40. Piranski glasbeni večeri – mednarodni festival komorne glasbe, 5.7.-26.7.2018

40. Piranski glasbeni večeri – mednarodni festival komorne glasbe

Prizorišče: Križni hodnik Minoritskega samostana Piran

Tip predstave: Koncerti komorne glasbe

Datum: 5.7.-26.7.2018

Vstopnina: 14 €, 12 € za študente in upokojence. Paket vstopnic za vse koncerte 40 €.

OPIS

Programska knjižica Piranskih glasbenih večerov

Mednarodni komorni festival Piranski glasbeni večeri že štiri desetletja ponuja vrhunske poletne koncerte v Piranu, kjer se čudovita zvočna kulisa postavlja ob bok arhitekturni. Programska in organizacijska zaveza uvrščata festival med elito komornih festivalov. Namen festivala je nadaljevati z glasbeno tradicijo, začeto s slovitim violinistom in skladateljem Giuseppejem Tartinijem ter Accademio dei Virtuosi iz 18. stoletja in krepiti čezmejno sodelovanje. Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih le-ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi preko baročnih mojstrov, velikanov klasicizma, do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev. V štiridesetih letih je na Piranskih glasbenih večerih nastopilo preko 230 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. Koncerti Piranskih glasbenih večerov umeščajo Piran v središče unikatnega vrhunskega komornega muziciranja v slovenski Istri in širše. Vabljeni k poslušanju.


Četrtki ob 21.00 v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega, Piran

5.7.      KVARTET ACCADÉMIA
12.7.    SRĐAN BULATOVIĆ in DARKO NIKČEVIĆ, kitarski duo
19.7.    BRIN BERNATOVIČ in DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ, duo harf
26.7.    MOIRA CAUZZO – violina in RICARDO ALÌ ALVAREZ – klavir

Tako kot zadnje dve leti, je tudi letos umetniški vodja programa direktorica Avditorija Portorož-Portorose MgA.Dragica Petrovič.


KVARTET ACCADÉMIA
Kvartet Accadémia so leta 2009 ustanovili, takrat študentje profesorja komorne igre Tomaža Lorenza, danes pa vodilni slovenski komorni poustvarjalci, violinistki Mojca Fortin in Beti Bratina, violistka Gea Pantner Volfand in violončelist Zoran Bičanin.
Poleg dela s svojim že omenjenim ljubljanskim mentorjem so se izpopolnjevali še pri Triu di Parma, Ani Chumachenko, Nori Chastain, Wen-Sinn Yangu, ter članih slovitega Carmina kvarteta, pri katerih nadaljujejo magistrski študij komorne igre na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu. Uspešno obiskujejo tekmovanja – bili so finalisti tekmovanja »Amici della Musica«, polfinalisti tekmovanja na Festivalu Bled ter zmagovalci (2015) in tretjenagrajenci na tekmovanju Primoža Ramovša (2012) – ter krstno izvajajo dela slovenskih skladateljev (med pomembnejša uvrščajo Kvartet št. 1 Blaža Puciharja in Da Pliši Pliši Čarni Kus Marijana Mlakarja). Zasedba se je hitro uveljavila na najprestižnejših odrih v regiji in redno koncertira po Sloveniji, Srbiji, Italiji, Švici, na Hrvaškem ter Madžarskem. Nastopili so v ciklu Jesenske serenade, dvakrat v koncertnem ciklu GM Oder, gostili pa so jih tudi Festival Bled, Echos Festival, Festival Lent in drugi.  Na Norveškem so sodelovali pri krstni izvedbi komorne opere Heksehammeren Ragnarja Rassmusena, v Italiji s Fundacijo Santa Cecilia, ob počastitvi poljskega predsedovanja Evropski uniji pa so zaigrali tudi z znanim jazz saksofonistom Grzechem Piotrowskim. Marca so v abonmaju Veličastnih 7 Cankarjevega doma z newyorško plesno skupino Bill T. Jones/ Arnie Zane Dance Company v Gallusovi dvorani z velikim uspehom izvedli dela Schuberta in Ravela.
Za svoje umetniško delovanje so prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

SRĐAN BULATOVIĆ in DARKO NIKČEVIĆ, kitarski duo
Mednarodno priznana kitarista iz Črne gore, Srđan Bulatović (doktor klasične kitare) in Darko Nikčević (flamenko kitarist z MSc iz avdio tehnologije), sta cenjena za njune izredne virtuozne in razburljive nastope; ponašata se z dvema zelo uspešnima koncertoma v eni najbolj prestižnih koncertnih dvoran, Carnegie hall v New Yorku (2016, 2017). Občinstvo je navdušeno nad edinstveno mešanico balkanskih nepravilnih ritmov in mnogih drugih vplivov, v kateri združujeta lepoto mediteranskih in orientalskih skrivnosti. Že več kot 25 let CG kitarski duo nastopa za domače in mednarodno občinstvo (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Nemčija, Italija, Francija, ZAE, Belgija, Nizozemska, Grčija, Madžarska, Srbija, Hrvaška, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Albanija) ter predstavlja klasične pesmi v jeziku klasične in flamenko kitare. Medtem ko prehajata v karakterjih, stilih in tehnikah, ritmih in tempih, se v njunih delih vedno prepletajo črnogorska tradicionalna glasba, filmski zvočni zapisi in popularna sodobna gibanja. Izdala sta 7 zgoščenk: »Duo« (2001), »Nostalgija« (2005), »Tuch of  Montenegro« (2011), »Synergy« (2012), »Ritmico« (2015), »The Best of Montenegro« (2016) in »Balkan, Mediteran, Orient« (2017).


