8. februar – dan odprtih vrat v MGLC in zadnji dan za ogled razstav

Obvestilo za javnost, 2. 2. 2017: 8. februar – dan odprtih vrat v MGLC in zadnji dan razstav Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja in GREEN GO HOME

8. februar – dan odprtih vrat v MGLC in zadnji dan za ogled razstav

Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja in GREEN GO HOME

sreda, 8. februar, 10.00–18.00, vsi dogodki so brezplačni
pestro dogajanje ves dan
program za družine in otroke
vodstvo po razstavi Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja z znanim twitterašem Jako Železnikarjem kustosom razstave Božidarjem Zrinskim
dopoldansko in popoldansko tiskanje majic na razstavi GREEN GO HOME
zadnji dan za razstavi Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja in GREEN GO HOME

Ob slovenskem kulturnem prazniku smo v MGLC pripravili živahno dogajanje: družinsko vodstvo in vodstvo s kustosom in znanim twitterašem Jako Železnikarjem po razstavi Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja ter tiskanje majic na razstavi GREEN GO HOME.

Program
10.30–11.00 vodstvo za otroke in družine po razstavi Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja, vodi muzejska svetovalka Lili Šturm
11.00–13.00 tiskanje majic na razstavi GREEN GO HOME, vodita tiskarski mojster Slavko Pavlin in akademska slikarka Nika Rupnik. Majico naj imajo obiskovalci s seboj!
15.00–16.00 javno vodstvo po razstavi Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja, vodi kustos razstave Božidar Zrinski v družbi avtorja e-literature in pionirja spletne umetnosti Jake Železnikarja, ki nas bo tokrat po razstavi in njenem vodstvu popeljal prek družbenega omrežja twitter. Vodstvu sledite: na @mglc_ljubljana
16.00–18.00 tiskanje majic na razstavi GREEN GO HOME, vodita tiskarski mojster Slavko Pavlin in akademska slikarka Nika Rupnik. Majico naj imajo obiskovalci s seboj!
Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja

Mednarodni grafični likovni center iz Ljubljane je pripravil razstavo v sodelovanju s sorodnima institucijama iz Beograda in Philadelphie. The Print Center iz Philadelphie (ZDA), ustanovljen leta 1915, sodeluje z deli sodobnih avtorjev v paru z umetniki, ki jih z njihovo organizacijo povezuje pomembna zgodovinska vez. Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, ustanovljen leta 1995, je del Fakultete likovnih umetnosti v Beogradu. Na razstavi predstavlja izbor grafik iz svoje produkcije s poudarkom na umetnikih različnih umetniških izrazov, katerim grafika pomeni še dodatno možnost za raziskovanje. Mednarodni grafični likovni center se na razstavi osredotoča na dela iz zbirke in tekoče produkcije, ki so v tridesetih letih delovanja ustanove raziskovala status grafične umetnosti in jo postavljala v dialog s sodobnimi umetniškimi smernicami.
Razstava je začetek dolgoročnega mednarodnega strokovnega sodelovanja, gostovanja razstav, rezidenc umetnikov in strokovnih sodelavcev.
Kustosi razstave: Božidar Zrinski (MGLC), John Caperton (The Print Center, Philadelphia) in Ljiljana Tašić (Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, Beograd).

Tomas Vu, Rirkrit Tiravanija: GREEN GO HOME

Zgodba GREEN GO HOME je deloma mit in deloma folklora. Deloma je tudi nesporazum, do neke meje pa tudi izmislek. Etimologija izraza gringo – v Latinski Ameriki razširjenega poimenovanja za tujca z Zahoda – je po mnenju mnogih povezana s frazo »Green go home!« (»Zeleni, pojdite domov!«).

Grafike in besedila – grafiti, ki prekrivajo portrete – izvirajo iz skupne instalacije Tomasa Vuja in Rirkrita Tiravanije v kolumbijsko-ameriški knjižnici v Bogoti. Instalacija GREEN GO HOME je z uporniškim duhom uperjena v zavojevalce, kolonialne sile in represivno oblast. Vsak lik, upodobljen v portretu, je revolucionaren – in gledalcu se pokaže kot nekdo, ki se loteva stanja, kot ga izraža besedilo grafitov. GREEN GO HOME je zid upornikov in upora.

Kustos razstave: Božidar Zrinski
Dodatne informacije:
Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.