosti?

Območja z izjemnim potencialom, ki so podvržena velikim pritiskom z vidika rabe, so zoperstavljena obrobnim pokrajinam, ki beležijo visoko stopnjo odseljevanja.

Več…

Pozor, snemamo! Varstvo podnebja skozi igro

Pozor, snemamo! Varstvo podnebja skozi igro

V varstvu okolja lahko vsi odigramo pionirsko vlogo. Kako? Oglejte si kratki film 100max, ki so ga pripravili pri CIPRI International.

Več…

Povezani za Alpe

Povezani za Alpe

CIPRA je manjša organizacija s široko razvejano mrežo – kako ta ljudem omogoča skupno reševanje izzivov v Alpah, si je mogoče prebrati v letnem poročilu.

Več…


Novice iz Alp

V bojazni za bavarski Alpski načrt

V bojazni za bavarski Alpski načrt

Konflikt, ki je nastal zaradi primera Riedberger Horn, stopa v naslednjo fazo, saj se bodo kmalu začela javna zaslišanja. Na podlagi teh bo bavarski parlament sprejel odločitev o nadaljnji usodi Alpskega načrta, s tem pa tudi o vzpostavitvi povezave med smučiščema na območju Riedberger Horna.

Več…

Zastrupljeni ledeniki

Zastrupljeni ledeniki

Pesticidi, herbicidi, zdravila … Snovi, ki jih lahko najdemo tudi na več kot 2.700 metrih nadmorske višine, so zelo raznovrstne in to je opazno tudi v vodah, ki se z ledenika stekajo v dolino.

Več…

Veslamo za modro srce Evrope!

Veslamo za modro srce Evrope!

Konec marca se je v Sloveniji začela največja akcija na področju varstva voda v Evropi Balkan Rivers Tour, katere cilj je ohraniti še zadnje naravne vodotoke.

Več…

Protest društev proti zmanjšanju subvencijskih sredstev

Protest društev proti zmanjšanju subvencijskih sredstev

Obstoj društev v regiji Auvergne – Rona – Alpe je ogrožen, zato so v gibanju Vent d’Assos organizirali protestno akcijo, s katero so želeli opozoriti nase ter izvoljene predstavnike in državljane spodbuditi k ukrepanju.

Več…

Prireditve

VerbaAlpina: Sodeluj pri največjim alpskem jezikovem projektu na, 01.04.-31.12.2017, Alpe. Več…

Fotografski natečaj: Alpska voda, 11.04.-03.09.2017, Alpe. Več…

Muzejski večer: v hribe s kolesom, 21.04.2017, Jesenice/SL. Več…

Kako nastane sir? 27.04.2017, Bohinj/SL. Več…

Konjeniki brez meja 2017, 01.05.2017, Rateče – Kranjska Gora/SL. Več…

Sajni res, pa je!

Kneževina Lihtenštajn je znana po svoji knežji družini, bankah in strogi politiki priseljevanja. Omenjeno politiko so v najmanjši alpski državi zdaj razširili še na populacijo bobra, saj so sprejeli stroge ukrepe, na podlagi katerih bo mogoče vsiljive glodavce uloviti in pobiti. Doslej je bilo pogubljenih 15 bobrov z naslednjo utemeljitvijo: občutljive lokacije, namenjene varstvu pred visokimi vodami, niso prilagojene živalskim prišlekom, saj ti podirajo drevesa, gradijo jezove in proizvajajo sekance.
Ko bi bobri, aktivni ob mraku in ponoči, le zapopadli, da bi svoje delo zagotovo bolje opravljali tudi podnevi, saj bi se tako kot na tisoče drugih dnevnih migrantov zvečer lahko vrnili na nočni počitek v matično državo! Ali pa ko bi oblasti le doumele, da je mogoče objekte, namenjene zaščiti pred poplavami, pred bobrovo arhitekturo zavarovati s tehničnimi ukrepi. Več…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.