SVETI JOŠT NAD KRANJEM 

 

Sveti Jošt nad Kranjem ali po domače Jošt, se nahaja le nekaj minut iz samega centra Kranja. Predstavlja odlično priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo ali pa zgolj uživanje v čudovitem razgledu in odlični hrani.

Izhodiščnih točk, ki vodijo na vrh je kar precej. Ob vznožju se nahaja parkirišče ( Google Zemljevidi ) kjer lahko pustite avtomobil in začnete z vzponom. Višje ob cesti se nahaja še nekaj manjših parkirišč, od koder pot peš nadaljujete v gozd in do vrha.

Poetično bi lahko rekli, da je Jošt prepleten s stotimi potmi, ki vedno vodijo na vrh. Če boste s potjo pričeli pod vznožjem, s parkirišča zavijte desno na golo pobočje, ki je posuto z daljnovodi. Pot se bo razcepila na več manjših potk. Dokler se boste držali leve smeri, ni skrbi, da bi se izgubili. Če zopet pridete do glavne ceste, ob prvi priliki zavijte nazaj v gozd in pot nadaljujte navkreber.

Pot se do vrha še kar nekajkrat razcepi, vendar je vseeno katero izberete. Pot je dobro označena z markacijami in smerokazi. Dobra novica za vse, ki niste ljubitelji hoje v hribe: do vrha se lahko pripeljete tudi z avtomobilom (Google zemljevid poti ).

Poleg čudovite narave, razgleda in svežega zraka ob poti ter na samem vrhu lahko opazite kar nekaj zanimivosti. Ena izmed poti vodi mimo ročno izdolbenega debla v obliki krokodila, ki je včasih služil kot vodnjak. Danes pa se izvir pitne vode nahaja za njim.

Odlična točka za postanek se nahaja tudi malo naprej od krokodilčka pri kapelici, kjer vas prav tako čaka manjši vodnjak s svežo vodo.  Na samem vrhu se poleg gostišča, Krekovega doma, Finžgarjevega doma, kapele Marije Snežne ter taborniškega doma, nahaja tudi cerkev Sv. Jošta. Cerkev je priljubljena med romarji, saj je znana po svetih stopnicah, ki so zgrajene iz kamenčkov svetih stopnic iz Rima.

Ali ste vedeli, da je na gori služboval tudi znani slovenski pisatelj in duhovnik, Fran Saleški Finžgar? Prav na Joštu naj bi tudi dokončal roman Kvišku.

Gostišče se nahaja na samem vrhu Jošta in vam poleg odlične hrane ponuja tudi prelep razgled. Kaj boljšega bi si človek še lahko želel? Vsak dan (razen ob ponedeljkih in torkih, ko je kuhinja zaprta) ponujajo jedi na žlico, štruklje in zavitke. Med vikendom pa je ponudba še posebej pestra, saj vam nudijo širok nabor sezonskih jedi. Za prste obliznit!

Težavnost: srednja
Trajanje (hoja): 45 – 60 minut (Google zemljevid poti)
Višina: 847 metrov
Višinska razlika (od vznožja): 450 metrov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.