BRIN BERNATOVIĆ – harfa, DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ – harfa
Brin Bernatović je študent 2. letnika Akademije za glasbo v Zagrebu pri prof. Diani Grubišić Ćiković. Star je 20 let, harfo pa je začel igrati pri svojih 7 letih. Glasbeno pot je začel na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri svojem očetu, prof. Daliborju Bernatoviću, kjer je tudi končal srednjo šolo. Brin je zmagovalec mnogih tekmovanj. Do sedaj se je udeležil 6 državnih in 11 mednarodnih tekmovanjih. Skupaj je prejel 13 zlatih plaket, 15 prvih nagrad, 1 tretjo in 1 četrto nagrado. Na kar 4 tekmovanjih je dosegel maksimalno število točk, torej 100. Marljivo delo ga je nagradilo s priložnostjo, da je kot solist nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor; nastopil pa je tudi s profesionalnima orkestroma: s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter priznanim simfoničnim orkestrom „I Virtuosi Italiani“ v Veroni, kar si mlad umetnik šteje v veliko čast.
Brin veliko koncertira in nastopa kot solist ter član komornih zasedb tako v Sloveniji, kot tudi preko meja. Aktivno se udeležuje mojstrskih tečajev domačih umetnikov, kakor tudi tujih.

Diana Grubišić Ćiković je diplomirala študij klavirja na Akademiji za glasbo (Muzička akademija u Zagrebu) pri prof. Mariji Gvozdić Horvat. Študij harfe je diplomirala pri prof. Rudi Ravnik Kosi na ljubljanski Akademiji za glasbo. Podiplomski magistrski študij je končala na Visoki šoli za glasbeno umetnost v Lovranu pri prof. Irini Pašinskoj (Rusija).
Nastopa kot solistka in komorna glasbenica. Do sedaj je igrala kot solistka ob spremljavi številnih orkestrov (Slovenska filharmonija, Orkester HNK Ivana pl.Zajca v Reki, Dubrovniški simfonični orkester, Simfonični orkester hrvaškega radija in televizije, Varaždinski, Reški, Zadrski, Hrvaški komorni orkester in Madžarski simfonični orkester.)
Snema za arhiv hrvaškega radia. Posnela je tri zgoščenke. Več kot dvajset let je bila harfistka Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca na Reki. Poučevala je harfo na Glasbeni šoli Ivana Matetića Ronjgova na Reki. Od leta 2002 je profesorica za harfo na Akademiji za glasbo v Zagrebu.

MOIRA CAUZZO – violina in RICARDO ALÌ ALVAREZ – klavir
Moira Cauzzo se je rodila l. 2003 v Sorengu v Švici. Začela je študirati violino pri treh letih. Trenutno je študentka profesorice Anne Modesti Cavadini v pripravljalnem oddelku Konservatorija italijanske Švice. Leta 2017 je bila sprejeta na oddelku pre-college na mannheimski Visoki šoli za upodabljajočo umetnost. Pri sedmih letih je zmagala absolutno prvo nagrado na XVIII mednarodnem tekmovanju »Andrea Postacchini« v Fermu.  V letih 2012 in 2016 je v svoji kategoriji prejela prvo nagrado s posebnim priznanjem na švicarskem glasbenem tekmovanju v organizaciji Mladine. Decembra 2012 je izvajala kot solistka Romanco v f duru L. van Beethovna z Mladinskim orkestrom italijanske Švice pod vodstvom Danieleja Giorgija. Maja 2013 je prejela 1. nagrado s pohvalo na tekmovanju “International Young Talents with Orchestra” v Barlassini. V letih 2015 in 2017 je igrala v triu in kot solistka na milanskem gradu Sforzesco v sklopu projekta Fondazione Monzino-Le mani sapienti. Julija 2016 se je predstavila v duu s pianistom Ricardom Ali Alvarezom v Morcote (Concerti dei restauri). Istega leta je nastopala kot solistka v skladbi Havanaise Camilla Saint-Saënsa z državnim orkestrom Severnega Kavkaza I. I. Safanov v Kislovodsku (Rusija). Julija 2017 je v sklopu manifestacije Alte Meister-Junge Dirigenten igrala Mendelssohnov Koncert za violino in orkester op. 64 s Filharmoničnim orkestrom iz Baden-Badna.

Mehiški pianist Ricardo Ali Alvarez je študiral na konservatorijih Morelia (Mehika), v Hannovru (Nemčija, prof. Nökleberg) in v Luganu (prof. Nora Doallo). Prejel je številna priznanja na različnih tekmovanjih, kot npr. l. 2009 prvo nagrado na tekmovanju “A. Morales-Yamaha” v Mexico-City, l. 2010 prvo nagrado na tekmovanju Ponce v Toluci (Mehika). Nastopa kot solist in v komornih skupinah v mnogih evropskih državah in v najbolj znanih mehiških koncertnih dvoranah, kjer sodeluje tudi s priznanimi dirigenti in pomembnimi orkestri. Z Radijskim Orkestrom italijanske Švice je v Luganu igral 3. koncert za klavir in orkester S. Rahmaninova. Izdal je svoj prvi CD z naslovom Altrisuoni, v katerem so skladbe Liszta, Debussyja in Ponceja. Je korepetitor v razredu Marca Rizzija na Visoki šoli za glasbo »Reina Sofia« v Madridu in v Ticino Musica v Luganu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.